Pakketbrief week 39, 29 september 2010

logo

Landbouw en industrie (2)

Zoals ik vorige week schreef, zijn er hele wezenlijke verschillen tussen de landbouw en de industrie. In de landbouweconomie zou daarmee rekening gehouden moeten worden, om recht te doen aan het bijzondere karakter van de landbouw en de ruimte voor haar te scheppen, waarbinnen ze zich naar haar eigen aard kan ontwikkelen. Een ruimte die nu nog verregaand ontbreekt…
Dé centrale, van groot belang zijnde voorwaarde in dit verband is dat grond niet meer als koopwaar beschouwd en behandeld wordt. Grond kan (mag) immers niet afgeschreven worden, we hebben integendeel de plicht hem zo goed mogelijk te verzorgen. De handel in grond is de kern van het probleem. Die handel moet in de toekomst afgeschaft worden en vervangen door nieuwe eigendomsvormen waarbij een boer alleen nog aan grond kan komen omdat hij een capabele landbouwer is, en niet meer door deze te erven of te kopen.
Een volgende voorwaarde is dat er een eigen prijsvorming komt voor landbouwprodukten. Gezonde landbouw is helemaal zelfvoorzienend v.w.b. mestbehoefte en veevoederbehoefte. Om dat mogelijk te maken, moet de economie van de landbouw gebaseerd worden op de concrete natuurlijke verhoudingen ter plaatse (grondsoort, klimaat, noodzakelijke vruchtwisseling). Nu is het in grote lijnen nog omgekeerd, namelijk de (wereld)economie dicteert en de boer ziet zich genoodzaakt de natuurlijke verhoudingen verregaand te manipuleren.
Het groente-abonnement is op kleine schaal al een stap in de goede richting, omdat daarbij de landbouw echt het uitgangspunt vormt!
We werken ook aan de eerste voorwaarde, nieuwe eigendomsvormen voor grond. U kunt daarbij helpen! Binnenkort meer hierover.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Pastinaken - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 40 verwacht:

Kropsla/rode bindsla, groenlof, pompoen, knolselderij met loof, chinese kool.


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

De Transition town-groep Emmen
organiseert op Wereldvoedseldag een avond over lokale produktie van goed, lekker en niet te duur voedsel.
Volkstuinders, bijenhouders, de voedselbank en biologische boeren (ook 't Leeuweriksveld) zijn aanwezig voor info en gesprek.
U kunt genieten van een hapje en een drankje en er worden korte films getoond.
• Zaterdag 16 oktober om 19:30 uur in de Hutkerk, Prinsenlaan 82, Emmen.
• Entree: € 2,50
www.transitiontownemmen.nl

Dansen van Universele Vrede
Bewegend mediteren in de vorm van (kring)dansen op mantra's en chants uit verschillende culturen. Met levende muziek.
3 oktober 13.00 - 17.00 uur, Grote Zaal Vrije School Michaël. (Prinsenlaan 80 Emmen.)
Inlichtingen en opgave: Eleonora Helderman, 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Kosten € 12,-
Aanmelding gewenst.
Neem iets lekkers mee voor in de pauze (sharing).

Versaanbod week 40

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Bospeen *1,95 / st
Knolselderij met loof *1,70 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Herfstquiche met pastinaak

bijgerecht voor 4 personen

2 eetl. boter, en boter om in te vetten
225 g pastinaak
175 g winterwortel
250 g aardappelen
100 g fijn droog broodkruim
100 g geraspte licht belegen kaas
1 ei
2 dl room
½ dl melk
2 eetl. fijngesneden peterselie
zout en peper

Oven voorverwarmen op 200°C. Vet een quichevorm of taartvorm van 22-24 cm (geen springvorm) in met royaal boter.
Schrap of schil de pastinaak, de wortelen en de aardappelen. Was ze en snijd in zeer dunne plakjes.
Klop het ei los met de room, de melk, peterselie ,zout en peper. Meng het broodkruim met 50 g kaas. Bestrooi de vorm met de helft van de broodkruimmengsel.
Verdeel de helft van de groente en aardappelen over de bodem van de vorm. Giet de helft van het eimengsel erover en bestrooi met 25 g kaas. Bedek dit met de rest van de groente en aardappelen. Giet de rest van het eimengsel erover. Strooi de rest van het kaasmengsel en de kaas erover. Snij er botervlokjes over.
Bak de quiche op een richel onder het midden van de oven in 45 minuten gaar. Controleer na 30 min of de bovenkant niet te bruin wordt, dek eventueel af met aluminiumfolie.
Lekker met een groene sla.

Aardappel-venkelschotel met kaas

bijgerecht voor 4 personen

700 g aardappelen
450 g knolvenkel
2 eieren
zout, peper
250 g ricotta-kaas
2 uien
85 g gruyerekaas (fijngeraspt)
2 eetl. broodkruim

Schil de aardappels en kook deze gaar in een bodempje water. Giet af en laat wat afkoelen. Snijd de aardappels in plakken. Maak de venkel schoon, snijd de stelen eraf, bewaar het fijne groen. Snijd de knollen in plakken en kook deze 10 min in gezouten water. Laat goed uitlekken. Snijd het venkelgroen klein. Klop de eieren samen met het venkelgroen, de ricotta en wat zout en peper. Vet een ovenschaal in en beleg de bodem met plakjes aardappel. Bedek met de helft van de venkel en de helft van het kaasmengsel en bestrooi met 1/3 van de uitjes en de gruyere. Herhaal deze handeling en eindig met een laag aardappelen. Meng de rest van de uitjes en de gruyere met het broodkruim en strooi dit over de aardappelen. Bak 30 min in een hete oven van 200°C tot de bovenkant krokant bruin is.

Groene kool met cashewnoten en shiitake

bijgerecht voor 4 personen

150 g shiitakepaddestoelen (kastanjechampignons kan ook)
½ groene kool
1 potje of blikje mais (netto gewicht 300 g)
3 eetl olie
1 teentje knoflook
300 g cashewnoten
1 theel. laos
peper/zout
1 eetl oestersaus

Shiitake met keukenpapier schoonvegen. Halveren. Van de kool lelijk blad verwijderen. In tween snijden. stronk verwijderen. De bladeren goed wassen en de kool in dunne reepjes snijden. In een zeef de maiskorrels laten uitlekken. In een wok of wadjan 1 eetl olie verhitten. Knoflook pellen, en erboven uitpersen. Shiitake ca 2 min. meebakken. Shiitake op bord scheppen. In wok/wadjan 2 eetl olie verhitten. Kool 3 min. roerbakken. Cashewnoten, mais, laos toevoegen en 1 min. meebakken. Shiitake in wok terugdoen en 1 min. meewarmen met de oestersaus. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst.

Andijvie met kerrie

1 ui
25 gr boter
1 eetl kerriepoeder
400 g andijvie
1 theel maizena
zout

Snijd de andijvie. De ui pellen en snipperen. In een braadpan de boter verhitten en hierin de ui met de kerriepoeder ca.3 min.zachtjes bakken. De andijvie erdoor scheppen. Evt.een scheutje water toevoegen en de groenten met de deksel op de pan op halfhoog vuur in ca.10 min.laten slinken, af en toe omscheppen. In een kommetje de maïzena met een ½ eetl water tot een glad papje roeren. Al roerend bij de andijvie voegen en blijven roeren tot de groente gebonden is.

naar boven
naar boven