Pakketbrief week 38, 16 september 2015

leeuweriksveld logo

't Leeuweriksnest

Dankzij de paar dagen met mooi weer eind vorige week en dankzij de hulp van Jantinus en Bé, die twee keer gewiersd hebben, hebben we vrijdagmiddag ons haverstro nog redelijk droog in de kapschuur kunnen brengen. Een paar pakken van de kopakkers waren echt te nat. Je voelt dat meteen want zo'n pak is dan loodzwaar. Die pakken kun je niet bewaren, en heb ik daarom direct weer opengemaakt en in de koestal en op de composthoop verdeeld.

In de schuur wordt intussen regelmatig geklust door de groep van ouders en een leerkracht die betrokken zijn bij het initiatief om hier de boerderijschool 't Leeuweriksnest op te richten! 't Leeuweriksnest wordt een "staatsvrije" basisschool, dat wil zeggen dat we geen financiering van de overheid zullen ontvangen. Dat is een bewuste keuze, want in een gezonde situatie is onderwijs een zaak die alleen de direct betrokkenen: de ouders, kinderen en leraren aangaat. Het is goed als leraren zelf, naast het lesgeven, hun school ook zelfstandig besturen en beheren. Vanuit hun levende ervaring kunnen ze de juiste beslissingen nemen, waar de kinderen waar het allemaal om gaat werkelijk mee gediend zijn.

Er is al veel gebeurd in de schuur: over de hele lengte van de zolder zijn twee wanden opgericht met veel, speels verdeelde, ramen erin. De wanden zijn geïsoleerd met goede houtwolplaten en met gipsplaten afgewerkt. Er is al een flink deel van de electrische bedrading aangelegd. Volgende stappen zijn het isoleren van voor- en achtergevel en plafonds, het leggen van de de vloeren, een nooduitgang met brandtrap, aanleg van de waterleiding en -afvoer, keukenblok (Alberta zal deze ruimte ook gaan gebruiken voor de aanschuiftafel), houtkachels etc.
Een heel goed gevoel om zo met een groep betrokken mensen in een echt vrij initiatief te mogen staan!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJs- of kropsla- 't Leeuweriksveld
Radijsjes- 't Leeuweriksveld
Rode of witte kool- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Waspeen- via de Zaai-ster

In week 39 verwacht:

Rode eikebladsla, rucola, bonte snijbiet, pastinaak, bloemkool...

Volgende week woensdag, 23 september, organiseert stichting Biotuin Emmen om 19.30u in de openbare bibliotheek Emmen een Voordracht over biologisch-dynamische landbouw door Wouter. Komt allen!

U kunt weer aanschuiven
Vandaag zijn we compleet volgeboekt met 25 deelnemers! Elke 1e en 3e woensdag v/d maand. (H)Eerlijke gerechten. Dieetwensen tevoren doorgeven. Kostprijs € 10,-, sponsorprijs naar eigen inzicht. Aanvang 18.00 uur. Opgave 0619199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

4 oktober: preparatendag op 't Leeuweriksveld van 15u-19u

10-10-2015: Appelsapdag en volgende mini Open Dag
Op zaterdag 10 oktober kunt u sap laten maken van uw appels en peren. Er komt een rijdende pers op ons erf. Ook zijn er kraampjes op het gebied van ecologisch tuinieren. De boerderijwinkel is geopend en er zijn rondleidingen over het bedrijf.
Mét of zonder fruit: u bent van harte welkom!

Cultus of flauwekul?
is de titel van een voordracht die Bart Hessen, priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, op 16 oktober zal houden in de openbare bibliotheek Emmen. Aanvang 20u, vrijwillige bijdrage.


Recepten

Suikermais

Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 min in water. Pas na het koken pellen (kan iedere eter ook zelf aan tafel doen). Zo zijn de korrels het smaakvolst. Prik aan beide kanten een vork in de kolf en eet hem zo op. Naar wens bestrijken met boter en zout. U kunt ook de maiskorrels van de kolf afhalen en aan een soep of salade toevoegen. Bewaar de suikermais niet te lang. Hij verliest langzaam de zoete smaak.

