Pakketbrief week 41, 13 oktober 2010

logo

Promotie

Nog ruim een week, dan krijgt 't Leeuweriksveld zijn Eko-licentie! Hoewel ikzelf zo'n keurmerk niet zo wezenlijk vind - de controle kan alleen aan de hand van uiterlijke, meetbare zaken worden uitgevoerd, en de veel belangrijker vraag of een boer zijn werk met zorg en echte betrokkenheid doet, kun je daarmee niet beantwoorden - is het misschien toch een hulp om nieuwe klanten te interesseren.
En dat is wél belangrijk, want we kunnen nog steeds wel wat meer abonnees gebruiken. We hebben een vrij uitgebreid distributienetwerk van 50 neerzetpunten in de wijde omgeving van Emmen en Assen, en daarmee kunnen we makkelijk nog 100 abonnees meer bedienen dan de circa 300 die we nu hebben. Ik heb nieuwe flyers besteld, waarop we met de hand elke wijk of dorp waar we een neerzetpunt hebben, willen invullen en erbij vermelden dat onze produkten in …. aan de …straat verkrijgbaar zijn.
(Dit is meteen een vraag aan de neerzetpunten: vindt u het goed dat we uw straatnaam zo vermelden? (Uw huisnummer schrijven we er niet bij)).
Deze ingevulde flyers moeten dan in die wijk of dorp worden neergelegd bij plekken waar mogelijk geïnteresseerd publiek komt, zoals scholen, artsen, apothekers, bibliotheken en allerlei "alternatieve" centra maar misschien ook gewoon bij de bakker om de hoek. Als er abonnees zijn die zin en tijd hebben om in hun direkte omgeving de flyers te verspreiden, dan horen we dat graag.
Vervolgens heb ik nog een vraag aan de neerzetpunten: zouden we een bescheiden bordje in uw tuin mogen plaatsen met de tekst "Neerzetpunt van 't Leeuweriksveld <EKO-logo> info@leeuweriksveld.nl 0591-381445" ? Dat zou zeker goed zijn voor onze lokale bekendheid!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
(Krul-)andijvie - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Romanesco - Eko de Eerste, Marknesse
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 42 verwacht:

Paksoy, raapstelen, radijs, prei, waspeen, …


» Aanstaande zaterdag:

De aardolie raakt op, en onze huidige voedselproduktie is daarvan in hoge mate afhankelijk! Hoe kunnen we ons hier zo goed mogelijk op voorbereiden?
De Transition town-groep Emmen organiseert op Wereldvoedseldag een avond over lokale produktie van goed, lekker en niet te duur voedsel. Volkstuinders, bijenhouders, de voedselbank en biologische boeren (ook 't Leeuweriksveld) zijn aanwezig voor info en gesprek. U kunt genieten van een hapje en een drankje en er worden korte films getoond.
Zaterdag 16 oktober om 19.30 uur in de Hutkerk, Prinsenlaan 82, Emmen.
Entree:€ 2,50.
www.transitiontownemmen.nl

• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 42

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Radijs *1,20/bos
Spekbonen, laatste, mooi! *3,00/500g
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Romanesco

is een zeer decoratieve bloemkool.Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco op z'n pools

bijgerecht voor 2 á 3 personen

1 romanesco
2 eieren
4 eetl peterselie
30 gr paneermeel
100 gr roomboter
peper en zout naar smaak
verse muskaatnoot

Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen en pel ze. Hak de peterselie fijn. Verdeel de romanesco in roosjes. Kook de romanesco-roosjes in kokend water met zout in 10 minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Prak de eieren met een vork fijn en meng ze met de peterselie en meng er peper en zout door. Fruit het paneermeel in de schuimende boter tot het lichtjes bruin kleurt. Schik de roosjes romanesco op een schaal, bestrooi met het eiermengsel en verdeel er vervolgens de nog warme gefruite paneermeel over. Rasp er ten slotte nog wat verse muskaatnoot overheen.

Bindsla met croutons

bijgerecht voor 4 personen

4 sneetjes witbrood
6 eetl. olijfolie
1 krop bindsla
50 gr. geraspte kaas

Dressing:
1 knoflookteentje of knoflookpoeder
3 eetl. olijfolie
sap van 1 citroen
6 eetl. ongeklopte slagroom
¼ theel. dijon mosterd
zout en peper

Snijd het brood in blokjes. Verhit de olijfolie in de wok en bak daarin de blokjes goudbruin. Was de sla. Snijd de bladeren in stukjes en doe ze in een grote kom. Voeg de helft van de geraspte kaas bij het brood en meng dit. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Dressing: verwarm in een wok de olijfolie, citroensap, knoflook, slagroom, mosterd en de rest van de geraspte kaas, roer voordurend. Giet de dressing over de salade. Strooi hierover de gebakken stukjes brood.

Zoetzure biet

bijgerecht voor 2 personen

600 gr rode bietjes
15 g boter
2 eetl. gehakte ui
50 g suiker
1 eetl. maizena
1 theel. zout
5 eetl. azijn

Schil de bietjes en kook deze gaar. Snijd de bieten in plakken. Fruit de ui 5 min. in de hete boter. Roer suiker, maizena, zout en azijn erdoor en laat al roerende indikken. Draai het vuur lager en verwarm de bieten in de saus. Roer af en toe. Warm of koud serveren.

Andijvie met notensaus

bijgerecht voor 2 personen

1 krop andijvie
olijfolie
1 ui
30 gr hazel- of walnoten
3 eetl gemengde notenmoes
handje rozijnen
evt. 2 halve perziken op siroop
sojasaus
peper, zout
1 eetl tarwebloem

Was de andijvie en snijd deze in dunne repen. Pel en snipper de ui. Hak de hazel- of walnoten grof. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water. Snijd de halve perziken klein. Roerbak de andijvie met olijfolie en noten ong. 5 min. Fruit de ui in olie en voeg er notenmoes en rozijnen aan toe. Voeg water, sojasaus, peper en zout naar smaak toe en bind de saus met de bloem. Op het laatst evt stukjes perzik toevoegen. Serveer de saus bij de andijvie met bv. couscous, bulghur of rijst.

Tomaat-komkommer salade met citroen-pesto dressing

bijgerecht voor 2 personen

2 tomaten
1 komkommer
1 citroen
2 eetl groene pesto
2 eetl crème fraîche
scheutje slaolie
scheutje azijn
zout, peper
bieslook

Pers of knijp de citroen uit in een schaaltje, en rasp een deel van de schil grof. Doe dit in hetzelfde schaaltje, en voeg de azijn en de slaolie toe. Laat een poosje staan. Snijd de komkommer en de tomaat in niet te kleine stukjes. Voeg de pesto en de crème fraîche toe aan het citroenmengsel, roer het goed door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige dressing krijgt. Doe de tomaat en de komkommer in een schaal, en giet hier de citroen/pestodressing over. Knip de bieslook in grove stukken en strooi die over de salade.

naar boven
naar boven