Pakketbrief week 39, 24 september 2014

logo

Substanties en sacramenten

Afgelopen zaterdag hadden we weer onze preparatendag, waarbij we op de boerderij de compostpreparaten voor de biologisch-dynamische landbouw maken.
Dit jaar in de vorm van een dagsymposium in verbinding met een mensenwijdingsdienst van de Christengemeenschap.

Religie en landbouw, als je nu naar de moderne landbouw kijkt, lijkt de verbinding ver te zoeken, maar in de bd-landbouw ligt duidelijk ook een spirituele kant en zodoende was die zaterdag een mooie eenheid.
Sommige mensen kiezen ervoor, om de wereld als alleen uit materie bestaand te beschouwen. Anderen vinden dat te eenzijdig en kunnen dan voor religie of bijvoorbeeld bd-landbouw kiezen. Alleen steekt in ieder van ons ook een doorgewinterde materialist en zo zijn we die dag met verschillende substanties aan de slag gegaan.
Want wat gebeurt er als je aan een handjevol zout de vraag stelt: wat heb je mij te vertellen? Of wat gebeurt er als je mest in een koeienhoorn doet?
Allereerst gebeurt er heel veel met de mensen zelf die daarmee bezig zijn: ze gaan beginnen, heel onvoorwaardelijk te kijken en vast gevormde oordelen af te leggen. Het stukje materie krijgt een hele rijkdom aan beelden en begrippen erbij, want al die mensen hebben weer een eigen relatie met het handje zout, de mest of de hoorn. Je kunt de preparaten een soort energetische mest voor het landbouwbedrijf noemen.
Zo'n hele dag ervaar ik als optimale bemesting voor de inwendige mens, daar kunnen we weer een tijdje op verder.

Kathinka

Nieuw: krielabonnement

Help 't Leeuweriksveld van zijn kriel af en neem er een abonnement op!

Elke twee weken ontvangt u een papieren zak met naar keuze 1, 2 of 3 kg krielaardappels.
1 Kg kost € 1,30/keer,
2 kg € 2,50
en 3 kg € 3,20.
Deelname minimaal 7 x.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof- 't Leeuweriksveld
Kropsla- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld

In week 40 verwacht:

Bataviasla, savooiekool, rode biet, groenlof, …

Aanschuiftafel

Per 1 oktober start de AANSCHUIFTAFEL in de Nabershof, de oudste boerderij van Emmen.
Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten, iedere woensdag om 18.00 uur.
Opgave de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail of telefoon: aanschuiveninemmen@gmail.com
of 06 19 19 99 34.
Eten wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Workshop natuurzuivere gezichtsverzorging

Wilt u de basis van huidverzorging leren of uw kennis opfrissen? Bent u benieuwd naar de cosmetica van Dr. Hauschka? Of hebt u zin in een verwennerijworkshop? Kom dan naar de workshop natuurzuivere huidverzorging.

Salon de Roos in Sleen organiseert op 17, 22 en 24 oktober een workshop natuurzuivere huidverzorging. We gebruiken tijdens de workshop huidverzorgingscosmetica van Dr. Hauschka. Na een korte inleiding gaan we aan de slag met de heerlijk geurende produkten en kunt u ervaren hoe de produkten voelen op uw huid.
Voor aanmelding en verdere informatie zie: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Femmie Timmerman


Recepten

Gesmoorde knolselderij met kerrie

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine knolselderij, 2 eetl citroensap, 25 gr boter, 1 theel milde kerriepoeder, 1 eetl gembersiroop, 2 eetl creme fraiche, 1 eetl bladselderij

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van 1 cm. Besprenkel de blokjes knolselderij met citroensap. Hak de bladselderij. Smelt de boter. Schep de blokjes knolselderij en het kerriepoeder erdoor. Voeg 100 ml water toe en smoor de blokjes knolselderij met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar. Giet het vocht af. Roer de gembersiroop, de creme fraiche, zout en peper en de bladselderij erdoor en warm even door.

Koolrabi met linzen

bijgerecht voor 2 personen

300-400 gr koolrabi, ½ liter groentebouillon, 50 gr rode linzen, 3 eetl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 250 gr champignons, peper, zout, snufje cayennepeper, ½ theel tijm

Koolrabi schillen en in dobbelsteentjes van circa 1 cm snijden. Week de linzen in 1 dl van de bouillon. Kook de koolrabi in de rest van de bouillon in 10-15 minuten beetgaar. Stort in een vergiet en laat uitlekken. Snipper ondertussen de ui. Verhit de olie en bak de ui tot ze zacht is. Pers het teentje knoflook erboven uit en bak een minuut mee. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken. Bak ze kort mee tot het vocht loslaat. Giet de linzen af. Doe de koolrabi en de linzen bij de paddenstoelen en laat 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en tijm. Lekker met rijst.

Sladressing met ui en bladselderij

voor 2 personen

1 kleine ui, 3 eetl. zonnebloemolie, 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. witte wijn azijn, 1 eetl. mosterd, 1 eetl. honing, 2 theel. zure room of yoghurt, flinke mespunt paprikapoeder, zout en peper, 1 eetl. fijn gehakte bladselderij

Pel en snipper de ui. Meng alle ingrediŽnten goed door elkaar. De dressing is in de koelkast 2 dagen houdbaar. Lekker bij allerlei soorten sla en komkommer.

bron: www.smulweb.nl

Andijvie met gorgonzola en peer

bijgerecht voor voor 2 personen

2 rijpe peren, 1 krop andijvie, 200 gr gorgonzola kaas, 2 theel honing

Peren schillen, van klokhuizen ontdoen en in parten snijden. Andijvie wassen en snijden en in in 3 min. beetgaar koken en afgieten. Gorgonzola over andijvie verkruimelen en even meewarmen tot hij smelt. Andijvie op bord scheppen. Peer ernaast leggen en honing over andijvie en peer druppelen. Lekker met warm ciabatta-brood.

Omelet met spinazievulling

bijgerecht voor 2 personen

375 gr spinazie, 65 gr magere verse roomkaas, 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, peper, zout, nootmuskaat, 2 eieren, 1 eetl. water, 1 eetl. olijfolie (extra vierge)

Verwijder eventuele wortels van de spinazie, was de spinazie goed en snijd de spinazie kleiner. Kook de spinazie met aanhangend water in een grote pan in 6-7 minuten gaar en laat hem goed uitlekken. Meng de verse roomkaas met 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas door de spinazie en breng alles op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat. Klop de eieren los met het water en zout en peper naar smaak. Klop de eieren en bak er in een koekenpan een omelet van. Leg de warme spinazie erop, klap de omelet dubbel en bestrooi deze met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk.

naar boven
naar boven