logo

Week 40, 30 sept 2009

"Biologische groente in plaats van leasebakken"

Afgelopen zaterdag stond er een artikel in het Dagblad van het Noorden over het bedrijf "Fundament All Media" in Groningen. Dit bedrijf deelt geen bonussen, mobieltjes, leasebakken en laptops aan zijn personeel uit, maar wel: biologische groentepakketten! Een paar citaten:

Kraaltjes en spiegeltjes zoals mobiele telefoons: Directeur Boris Geheniau (39) moet er niks van hebben. Als hij met dat soort fratsen zijn personeel moet motiveren, dan houdt hij zijn werk liever voor gezien. Maar dat motiveren, dat is altijd nodig. En dus deelt hij elke week biologische groente- en fruitpakketten uit. "Ik wil een bedrijf waar mensen het leuk vinden om te werken. Ik wil dat het meer is dan een plek waar ze hun tijd tegen geld inruilen". De 27 medewerkers zijn enthousiast over het extraatje van hun baas. Hoewel de deelname vrijwillig is, weigert niemand het pakket. "Niemand weet wat een pompoen is, of wat venkel is. Via dat pakket wordt dat weer duidelijk. En het leuke is dat we recepten naar elkaar twitteren." En onbewust helpt Geheniau's actie het ziekteverzuim terug te dringen. "Dat ga je niet tegen met een paar wortels, maar laten we alsjeblieft gezond eten. En lekker."

Een uitstekend initiatief natuurlijk, dat navolging verdient! Geheniau zet hiermee echt een stapje richting een mens- en natuurvriendelijkere economie.
Heel passend in deze crisistijd. Wie van de Emmense ondernemers en overheden volgt het goede voorbeeld?
Heeft uzelf interesse om zo'n initiatief te nemen, of kent u iemand die wellicht interesse heeft? Neem dan a.u.b. contact met ons op, om de mogelijkheden te onderzoeken. Of geef de betreffende persoon deze brief en wijs hem of haar op onze website!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groene kool - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Rode kropsla - 't Leeuweriksveld
Sperciebonen - Boon, Zeewolde
Rode paprika - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 41 verwacht:
Knolvenkel, rode bietjes, spitskool, knolselderij met loof, ...

→ Omdat we een goede oogst hebben, laten we voortaan de inpak- en administratiekosten vervallen bij bestelling van een grotere hoeveelheid aardappels (vanaf 10 kg). Dus voor netto € 10,- kunt u 10 kg aardappels bij uw pakket bestellen, en 20 kg kost € 18,-
We hebben de soorten Raja (rode schil, vastkokend), Junior en Biogold (voor alle doeleinden geschikt) en Woudster (lichtrood, kruimig). Probeer het maar eens, ze smaken heerlijk!

Stand van zaken petitie Bio Btw-vrij

73.618 handtekeningen. De Tweede Kamer moet deze petitie dus sowieso behandelen, want de 40.000 is gehaald! Desalniettemin blijft het zinvol om te tekenen, want hoe meer handtekeningen, hoe meer gewicht de petitie krijgt.

Stand van zaken actie Eliant

voor voldoende juridische ruimte in Europa om de toekomst van de antroposofische werkgebieden: biologisch-dynamische landbouw, vrije scholen, geneeskunde etc. (zo goed mogelijk) te waarborgen: 908.394 handtekeningen. Zij moeten de één miljoen halen.

Versaanbod week 41
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Knolselderij met loof *1,30 / st
Rode pepertjes *0,20 / st
Groene kool *1,30 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Preitaart met geitenkaas

Bijgerecht voor 2 á 3 personen

3 plakjes bladerdeeg voor hartige taarten (ong. half pakje van 450 gram)
1 eetl boter
375 gram prei
3 zongedroogde tomaatjes
50 gram gekookte ham
1 eetl bloem
100 gram zachte geitenkaas
2 eieren
50 ml koksroom

Deeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 graden. Prei schoonmaken en in ringen snijden. De zongedroogde tomaatjes in reepjes snijden. In braadpan de boter verhitten en de prei 5 minuten smoren en het vocht laten verdampen. De ham in kleine stukjes snijden en de gedroogde tomaatjes in reepjes. Bloem, tomatenreepjes en ham door de prei roeren. De geitenkaas erboven verkruimelen. Het ei loskloppen met de koksroom en zout en peper naar smaak toevoegen. De taartvorm van circa 10 cm rond invetten met boter en bekleden met de deegplakken. Eimengsel door prei roeren. Preimengsel in vorm scheppen en in het midden van de oven in ong. 30 minuten mooi bruin bakken. Eet smakelijk.

Deze taart is ook prima een dag van tevoren klaar te maken. Verkort dan de baktijd tot 15 minuten en verwarm hem de volgende dag 15 minuten in de oven.

Groene kool met paprika

bijgerecht voor 4 personen

1 ui
1 rode paprika
zout
1 theel oregano
750 gr gesneden groene kool
1 eetl boter of margarine

Snipper de ui. Was de paprika, halveer deze, verwijder de zaadlijsten en snijd het in reepjes. Kook in een pan met weinig water de kool met wat zout en de oregano in ± 15 minuten gaar. Smelt intussen in een koekenpan de boter. Bak de ui en de paprika hierin ± 4 min. zachtjes. Schep de kool in een schaal en verdeel het paprikamengsel erover.

Rode sla met geroosterde paddenstoelen

Bijgerecht voor 4 personen

300 gr gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons
6 eetl olijfolie
1 eetl rozemarijn, fijngehakt
1 krop rode sla
1 eetl witte balsamicoazijn
2 eetl zoete sherry
eventueel 50 gr jonge bladsla

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de paddenstoelen schoon, maar laat ze heel. Meng 2 eetlepels olie, de rozemarijn en wat zout en peper door de paddenstoelen en spreid ze uit op een bakblik. Snijd de krop sla in stukken, meng er 1 eetlepel olie door en zout naar smaak. Klop een dressing van de azijn, sherry, resterende 3 eetlepels olijfolie, zout en peper. Schuif het bakblik in de oven en rooster de paddenstoelen in circa 15 minuten gaar. Schep ze af en toe om. Verdeel de sla over vier borden. Schep de paddenstoelen ernaast. Druppel de dressing over het gerecht.

Gestoofde sperziebonen in kokossaus

pittig bijgerecht voor 4 personen

1 ui, fijngesneden
1 theel sambal oelek
1 teentje knoflook, gehakt
2 cm verse laos (of 1 theelepel gemalen laos)
1 eetl suiker
2 eetl plantaardige olie
500 gr sperziebonen, schoongemaakt en indien gewenst in stukken gesneden
200 ml kippenbouillon
¼ blok santen, verkruimeld
1 stengel sereh, licht gekneusd
kneepje citroensap
1 salamblad
100 gr garnalen (optioneel)

Fruit ui, sambal, knoflook, laos, suiker en zout naar smaak in de olie. Schep de sperziebonen erdoor en roerbak alles 1½ minuut. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg santen, sereh, citroensap en salam toe en stoof alles op laag vuur tot de boontjes gaar zijn. Stoof in de laatste minuten de garnalen mee.

naar boven
naar boven