logo

Week 39, 23 sept 2009

Aardappels

We hebben flink geraapt en zo'n tachtig procent van ons aardappelveld is geoogst. Het weer heeft goed meegewerkt, zodat de piepers mooi droog en schoon uit de grond zijn gekomen. Het blijft mooi werk, met je knieën op de grond, geen machinelawaai meer (nadat eerst mijn kantenrooier zijn werk heeft gedaan), kist na kist vullen met de mooie goudgele knollen. Af en toe komt over de wilhelmsweg een collega voorbij in een grote moderne trekker, en denkt er misschien het zijne van: "Ben ik eindelijk zover vooruitgekomen, dat ik niét meer met mijn handen in de grond hoef te ploeteren, zoals mijn voorouders, en dan beginnen ze hier weer van voren af aan." Of zou-ie het eigenlijk diep in zijn hart ook wel mooi werk vinden? Doet er niks toe, Wouter, jij moet je eigen plan trekken en je niet steeds afvragen wat anderen er wel van zullen vinden.
Inderdaad hebben generaties vroeger dit werk gedaan. Mijn vader, een boerenzoon, vertelde me dat de herfstvakantie in zijn jeugd altijd voorbestemd was voor eàrpel garder'n zoals dat in Twente heet, en dat de complete schooljeugd dan op de akkers aan het werk ging. Ze zijn er zeker niet slechter van geworden, denk ik. Hij en zijn broers streden erom, wie er naast Marietje mocht werken. Dat was de aantrekkelijkste boerendochter uit de omgeving, en naast haar was het werk wel net even leuker!

Na het rapen komt het opladen van de volle kisten, en dat moet je rustig en voorzichtig doen, want die zijn zwaar. Maar het rijke gevoel van de mooie oogst maakt het zware werk ruimschoots goed!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla - 't Leeuweriksveld
Pompoen of courgette - 't Leeuweriksveld
Raapstelen of paksoy - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Peen - Eko de Eerste, Marknesse

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 40 verwacht:
Sperciebonen, rode sla, prei, paprika, groene kool.

→ Omdat we een goede oogst hebben, laten we voortaan de inpak- en administratiekosten vervallen bij bestelling van een grotere hoeveelheid aardappels (vanaf 10 kg). Dus voor netto € 10,- kunt u 10 kg aardappels bij uw pakket bestellen, en 20 kg kost € 18,-
We hebben de soorten Raja (rode schil, vastkokend), Junior en Biogold (voor alle doeleinden geschikt) en Woudster (lichtrood, kruimig). Probeer het maar eens, ze smaken heerlijk!

Zondag 27 september staan we met een kraam op het "Preuvenement Borger".
Er is een streekproduktenmarkt/proeverij met de beste produkten uit Borger en omgeving - daar hoort 't Leeuweriksveld natuurlijk ook bij. Een bekende kok, Roel Kuper, kookt met streekprodukten en het publiek mag proeven. Er is een expositie "De smaak van kunst", een sopraan die haar zangkunsten toont, verhalenverteller Jans Polling die een "Dik Verhaal"vertelt over "eten door de tijden heen",etc. Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij. Van 13.00-17.00u op het brinkje voor hotel Bieze. www.preuvenementborger.nl

Versaanbod week 40
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Courgette *2,25 / kg
Sperciebonen (onder voorbehoud)3,50 / kg
Gronings Emmerbrood 400g2,45
Sesam bruin gist 800g2,15

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Pompoensoep Jamie Oliver

1 pompoen
1 el korianderzaad
1 tl paprikapoeder
1 klein gedroogd pepertje
zout
¼ l runderbouillon
¼ l melk

Verhit de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en ieder stuk weer in vieren. Haal de draden en pitten eruit. Stamp in een vijzel korianderzaad, paprikapoeder, pepertje en zout goed fijn tot poeder. Leg nu de stukken pompoen in een grote diepe schaal, voeg een flinke scheut olie toe en meng zodat alle stukken ingeolied worden. Strooi de poeder eroverheen en meng nogmaals goed. Zet de stukken pompoen met de punten naar boven in een platte ovenschaal. Schuif ze de oven in. Laat in ongeveer een uur gaar worden (tot de randjes donker beginnen te kleuren; controleer door in de pompoen te prikken). Haal de stukken uit de oven en doe ze in een middelgrote pan. Voeg bouillon en melk toe, breng alles even aan de kook en pureer met de staafmixer helemaal glad.

Roergebakken raapsteeltjes

1 bos raapstelen
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
½ dl tomatensap
½ dl sojasaus
mespunt gemberpoeder
evt. 1 el sherry
zout, peper

Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze gaan slinken. Voeg de gemberpoeder, het tomatensap, de sherry en sojasaus toe en bak het geheel op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng de raapstelen op smaak met zout en peper, en doe ze in een schaal. Serveer met aardappelen, rijst of pasta.

Andijvie en raapstelen zijn beide geschikt voor een lekkere stamppot. Voeg ze rauw, fijngesneden toe aan zelfgemaakte aardappelpuree. Nog even doorwarmen en klaar.

Tip voor een lekkere pittige variant: voeg blauwe kaas en cashewnoten toe.

Wortels in kokosmelk

1 limoen
2 eetlepels bakolie
2 bosuitjes, in stukjes
600 g peen, in reepjes gesneden
200 ml kokosmelk
1 el fijngehakte koriander of peterselie

Rasp 1 theelepel groene schil van de limoen. Verhit de olie in een pan en fruit de bosui heel even aan. Schep de worteltjes erdoor en voeg de kokosmelk en geraspte limoen schil toe. Smoor de worteltjes in ca. 8 minuten beetgaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en strooi de koriander erover. Lekker bij kip en pandanrijst.

Kropsla zoals tie eigenlijk hoort

1 krop sla
2 eieren
2 sjalotten
2 takjes peterselie
2 el witte wijnazijn
2 tl mosterd
1 mespunt suiker
6-7 el zonnebloemolie

Kook de eieren hard in 7-8 min.. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel de eieren. Snijd de afgekoelde eieren elk in parten. Pel intussen de sjalotten pellen en snipper ze. Snijd of knip de peterselie fijn. Haal de bladeren van de kropsla los en scheur eventueel de dikke nerven eruit. Scheur de grote slabladeren in kleinere stukken (niet snijden, dan verlept sla sneller). Was de sla in bak met ruim water, schu goed uit en dep in schone theedoek droog of slinger de sla in slacentrifuge droog. Roer in een kom azijn, mosterd en mespunt suiker los. Al kloppend met garde olie toevoegen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Roer de sjalotsnippers erdoor. Doe de sla in schaal, schenk de vinaigrette erover en schep de sla losjes om (of met handen husselen). Strooi de peterselie erover en garneer met partjes ei.

naar boven
naar boven