Pakketbrief week 39, 25 september 2013

logo

1:12

Deze week eens een kijkje over de grens: naar Zwitserland. In dat land functioneert een directe democratie. Elke Zwitserse burger die 100.000 handtekeningen weet te verzamelen voor een initiatief-wetsvoorstel, verplicht de overheid om een referendum te organiseren over dat voorstel. Bij het referendum heeft vervolgens iedere volwassen Zwitser het recht om te stemmen. De uitslag van een referendum is bindend, ongeacht de opkomst.

Op dit moment is in Zwitserland een campagne gaande van de jonge socialisten. Zij willen dat er een nieuwe wet komt die vaststelt dat degene met het hoogste inkomen binnen een onderneming niet meer dan 12 keer zoveel mag verdienen als degene met het laagste inkomen binnen die onderneming.
"12 Keer zoveel", denk ik dan, "als beiden zich naar vermogen inspannen, kan iemand dan in werkelijkheid 12 keer zoveel verdienen als een ander?"
Maar nu zijn de inkomensverschillen binnen grotere Zwitserse ondernemingen gemiddeld nog 1:87, en verdient de chef van Novartis zelfs 720 keer zoveel als zijn laagst beloonde medewerker, lees ik op de website van het initiatief 1-12.ch.
Wereldwijd zijn deze verschillen zoals bekend nog veel extremer. Het referendum zal plaatsvinden op zondag 24 november, en zorgt nu al voor heftige commotie in het land. De Bondsregering en het parlement adviseren de bevolking om tegen te stemmen, en een directeur van een grote onderneming dreigt dat hij de mogelijkheden om zijn onderneming naar het buitenland te verplaatsen, zal onderzoeken als de uitslag positief uitvalt.

Ik hoop dat de Zwitsers zich niet laten bang maken en hun eigen gezond verstand durven te volgen, dan zouden ze echt een stap zetten richting een rechtvaardiger, menswaardiger samenleving en een goed voorbeeld geven voor andere landen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Waspeen- Eko de Eerste, Marknesse

In week 40 verwacht:

Venkel, rode biet, stengelui, veldsla of bindsla, …

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Groenlof

Groenlof is een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft het de mooie naam Zuckerhut.
De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter, met name in de buitenste bladeren. Het is een makkelijk te telen gewas en kan een klein beetje vorst verdragen.
Groenlof is lekker als je het kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is het ook erg smakelijk.
Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft het meerdere dagen vers.

Groenlofstamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, 1 krop groenlof, scheutje melk, peper en zout, 1 theel. mosterd, 1 eetl. azijn, 2 eieren of 1 kleine rookworst, 1 fijngesnipperd uitje, scheutje olie, evt. potje gekookte linzen, kapucijners of kikkererwten

Was de groenlof en snijd deze in smalle reepjes. Kook de eieren hard.
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met zout. Giet ruim de helft van het kookvocht af en stamp de aardappels fijn.
Schep er de rauwe groenlof door met een scheutje melk, mosterd, azijn, peper en zout. Zet de pan weer op een laag pitje op het fornuis en roer een paar maal door om de stamppot goed warm te laten worden.
Fruit ondertussen in een andere pan de ui in olie. Voeg er naar wens linzen, kapucijners of kikkererwten en stukjes ei of stukjes rookworst aan toe.
Serveer dit mengsel over de stamppot of meng alles door de stamppot.

Pompoen met ui, kerrie en rozijnen

bijgerecht voor 2 personen

½ pompoen, 1 ui, 1 kleine appel, 2 theel. kerrie, een handje rozijnen, scheutje olie, 2 eetl. sojasaus, peper en zout

Pel de uien, snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie.
Was de pompoen en halveer deze. Verwijder de pitten met een lepel en snijd de helft van de vrucht in repen van ongeveer 3 cm breed en daarna in stukjes.De pompoen kan gewoon met schil gegeten worden.
Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes en voeg deze samen met de pompoen toe aan de uien.
Bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 min. Voeg de sojasaus, de rozijnen en peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden.
Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst.

Worteltjes met koolvis uit de oven

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr koolvisfilet (diepvries), 600 gr worteltjes, 500 gr vastkokende aardappels, ½ eetl komijn (djinten), 1 sneetje oud witbrood, 1 teentje knoflook, 3 eetl olijfolie

Schil de aardappels. Verkruimel het witbrood.
Hak de knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de stukken bevroren vis in de ovenschaal. Meng het broodkruim met de knoflook en 1½ eetlepel olijfolie en voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel dit mengsel over de vis en schuif de schaal in het midden van de oven. Laat de vis in 30-35 minuten goudbruin en gaar worden.
Schil intussen de wortels. Breng in een hapjespan 50 ml water met 1½ eetlepel olijfolie, de komijn en zout naar smaak aan de kook.
Voeg de wortels toe en stoof ze afgedekt in 10-15 minuten beetgaar. Kook intussen ook de aardappels in ruim kokend water met wat zout in 15 minuten beetgaar.
Serveer de koolvis met de komijnworteltjes en de gekookte aardappels.

*Tip*   Vervang de koolvis eventueel door verse tilapia- of kabeljauwfilet. Gebakken aardappels smaken ook goed bij dit gerecht.

Gebakken maiskolf met Parmezaanse kaas

bijgerecht 2 personen

2 suikermaiskolven, 30 gr Parmezaanse kaas, 50 gr zachte roomboter

Oven voorverwarmen op 220°C. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng het water aan de kook.
Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 minuten. Pel de maiskolven. Leg ze in een vuurvaste schaal en bestrijk ze met de boter, strooi de kaas erover.
In de oven ca. 10 minuten bakken totdat er een mooi lichtbruin korstje op komt.

naar boven
naar boven