Pakketbrief week 40, 6 oktober 2010

logo

Streekprodukten

Biologisch - eigenlijk wel zo logisch? Las ik onlangs in de krant. In het artikel ging het over streekprodukten, die dus zo dicht mogelijk in de buurt van de consument geproduceerd zijn. Ca. 50 % van deze producten zijn biologisch. Wat de gangbare "streekproducent" vooral aan biologisch hekelt is het feit dat er ook in de biologische wereld veel heen en weer getransporteerd wordt, waar je je vraagtekens bij kunt zetten.
Maar ik kan het niet laten om toch even zo'n streekproduct onder de loep te nemen:
Een potje zelfgemaakte jam van eigen fruit. Met 50% suiker en geleimiddel, die beiden zeker niet zelf geproduceerd zijn. Of het scharrelei van de boer uit de buurt, die zijn kippenvoer in 99% van de gevallen uit het buitenland betrekt en ook zijn kippen niet zelf laat broeden, maar dat aan een "kuikenfabriek" elders in het land over laat.
En toch heeft zo'n product iets leuks en geeft het mij en met mij veel andere mensen een fijn gevoel om iets direct van de producent om de hoek te kopen.
Misschien omdat we toch ergens nog het gevoel hebben, dat dat eigenlijk zo hoort voor landbouwproducten.
Nu zou ik het heel erg vinden als er een tegenstelling ontstaat tussen de streekproducten en de biologische producten, immers willen we allen een gezondere vorm van voedselproductie en dat is op dit moment moeilijk zonder kompromissen.
Uiteindelijk zet de bd-landbouw het heel scherp door te zeggen: een gezond landbouwbedrijf is totaal zelfvoorzienend, alles wat van buiten toegevoegd wordt zou je moeten zien als een medicijn voor een zieke toestand. In onze hele streek zie ik nog geen product dat aan die eis voldoet…
Laten we samen ieder op zijn manier wat stappen in die richting zetten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof - 't Leeuweriksveld
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Chinese kool - De Sterke Akkers, Dalen

't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk.

In week 41 verwacht:

Rode bindsla, bietjes, tomaten, romanesco(?), …


De Transition town-groep Emmen organiseert op Wereldvoedseldag een avond over lokale produktie van goed, lekker en niet te duur voedsel.
Volkstuinders, bijenhouders, de voedselbank en biologische boeren (ook 't Leeuweriksveld) zijn aanwezig voor info en gesprek.
U kunt genieten van een hapje en een drankje en er worden korte films getoond.
Zat.16 okt. om 19.30 in de Hutkerk, Prinsenlaan 82, Emmen.
Entree:€ 2,50
www.transitiontownemmen.nl

Handtekeningen tegen gentech

Inmiddels zijn er een miljoen handtekeningen verzameld, maar er moet ook een minimumaantal per land komen. In Nederland ontbreken er nog 5000, te tekenen onder:
www.greenpeace.org/…/EU-Petition/

• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 41

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Schorseneer *€ 2,50 / kg
brood: 
nr. 30k3 kamut noten pompoen, desem en gist€ 2,55
nr. 5032 volkoren gist€ 1,85
nr. 441 marsepein croissant€ 1,45
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Linzensoep met knolselderij

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr gedroogde bruine of zwarte linzen
naar wens dobbelsteentjes spek
2 laurierbladeren
1 bouillonblokje
ev. 30 g gekookt graan: rijst, gerst of haver
1 flinke prei
2 uien
100 gr knolselderij (in kleine blokjes)
1 wortel of een stukje bloemkool
scheutje olie
½ theel. komijn
½ theel. karwij
een scheutje citroensap of azijn
peper en zout
1 kleine (vegetarische) rookworst

Kook de linzen een half uur met het bouillonblokje, eventueel spek en de laurierbladeren in ruim water. Was de prei en snijd deze fijn. Snijd de wortel of bloemkool in stukjes. Pel en snipper de uien. Fruit de uien in een pan in olie. Voeg na 5 min. de overige gesneden groenten toe en laat deze een aantal minuten meebakken. Voeg dit mengsel met de graan, komijn en karwij aan de kokende linzensoep toe en laat nog ongeveer een kwartier doorkoken. Voeg naar wens extra water toe. Maak de soep op smaak met een scheutje citroensap of azijn, vers gemalen peper en zout. Voeg bij het opdienen de (kant en klare) rookworst toe. Serveer de soep met knapperig stokbrood of crackers met echte boter.
» Na een dag is de soep nog lekkerder!
» Deze soep is extra lekker met stukjes ontvelde tomaat en tomatensap er door.

Pompoen met ui, kerrie en rozijnen

bijgerecht voor 2 personen

½ pompoen
1 ui
1 kleine appel
2 theel. kerrie
een handje rozijnen
scheutje olie
2 eetl. sojasaus
peper en zout

Pel de uien, snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie. Was de pompoen en halveer deze. Verwijder de pitten met een lepel en snijd de helft van de vrucht in repen van ongeveer 3 cm breed en daarna in stukjes. De pompoen kan gewoon met schil gegeten worden. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes en voeg deze samen met de pompoen toe aan de uien. Bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 min. Voeg de sojasaus, de rozijnen en peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden. Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst.

Groenlofstamppot met spekjes

hoofdgerecht voor 2 personen

1 krop groenlof
600 gr aardappelen
1 ui
een scheutje azijn
een scheutje melk
100 gr gerookte spekblokjes (of pittig gekruide tempé of sojabrokken)
een klontje boter
peper en zout
60 gr jonge kaas

Was de groenlof en verwijder eventueel lelijke bladeren. Verwijder de kern en snijd het blad in smalle repen. Pel en snipper de ui. Snijd de kaas in kleine blokjes. Kook de aardappelen in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de spekblokjes/tempé/sojabrokjes in boter. Stamp de aardappelen met melk, azijn, uisnippers en kaasblokjes tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Meng de groenlof er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.

Gebakken chinese kool

bijgerecht voor 2 personen

1 chinese kool
2 eetl. olie
2 knoflook teentjes
zout
½ theel. maizena
1 dl. water
1 eetl. chinese rijstwijn
1 eetl. donkere soyasaus
1 theel. gesnipperde gember
½ theel. suiker

Kool wassen en eventueel lelijk blad verwijderen. De kool in grove stukken snijden, de olie verhitten en de kool een paar min. bakken met zout en de uitgeperste knoflookteentjes. Maak de maizena aan met het water en voeg bij de maizena de rest van de ingrediënten. Voeg dit alles bij de kool en laat dit nog 3 min. bakken.

naar boven
naar boven