Pakketbrief week 38, 17 september 2014

logo

Hof Wörme

Afgelopen vrijdag hadden we bezoek van een groepje bd pluimveehouders en demeter-adviseurs uit Duitsland en Nederland.
Voor ons totaal onverwacht, was er ook de veeboer van Hof Wörme erbij. We hebben mooi bijgepraat over ons boerderijverleden in Duitsland. Hof Wörme is de biologische buurboerderij van de Weidenhof, waar Wouter en ik elkaar hebben leren kennen, mooi gelegen in de Lüneburger Heide. Sinds 66 jaar biologisch dynamisch met 300 jaar oude eiken is Hof Wörme een plek met veel sfeer.

Naast de mooie gemengde landbouw wordt er brood gebakken, geitenmelk verwerkt en komen er schoolklassen voor landbouwstage. Ze logeren in een oude schapenstal zonder elektriciteit en dat is nog wel een speciale ervaring. Ook zijn er veel culturele activiteiten, concerten, cabaret, toneel op de grote deel van de boerderij. Ikzelf heb er vaak opgetreden met mijn Duitse muziekvrienden, ook op hun open dagen. In Noord-Duitsland is er een vrije bd-landbouwopleiding op biologische boerderijen en daar heeft Wörme altijd ook een goede rol in gespeeld. Op dit moment werken er zo'n 25 mensen.
Wij hebben genoten van deze ontmoeting.

Kathinka

Nieuw: krielabonnement

Help 't Leeuweriksveld van zijn kriel af en neem er een abonnement op!

Elke twee weken ontvangt u een papieren zak met naar keuze 1, 2 of 3 kg krielaardappels.
1 Kg kost € 1,30/keer,
2 kg € 2,50
en 3 kg € 3,20.
Deelname minimaal 7 x.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Peen- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
IJsberg- of eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Spinazie of suikermais- 't Leeuweriksveld
Raapstelen Mizuna- 't Leeuweriksveld

In week 39 verwacht:

Knolselderij met loof, koolrabi, andijvie, kropsla/rode batavia, spinazie.

Aanschuiftafel

Per 1 oktober start de AANSCHUIFTAFEL in de Nabershof, de oudste boerderij van Emmen.
Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten, iedere woensdag om 18.00 uur.
Opgave de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail of telefoon: aanschuiveninemmen@gmail.com
of 06 19 19 99 34.
Eten wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Symposium Christengemeenschap
Op zaterdag 20 september a.s. vindt een symposium van de Christengemeenschap plaats. Thema is sacramenten en substanties. 's Ochtends vindt een mensenwijdingsdienst plaats in de vrije school, 's middags maken we preparaten op 't Leeuweriksveld. Meer informatie en aanmelding (of het nu het hele symposium of alleen het preparaten maken betreft) bij 't Leeuweriksveld.

22 sept. vindt de 1e Gezond Verstand Avond lezing plaats, over Healthy Aging:
Ard Pisa vertelt tijdens deze lezing hoe, op basis van de meest recente wetenschappelijke doorbraken, veroudering kan worden vertraagd. Ook vertelt hij hoe het risico op tal van chronische ziekten (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, nierfalen en oogziekten) verlaagd kan worden en dat er nieuwe hoop is voor miljoenen chronisch zieke mensen om hun ziektebeelden te kunnen verminderen.
Locatie Hondsrugcollege, locatie de Brink (middelste gebouw)
Adres Emmalaan 25-26 7822 JB EMMEN
Aanvang 20.00 uur, welkom vanaf 19.30 uur
Entree € 10,00
Aanmelden ( 0591-673041)


Recepten

Hutspot met tuinkruiden

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 600 gr winterpeen, 2 à 3 grote uien, 1½ takje peterselie, 1½ takje selderij, boter of olie, 250 gr vegetarisch gehakt of rundergehakt, melk, zout, peper, 1 eetl. creme fraiche

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Schil of schrap de winterpeen en snij ze in even grote stukken als de aardappelen. De uien in ringen snijden. Kook de aardappelen en peen 20 minuten met wat water en zout samen in een pan. Bak in een andere pan de uienringen glazig en lichtbruin. Aardappelen/peen afgieten en stampen met de melk, de uien en het vet uit de pan van de uien. Hak de peterselie en selderij fijn en meng deze door de hutspot samen met de creme fraiche. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roerbak het vegetarisch gehakt in boter of olie en serveer dit met de hutspot.

bron: www.mijnreceptenboek.nl

Eikenbladsla of ijsbergsla met druiven, walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

½ krop eikenbladsla of ijsbergsla, ± 3 eetl. honing, handjevol walnoten, trosje druiven, een paar plakjes geitenkaas, halve appel

Was de sla en snijd deze kleiner. Doe de sla in een kom. Verdeel 2 eetlepels honing over de sla en meng dit er goed door. Snijd de druiven eventueel doormidden, snijd de geitenkaas en de appel in kleine stukjes en hak de walnoten fijn. Verdeel de walnoten, druiven, geitenkaas en appel over de sla en giet eventueel nog een klein beetje extra honing over de salade. Alles goed door elkaar mengen.

bron: www.lekkerensimpel.com

Paksoi met bonen in tomatensaus

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 struikje paksoi, 1 ui, 1 teen knoflook, scheutje (zonnebloem)olie, 300 gr witte bonen in tomatensaus (uit pot), peper en zout, 1 theel. tijmblaadjes, 2 eetl. kappertjes en/of zilveruitjes

Was de paksoi, snijd het kontje eraf en snijd het blad in reepjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel de knoflook. Fruit ui in olie en pers de knoflook erboven uit. en knoflook in olie en voeg er de reepjes paksoi aan toe. Voeg na 5 minuten de tijm, kappertjes en/of zilveruitjes en de bonen met tomatensaus toe. Laat het geheel door en door warm worden en maak op smaak met peper en zout. Lekker met rijst of gierst. Variatie met champignons: Bak in stukjes gesneden champignons met ui en knoflook en voeg er de bonen of kikkererwten en overige ingrediŽnten behalve de paksoi, aan toe. Stoof de paksoi apart in een andere pan en voeg voor het opdienen de paksoi toe aan het champignonmengsel.

Raapsteeltjestaart

bijgerecht voor 2 personen

Deeg: 100 gr tarwemeel, 50 gr (koude) boter, 2 eetl. water, (kruiden)zout
Vulling: 1 bosje raapsteeltjes, 2 aardappelen, 1 ui, 1 ei, 1 dl zure room, 50 gr gemalen gruyère kaas, 1 eetl. extra vergine olie, (kruiden)zout, peper

Zeef het tarwemeel in een kom, voeg zout toe. Boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. Aardappels wassen en koken in de schil. Raapstelen wassen en in kleine stukken snijden. Oven voorverwarmen op 200°C. Een bakvorm lichtjes oliŽn. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Ui fijn snijden. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en kort meestoven. De aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze op het deeg leggen. De eieren loskloppen met de room. Raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart 30 minuten bakken in de oven. Dit recept kan ook met 600 gram wilde spinazie ipv raapstelen. Spinazie wassen en na toevoegen aan ui laten slinken.

naar boven
naar boven