Pakketbrief week 42, 8 oktober 2014

logo

Van het land

Nadat we al de warmste winter en het warmste voorjaar achter de rug hebben, is het al weer een behoorlijk zomerse herfst. Het is wel genieten van de warmte en veel windstille dagen, alleen zou je dan als boer de wens hebben, om dit soort dingen wat vroeger te weten. Zo zijn eigenlijk alle gewassen, die we normaal verspreid tot december kunnen oogsten, nú in één keer klaar.

Dus we wouden eigenlijk voorstellen, dat u allen nu uw buikje helemaal rond gaat eten en dan in de winterslaap gaat! ;-)

Zo kan je wel 30 seizoenen boer zijn en er komen nog altijd weer verrassingen door het weer, die je nog nooit meegemaakt hebt. De echte zomergroentes zoals sperziebonen en tomaten en paprika uit eigen kas zijn nu wel voorbij, en de spruiten vinden al gretig aftrek. In de kassen staan alleen nog de laatste cherrytomaatplanten en een boel kisten met plantgoed zoals veldsla, winterpostelein, spinazie, die deze week uitgeplant worden. De metershoge haag van de aardperen is uitgebloeid en ook daar kan voor de liefhebbers de oogst weer beginnen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla- 't Leeuweriksveld
Groene kool- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- 't Leeuweriksveld
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Paars mosterdblad- 't Leeuweriksveld

In week 43 verwacht:

Spruiten, rode biet, groene bataviasla, rucola, ...

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Er is een gratis krant verschenen: Rudolf Steiner als maatschappijvernieuwer. Van harte aanbevolen! Op verzoek te verkrijgen via 't Leeuweriksveld.

Prijswijziging aardappelabonnement

M.i.v. deze week (42) gaat de prijs van het normale aardappelabonnement (dus niet die van het krielabonnement) omhoog naar € 4,- per zak van 3 kg. De verhoging is nodig omdat we dit jaar minder dan de helft van de normale hoeveelheid aardappels hebben geoogst, en ook bij collega's de prijzen zijn gestegen.

Velt Eco Van Grond tot Mond organiseert op 23 oktober een lezing Werken aan een gezonde bodem. Wat gebeurt er allemaal in onze bodem? Wat leeft daar en wat doen deze organismen voor het bodemleven en voor de grond waarop wij tuinieren? Hoe kun je een bodem creëren waardoor jouw (moes)tuin gaat floreren.  Op donderdagavond 23 oktober geeft Marc Siepman vanaf 19.30 uur tot circa 22.00 uur daarover een lezing in het gebouw op de Heemtuin Looackerhof, Looackers 29A, 7824 NJ Emmen. Meer info/aanmelden via Kostvlies16@gmail.com

Obstacle run Zandpol

Ton, onze blauwe bessenteler, is ook op ander gebied actief! Op zo. 9 november organiseert hij met zijn loopgroep Nieuw-Amsterdam-Veenoord een Obstacle run. Met onder andere strobalen van 't Leeuweriksveld als obstakels. Afstanden 4, 8 of 12 km. Aanvang 13u, kosten €7,50, meer info en aanmelden via runzandpol@gmail.com


Recepten

Paars mosterdblad (Purple frills)

Paars mosterdblad is een bladmosterd met fijn ingesneden paarse blaadjes met een pittige smaak. Het kan gekookt als spinazie en als roerbakgroente gegeten worden. Of gebruik de blaadjes in slaatjes om een pittige toets te geven. Recepten voor raapstelen zijn geschikt voor bladmosterd.

Stamppot paars mosterdblad

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 1 bos paars mosterdblad, 1 ui, 1 teen knoflook, eventueel 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten of gehakte noten, peper en zout, een kopje Parmezaanse kaas

Schil de aardappelen en kook ze gaar in circa 20 minuten. Was het paars mosterdblad, verwijder de wortels en snijd het in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met de uitgeperste knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Giet de aardappels af en maak er met boter en melk puree van. Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer ev. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst.

Groene kool met pindasaus en rijst

hoofdgerecht voor 2 personen

1 groene kool, 150 gr rijst
Voor de pindasaus: 1 ui, olie, 2 eetl. bloem, 4 dl melk, 200 gr. pindakaas, halve eetlepel suiker, gemalen komijn en koriander, bouillonpoeder, sambal, knoflook uit de pers

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de groene kool, verwijder lelijke plekken en snijd de kool in reepjes. Bak de groene kool kort in hete olie, voeg water en zout toe en stoof het gaar in een half uurtje. Snipper de ui fijn en bak deze in een steelpannetje kort in de olie. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten op laag vuur mee, pas op voor aanbranden. Voeg beetje bij beetje de melk toe, al roerend met de garde, let er op dat er geen klontjes ontstaan maar een gladde saus. Voeg de pindakaas toe en meng tot een homogeen geheel. Maak op smaak af met de overige ingrediënten, laat nog kort pruttelen. Serveer de kool met de rijst en de pindasaus.

Kruidige wortelsoep

hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen

600 gr winterpeen, 140 gr gedroogde rode linzen, 2 theel. komijn, 125 ml melk, 1 liter groentebouillon, 2 eetl. olijfolie, chilipoeder naar smaak, enkele eetlepels yoghurt, naanbrood of stokbrood

Schrap de winterpeen en snijd deze in stukjes van gelijke grootte. Rooster de komijnzaadjes in een soeppan op middelhoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Schep de helft van de zaadjes uit de pan. Voeg de olijfolie toe en roer door elkaar. Voeg de linzen, wortels, melk en de groentebouillon toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat de soep 15 - 20 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak chilipoeder toe. Schep de soep in borden en schep er een eetlepel yoghurt in. Bestrooi met de geroosterde komijn. Serveer met (warm) naanbrood of stokbrood.

Risotto met paddestoelen en wilde spinazie

hoofdgerecht voor 2 personen

600 ml groente- of kippenbouillon, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 eetl olijfolie, 250 gr rondkorrel rijst, 1 eetl boter, 500 gr gemengde paddestoelen (oesterzwammen, shiitakes, grotchampignons), 400 gr wilde spinazie, 2 eetl geraspte parmezaanse kaas, 1 deciliter slagroom, zout en versgemalen peper

Was de spinazie goed in ruim water, verwijder eventuele wortels en snijd de spinazie fijn. Verwarm de bouillon en houd deze tegen de kook aan. Pel en snipper de ui en de knoflook en bak deze 8 min. in 2 eetl olie. Bak daarna de rijst mee tot de korrels glanzen. Voeg steeds 1 soeplepel hete bouillon toe en kook al roerend tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (in ongeveer 20 min.). Snijd de paddestoelen in reepjes en bak deze in boter op hoog vuur 4 minuten. Schep de rijst en 1 deciliter bouillon door de paddestoelen. Bak in een andere pan de spinazie 2 min. in 1 eetl olie. Schep de spinazie, de kaas en de slagroom door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.

naar boven
naar boven