Rode kool met tutti frutti

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode kool, 100 gr tutti frutti (gedroogd fruit: pruimen, appeltjes, rozijnen en abrikozen), 2 laurierbladeren, 3 jeneverbessen, 3 kruidnagels of kruidnagelpoeder, ½ theel. kaneel, ev. ½ theel. gemberpoeder, 1 dl appel- of sinaasappelsap, 2 eetl. citroensap of azijn, peper en zout, ev. maïzena

Week de tutti frutti een uur in 1 tot 2 dl water. Snijd de rode kool fijn.
Stoof de rode kool met appel- of sinaasappelsap, citroensap of azijn, laurierblad, jeneverbes, kruidnagel, gemberpoeder, kaneel, peper en zout in 30 tot 40 min. gaar. Kook ondertussen de tutti frutti 5 tot 10 min. in het weekwater.
Roer de tutti frutti door de gestoofde rode kool. Bind eventueel het vocht met maïzena.
Serveer bijvoorbeeld met (pandan) rijst en geroosterde gemengde noten.

Worteltjes met rijst en falafelballetjes

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr worteltjes, scheutje olie, 1 teentje knoflook, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. gemberpoeder, peper en zout, een handje rozijnen, 1 pak falafelmix of 150 gr gehaktballetjes, 150 gr rijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Pers de knoflook. Bak de wortelplakjes samen met knoflook en specerijen in een scheutje olie.
Voeg een scheutje water en de rozijnen toe en laat 5 minuten sudderen. Kneed van de falafelmix kleine balletjes of platte koekjes (volg het recept op de verpakking) en frituur deze in zonnebloemolie. Of bak de gehaktballetjes.
Meng de wortels met de rijst, rozijnen en falafel- of gehaktballetjes.

Zomerstamppotje met radijsjes, ijsbergsla en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

750 gr aardappels, ½ bosje radijsjes, ½ krop ijsbergsla, 1 dl melk, 20 gr boter, 75 gr geraspte kaas, zout, peper, nootmuskaat

Schil de aardappels en kook ze gaar. Was de radijsjes en snijd ze in plakjes.
Was de ijsbergsla en snijd deze in dunne reepjes. Verwarm de melk.
Giet aardappelen af en stamp deze met de melk, boter, kaas, zout, peper en nootmuskaat tot stevige puree. Schep de radijsjes erdoor en verwarm kort op zacht vuur.
Schep de ijsbergsla erdoor en serveer direct.

bron: www.verseoogst.nl

Penne met roomandijvie en knoflookkruim

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr volkoren penne, 1 struik andijvie (350-400 gr), 2 eetlepels olijfolie, ½ ui, ½ bekertje creme fraiche (125 ml), 1 eetl verse tijmblaadjes, 2 sneetjes oud bruinbrood of wit zonder korst, 1 teen knoflook

Kook de penne in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de harde onderkant van de andijvie en verwijder de harde nerven. Was de losse bladeren en laat goed uitlekken. Snijd ze grof.
Pel en snipper de ui. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en fruit de ui.
Bak de andijvie mee: voeg steeds een flinke hand andijvie toe als de vorige portie is geslonken. Roer de creme fraiche en de tijm erdoor en houd op laag vuur warm.
Maal het brood fijn met de staafmixer, hakmolen of de keukenmachine. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olie.
Bak het broodkruim krokant. Pel de knoflook en pers deze uit. Schep er de knoflook en zout naar smaak door en bak nog 30 seconden.
Giet de pasta af en schep deze door de andijvie. Breng op smaak met peper en zout en verdeel de pasta over 2 diepe borden.
Bestrooi met het krokante broodkruim.

naar boven
naar boven