Pakketbrief week 41, 12 oktober 2011

logo

We hebben een nieuw dak op de schuur!

Afgelopen zaterdag kwam 's ochtends vroeg een grote kraan op ons erf. Het was echt een joekel, 30 m hoog en ik schat dat hij ook 30 m lang was. Daarnaast kwam een grote vrachtwagen met op maat gemaakte sandwichpanelen (twee lagen aluminium met een laag isolatie ertussen) en een busje met vier Poolse handwerkers, die de klus samen met de kraanmachinist in één lange dag geklaard hebben. Nadat de kraan opgebouwd was heeft hij de vrachtwagen gelost. Vervolgens werd er een hele tijd gepuzzeld, want de schuur bleek niet haaks te zijn. De ene kant is 26 cm breder dan de andere kant, tsja, in de jaren '50 nam men het nog niet zo nauw als tegenwoordig…

Maar toen het werk eenmaal echt begon ging het rats-fats en in een hoog tempo werd plaat na plaat aan een frame met 4 zuignappen vastgezogen en door de kraan naar boven getransporteerd. Daar werd hij ontvangen door de dakwerkers, die aan stevig verankerde veiligheidskabels over het dak liepen, en meteen vastgeschroefd. Na korte tijd was de aanbouw volgelegd, een groot deel van de westkant ook maar toen…een pittige bui gooide roet in het eten en maakte de platen spekglad. Noodgedwongen namen de dakdekkers een pauze. Gelukkig was de winkel toen al overdekt!

Anna en Roos wilden ook wel eens in zo'n kraan, dus ik maakte voorzichtig een opmerking in die richting. De kraanmachinist was een heel aardige vent, hij had aan een half woord voldoende dus even later zaten we van 30 m hoogte onze boerderij en de omgeving te bewonderen! Ik heb nog niet vaak zoveel foto's op een dag gemaakt, Martin gaat de mooiste op de website zetten.
De regen zorgde voor nog enkele onderbrekingen, tegen het einde van de klus viel zelfs een dakwerker omlaag en toen bleek hoe noodzakelijk de veiligheidskabels waren…hij werd automatisch vastgeklinkt en kon ongedeerd verder werken. We zijn heel tevreden over het resultaat: een stevig en goed geïsoleerd dak en een mooie, lichte en asbestvrije zolder.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Krop- of rode Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Paprika - Tuindersdijk, Erica
Spitskool - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Prei - Eko de Eerste, Marknesse

In week 42 verwacht:

Spruitjes, sla, waspeen, witlof, …


Dansen

met Eleonora
"Vrouwelijk-mannelijk in balans"
zaterdag 22 oktober van 13 tot 17 uur
Vrije School de Stroeten.
Info en aanmelding:
etmhelderman@gmail.com
of 0591-627083


Atelier Geerlings organiseert een workshop Mantra-zingen op zaterdag 29 okt. a.s. van 14 tot 16u.
Kosten €7.
Met de mantrazangers Arend en Ingrid  Cortes.


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Groenlofstamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

600g aardappels, 1 krop groenlof, in smalle reepjes gesneden, scheutje melk, peper en zout, 1 tl. mosterd, 1 el. azijn, 2 hard­gekookte eieren of 1 kleine rookworst, 1 fijngesnipperd uitje, scheutje olie, evt. potje gekookte linzen, capucijners of kikkererwten

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook gaar in water met zout. Giet ruim de helft van het kookvocht af en stamp de aardappels fijn. Schep er de rauwe groenlof door met een scheutje melk, mosterd, azijn, peper en zout. Zet de pan weer op een laag pitje op het fornuis en roer een paar maal door om de stamppot goed warm te laten worden. Fruit ondertussen in een andere pan de ui in olie. Voeg er naar wens linzen, capucijners of kikkererwten en stukjes ei of stukjes rookworst aan toe. Serveer dit mengsel over de stamppot of meng alles door de stamppot.

Stamppot van prei en makreel

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 1 dikke prei of 2 kleinere, 1 gerookte makreel (à 200 gr), 75 ml halfvolle melk, 10 gr boter, 1 ui, eventueel: 30 gr rucola en 1 eetl olijfolie extra vierge

Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in 20 min. in ruim water met zout gaar. Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel de vis in stukken. Pel en snipper de ui. Was de prei en snijd in ringen. Giet de aardappels af en laat van het vuur af even stomen met de deksel op de pan. Kook de prei 2 min. in water met zout en giet af. Bak de ui fruitig in olie. Verhit de melk in een steelpannetje op laag vuur. Schenk de hete melk bij de aardappelen, voeg de boter toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de prei, de makreel en de ui door de puree. Breng op smaak met peper en zout. Meng eventueel de rucola met de olijfolie en verdeel over de stamppot.

Pikante kipschotel met paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kipfilet of vleesvervanger, 50 gr boter of vet, 2-3 paprika's, 500 gr aardappels, 2 appels, 2 theel zout, 1 theel kerrie, suiker, peper, 1/8 l bouillon, ¼ l witte wijn, 1 pot witte bonen in tomaten saus, bieslook

Vlees in reepjes snijden. Boter of vet verhitten en vlees aanbraden. Paprika in reepjes snijden, aardappels en appels in schijfjes snijden. Alles bij het vlees voegen. Zout, kerrie, suiker en peper toevoegen en bouillon en witte wij erbij. Ca. 15 min koken, witte bonen toevoegen en nog 5-10 min. verder koken. Met bieslook garneren.

Spitskool met groenselderij, noten en salie

bijgerecht voor 2 personen

400 gr spitskool, 1 stengel groenselderij, 1 eetl. gehakte walnoten, een paar blaadjes verse salie of gedroogde salie, 125 ml slagroom, zeezout naar smaak

Spitskool wassen en in reepjes snijden. Stronk verwijderen. Kool 5 min. smoren in slagroom. Af en toe omscheppen. Groen­selderij fijn snijden. Salie en noten fijn hakken. Selderij, salie, noten en zout toevoegen en even doorwarmen.

Salade van kropsla, peer en rauwe ham

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine of ½ grote kropsla, 2 handperen, 12 dunne plakjes rauwe (bijvoorbeeld) Serrano ham, 2 eetl. olijfolie, ½ eetl. (frambozen)azijn, ½ theel. fijne mosterd, ½ theel. honing, peper, 4 cherrytomaatjes

Verwarm de grill voor. Was en droog de kropsla en snijd kleiner. Schil de peren en snijd ze in zes parten. Omwikkel elk partje peer met een plakje ham. Prik drie partjes peer aan een satéprikker en grilleer de spiesjes aan elke kant 2-3 minuten. Maak een dressing van olijfolie, azijn, mosterd, honing en peper. Verdeel de kropsla met de dressing, tomaatjes en ham/peerspiesjes over twee bordjes.

naar boven
naar boven