Pakketbrief week 38, 18 september 2013

logo

Droog en nat

Drie weken geleden (alweer) hadden we hier de Naoberhoevers en de kinderen van de Vrije school bij de aardappeloogst. Toen nog met stralende zon en hitte en droogte. Net daarvoor hadden we ook nog een lading hooibaaltjes en het haverstro kurkdroog kunnen laten persen en zit de schuur weer vol. In diezelfde week hebben we onze nieuw aangeplante struiken (meidoorns, sleedoorns en vogelkers) nog met de hand water gegeven omdat we bang waren, dat ze op het laatst nog zouden verdrogen. Maar toen kwam al snel de omslag met nu al weer veel te veel nattigheid en maar moeizaam wennen aan de kou.

Toch zijn er vorige week maandag nog een hele mooie droge partij Santé-aardappels geoogst. De hele ochtend bleef het tegen de voorspelling in droog, pas toen de laatste aardappels in kisten zaten, barstte een flinke bui los. Met behulp van een zeil en alle losse (regen)-kleding die nog op het land lag, kwamen alle piepers droog in de schuur aan.

In de winkel zijn er nog volop zomergroentes zoals de laatste sperziebonen en cherrytomaten, en ook pruimen, vroege appels en druiven. Maar ik begin ook al weer zuurkool te verkopen en de eerste veldsla vind ook z'n afzet. Bij de groothandel is al weer boerenkool te koop. Daar wachten we toch nog wel even mee, ik hoef nog niet te snel de eerste nachtvorst, en laat het eerst even herfst worden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla of ijsbergsla- 't Leeuweriksveld
Raapstelen "Mizuna"- 't Leeuweriksveld
Venkel- 't Leeuweriksveld
Groene kool- 't Leeuweriksveld
Krielaardappeltjes- 't Leeuweriksveld
Stengelui- 't Leeuweriksveld

In week 39 verwacht:

Pompoen, groenlof, waspeen, suikermais, …

A.s. zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel".
De Christengemeenschap is een beweging voor religieuze vernieuwing, geïnspireerd door geesteswetenschapper Rudolf Steiner. Er vindt een zogenaamde mensenwijdingsdienst plaats, de eredienst in de Christengemeenschap. Deze duurt ongeveer een uur en is ook los van het symposium vrij toegankelijk. Aansluitend gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de vragen welke voeding hebben we nodig en welke voeding kunnen we geven.
Diverse antroposofische initiatieven uit Z.O.Drenthe presenteren zich daarbij. Er is een inleiding over brood en wijn door priester Bart Hessen.
21 September van 10 tot 17u in Vrije School De Stroeten, stroetweg 10, Emmen.
Aanmelding/info bij Marion Geerlings 0591-564430 of bij 't Leeuweriksveld.

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De laatste dag van dit jaar is op zondag 29 september (Michaël).
We maken gezamenlijk de hoornmest- en compostpreparaten en begraven deze in vruchtbare cultuurgrond, waar ze tot pasen blijven. Ook graven we het nieuwe kiezelpreparaat, dat dit voorjaar gemaakt en begraven is, op. Ter afsluiting eten we samen. U bent van harte welkom om mee te doen, wel graag even aanmelden (13.30u tot 19u).


Recepten

Krielaardappels

Tip: krielaardappels zijn het lekkerst met schil gebakken in de koekepan of de oven.

Stengelui

Stengelui wordt ook wel grove bieslook genoemd. In China en Japan wordt deze groente vaker gegeten dan uien. Stengelui kunt u gebruiken als bosui.

Krielaardappelsalade met stengelui

bijgerecht voor 2 personen

375 gr krielaardappeltjes, ½ bosje stengelui
Dressing: 75 ml creme fraiche, het sap van ½ limoen of citroen, peper en zout

Was de krieltjes en kook ze met wat zout ongeveer 10 minuten totdat ze net gaar zijn. Koel ze direct af met koud water; ze mogen niet te gaar worden. Snijd de aardappeltjes zonodig doormidden of in vieren. Verwijder van de stengeluitjes het wortelvoetje en eventueel het buitenste droge vliesje. Snijd zowel het witte als het groene deel van de stengelui fijn. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar. Schep de dressing door de aardappelen en stengelui.

Kerrierijst met groene kool

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr (vegetarisch) gehakt, 1 ui, 1 eetl kerriepoeder, 1 teentje knoflook, 150 gr rijst, ½ kruidenbouillontablet, 250 gr gesneden kool, 1 appel, 2 eetl rozijnen, ± 1 eetl ketjap asin, peper, zout

In braadpan olie verhitten en het (vegetarisch) gehakt rul bakken. Op smaak maken met peper en zout. Intussen de ui pellen en snipperen. Ui en kerriepoeder 2 min. meebakken met het gehakt. Knoflook persen en erdoor mengen. Rijst erdoor scheppen en even meebakken. Dan 2 ½ dl water met kruidenbouillon toevoegen. Met deksel op de pan ± 5 min. koken. Intussen groene kool wassen, in dunne reepjes snijden en uit laten lekken. Groene kool toevoegen en 10 minuten mee laten koken. Daarna de appel schillen en in stukjes snijden. Dit met de rozijnen door het rijstmengsel scheppen en nog 5 min laten sudderen. Op smaak maken met ketjap.

Venkel met hamsaus

bijgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen, 1 glas witte wijn, 1 glas water, zout, peper Voor de saus:30 gr boter, 30 gr bloem, 3 dl. kookvocht (aangevuld met water), 100 gr gesnipperde ham, scheutje melk

Snij van de knolletjes het onderste stukje en de groene uitspruitsels af. Bewaar wat van het fijne groen. Snij de knollen in plakken. Was die grondig en kook ze in water met wijn, zout en peper ca. 15 min. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze warm. Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe en al roerend in gedeeltes het kookvocht aangevuld met water. Blijf roeren tot de saus is gebonden. Doe de ham erbij en laat de saus 5 min. zachtjes koken. Voeg melk toe en eventueel zout en peper en schep de venkel door de saus. Bestrooi met wat van het fijngehakte groen.

Tortilla's met romige raapstelen

bijgerecht voor 4 personen

1 bos raapstelen, 25 gr boter, 25 gr bloem, 2 dl melk, 100 gr geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat, 2 wraptortilla's, 1 eetl sesamzaad, boter om in te vetten

De worteltjes van raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen en grof snijden. Oven verwarmen op 225 graden. Raapstelen kort koken in weinig water (ca 2 à 3 minuten). Raapstelen uitlaten lekken in een vergiet en het vocht er een beetje uit te duwen. Kaassaus maken: Smelt de boter, voeg de bloem toe, roer het tot een glad mengsel en laat het even doorwarmen. Breng de melk aan de kook en giet dit in één keer bij het botermengsel. Laat het geheel al roerend aan de kook komen. Als laatste 75 gr geraspte kaas toevoegen en op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat. Kaassaus door de raapstelen mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tortilla's vullen met de raapstelen. Oprollen en in ingevette ovenschaal leggen. Rest van de kaas en de sesamzaad erover strooien. In ca 12 minuten goudbruin bakken in de oven.

naar boven
naar boven