Pakketbrief week 41, 8 oktober 2014

logo

De Aanschuiftafel van Alberta

- van uw culinair verslaggever -

Op woensdag 1 oktober was het dan zover: de Aanschuiftafel van Alberta Rollema was voor de eerste keer gedekt. Uw verslaggever kwam iets te laat voor het eten, omdat-ie de hele middag pakketten rondgereden had. Maar dat gaf allemaal niks, hij kon zó aanschuiven, en er was nog genoeg heerlijke stevige bonensoep over.
Vijftien gasten smulden van de soep, vervolgens van de gekookte bietjes en de bietensalade, de gekookte en gebakken krieltjes, de salade van mosterdblad, frillice, bieslook, bietenblad, de gebakken spekjes - maar er was ook een vegetarisch alternatief gemaakt - en van het dessert: appelcrumble met Yogarde. De ingrediënten komen grotendeels uit de groentetuin van Sjaak Keim, vlak bij de Nabershof, waar de Aanschuiftafel plaatsvond. Aangevuld met krieltjes van 't Leeuweriksveld, vlees o.a. van Arkema, en Yogarde van Drentse Aa Zuivel.
Alberta werd bijgestaan door twee vrijwilligsters. De gasten waren mensen van allerlei pluimage en tijdens het eten werd er gezellig gekeuveld. Zelfs uw verslaggever, best wel een eenling, vond het er gezellig en gaat er zeker vaker eten!

Als u dit leest, is de tweede Aanschuiftafel aan de gang of net voorbij. Maar u kunt zich opgeven voor de tafel van 15 oktober. Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten.
Wanneer: iedere woensdag om 18.00 uur.
Waar: de Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Broccoli of spitskool- 't Leeuweriksveld

In week 42 verwacht:

Groene kool, spinazie?, groene bataviasla, rucola, …

NIEUW: éénpersoons-combi

Vanaf heden kunt u bij ons ook een abonnement nemen op een combipakket met groente en fruit voor een persoon. Niet dat we dat we zelf nu zoveel fruit telen — dat blijft voorlopig beperkt tot blauwe bessen, wat aardbeien en rode bessen — maar we hebben wel goede contacten met Warmonderhofboomgaard, waar lekkere appels, peren en pruimen worden geteeld.
De vraag naar een combi voor één persoon bereikte ons al vaker, deze week was dat weer het geval, vandaar dat we hem nu introduceren!

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Er is een gratis krant verschenen: Rudolf Steiner als maatschappijvernieuwer. Van harte aanbevolen! Op verzoek te verkrijgen via 't Leeuweriksveld.

Prijswijziging aardappelabonnement

M.i.v. week 42 gaat de prijs van het normale aardappelabonnement (dus niet die van het krielabonnement) omhoog naar € 4,- per zak van 3 kg.
De verhoging is nodig omdat we dit jaar minder dan de helft van de normale hoeveelheid aardappels hebben geoogst, en ook bij collega's de prijzen zijn gestegen.

Velt Eco Van Grond tot Mond organiseert op 23 oktober een lezing

Werken aan een gezonde bodem.

Wat gebeurt er allemaal in onze bodem? Wat leeft daar en wat doen deze organismen voor het bodemleven en voor de grond waarop wij tuinieren? Hoe kun je een bodem creëren waardoor jouw (moes)tuin gaat floreren.
Op donderdagavond 23 oktober geeft Marc Siepman vanaf 19.30 uur tot circa 22.00 uur daarover een lezing in het gebouw op de Heemtuin Looackerhof, Looackers 29A, 7824 NJ Emmen.
Meer info/aanmelden via Kostvlies16@gmail.com

Obstacle run Zandpol

Ton, onze blauwe bessenteler, is ook op ander gebied actief! Op zo. 9 november organiseert hij met zijn loopgroep Nieuw-Amsterdam-Veenoord een Obstacle run. Met onder andere strobalen van 't Leeuweriksveld als obstakels. Afstanden 4, 8 of 12 km. Aanvang 13u, kosten €7,50, meer info en aanmelden via runzandpol@gmail.com


Recepten

Indonesische andijviestamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr aardappelen, zout, peper, 300 gr. andijvie, 1-1½ dl warme melk, 2 eetl. boter, ¼ theel. gemalen nootmuskaat, ½ theel. gemalen komijn (djinten), ¼ theel. gemalen koriander, ½ theel sambal oelek (of meer naar smaak), gefruite uitjes

Schil de aardappels en kook deze met zout in plm. 25 minuten gaar. Was de andijvie goed in ruim water. Snijd de andijvie in hele smalle reepjes. Giet de gare aardappelen af. Laat ze nog even goed droog koken. Stamp de aardappelen fijn. Maak er met de melk en de boter een romige puree van. Breng de puree op smaak met de kruiden. Roer de andijvie door de puree. Bestrooi de andijvie voor het serveren met gefruite uitjes. Lekker met een gekookt ei erbij.

Risotto met winterpeen

bijgerecht voor 2 personen

250 gram winterpeen, 1 kleine ui, tijm, 150 gram risottorijst, ½ liter groentebouillon, 50 ml witte wijn, Parmezaanse kaas

Maak de winterpeen schoon en snijd deze in kleine stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit de bouillon. Verhit olijfolie in een grote koekenpan. Roerbak de winterpeen en ui op een middelhoge temperatuur gedurende 5 minuten. Voeg tijm, peper en zout toe. Meng alles goed door. Haal de peen-uimix uit de pan. Voeg olijfolie toe en bak de risottorijst totdat alle rijst glanst. Voeg de witte wijn toe en laat deze rijst de wijn opnemen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe, zodat deze ook helemaal wordt opgenomen door de rijst. Voeg de laatste 10 minuten de peen-uimix toe aan de risotto en laat deze zachtjes meegaren. Als alle bouillon verdampt is, is de risotto klaar. Op smaak brengen met de kaas.
Lekker met een salade.

bron: www.smulweb.nl

Citroenpasta met broccoli

bijgerecht voor 2 personen

400 gr broccoli, 175 gr (boekweit)spaghetti, 1 à 2 citroenen, 50 gr parmezaanse kaas, 1 dl creme fraiche, vers gemalen peper

Spaghetti bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kaas raspen op een fijne rasp. Rasp ook het geel van de citroenschil. Citroenen persen. Broccoli wassen en in roosjes verdelen. Schil de stronk van de broccoli dik en snijd het in kleine stukjes. Broccoli in een laagje water 5 à 10 minuten beetgaar koken. Giet de spaghetti af. Kaas, creme fraiche, peper en citroenrasp door de gare pasta roeren. Naar smaak citroensap toevoegen.

(Citroensap dat over blijft kunt u gebruiken voor het toetje. Vanillevla wordt heerlijk fris met citroensap. Of meng het sap met appelsap voor een fruitig aperitief.)

Kerriekokos paksoi

hoofdgerecht voor 2 personen

2 kopjes basmatirijst, ½ paksoi, 1 appel, 1 ui, olijfolie, 1 theel. kerrie, 50 gr cashewnoten, 30 gr santen, 1 eetl sojasaus, cayennepeper, zout

Kook de rijst gaar met zout naar smaak. Pel en snipper de ui. Snijd de appel in kleine stukjes. Fruit ondertussen ui in olie en voeg er de noten, kerrie en appelstukjes aan toe. Voeg de santen toe en roer het mengsel goed om. Laat de santen oplossen en voeg beetje bij beetje, al omscheppend de fijngesneden paksoi toe. Laat de paksoi heel even meebakken. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus.

Spitskool met champignons en ananas uit de wok

bijgerecht voor 4 personen

4 sjalotjes, 250 gr. champignons, klein blikje ananasstukjes (uitgelekt), 500 gr. gesneden spitskool, 1 rood pepertje, 1 eetl. azijn, 1 eetl. olie, 1 theel. honing, versgemalen peper, zout

Pel en snipper de sjalotjes. Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Maak het pepertje schoon, ontdoe deze van de zaadjes en hak het fijn. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotten en de uitgelekte ananas in ca. 1 min. al omscheppend. Voeg de kool toe en bak alles al omscheppend in ca. 5 min. beetgaar. Roer er tot slot de azijn en honing door en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Lekker met rijst of gebakken aardappels.

naar boven
naar boven