Pakketbrief week 42, 14 oktober 2015

leeuweriksveld logo

Terugblik

De open-appelsap-dag was een succes. Ruim 80 mensen bezochten 't Leeuweriksveld en hebben genoten van de mini-appelsapfabriek die op ons erf geïnstalleerd was. En niet te vergeten van het resultaat: heerlijke appelsap, van de rondleidingen, van diverse kraampjes met biologische kleding van Bee Dressed, prachtige kunst van Huize Henricus, vilt- en bijenproducten van de “Wachtmer Es”, VELT, en natuurlijk onze eigen boerderijwinkel die een beste omzet gedraaid heeft. Gea Schippers, die de eerste onderwijzeres van 't Leeuweriksnest wordt, stond er met een kraam waar kinderen hun eigen mooi versierde kruk konden maken van stevig karton. En met de eerste flyers van 't Leeuweriksnest die nu beschikbaar zijn! (Als u interesse heeft sturen we ze toe).

Er zijn ruim 3000 kg appels van 16 verschillende deelnemers verwerkt tot ongeveer 2000 liter sap. Dit alles bij heerlijk zonnig en warm weer! De organisatie was in handen van “de drie A's”: Alberta, Anneke en Anneke, en ze krijgen van mij een triple A rating voor hun werk. Volgend jaar weer!

Nog meer terugblik: ik mocht op 23 september een voordracht houden over biologisch-dynamische landbouw in de openbare bibliotheek hier in Emmen. Ik heb dat met veel plezier gedaan. Er waren bijna 40 mensen, die geïnteresseerd luisterden naar mijn verhaal over de theorie en praktijk van b.d.. Zowel voor de geestesweten-schappelijke inzichten waar b.d.landbouw op gebaseerd is, als voor veel praktische vraagstukken over vruchtwisseling, bemesting, onkruid, ziekten en plagen, als voor mijn ervaringen als jongen uit de stad die op zijn 28e min of meer de landbouw ingerold is en op zijn 30e nog besloot om boer te worden, was veel belangstelling. De lezing was de eerste van een reeks: “Gezond van grond tot mond”, georganiseerd door Wim Gorter van de stichting Biotuin Emmen.

Op 4 oktober hebben we weer onze herfst-preparatendag gehouden. We hebben een aantal preparaten gemaakt en in de grond gelegd, waar ze gedurende de winterperiode alle goede energieën kunnen opnemen. Het was een klein, maar goed gezelschap, waaronder onze ecotherapeut Peter Grubben die helemaal vanaf Marken is gekomen en een nieuwe collega (!): Gerrit Katerberg uit Klijndijk die zijn bedrijf met legkippen en akkerbouw omschakelt naar biologisch-dynamisch.

En dan een vooruitblik:
Op zaterdag 24 oktober zal in de manifestatie Van Goede Grond het thema grond weer op een heel bijzondere manier aan bod komen. Het thema van Emmen als Drenthe's culturele hoofdstad is “Van goede grond” en zo zal er op deze dag bij ons een landschaps-kunstwerk ontstaan. Twee vriendinnen van ons, de kunstenaressen Liesbeth Takken en Marijke Meijer, nodigen iedereen, jong en oud, uit, om op die dag het kunstwerk vorm te geven. Om vast inspiratie op te doen: kijk naar prachtige beelden op liesbethtakken.com en landart.com. Daarnaast spreken John Hogervorst en ondergetekende over diverse thema's, waaronder “vrije grond voor goede landbouw”.
Zie de brief van vorige week voor het volledige programma.
Intussen heeft stichting Mensen voor de aarde al € 29.900 binnen in het kader van de actie 1000 x € 100!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla- 't Leeuweriksveld
Stengelui- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Spruitjes- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum

In week 43 verwacht:

Raapstelen, div. sla, andijvie, koolrabi, ...


Recepten

Gebakken spruitjes met tijm en honing

bijgerecht voor voor 2 personen

500 gr spruitjes, 2 eetl boter, 1 flink sjalotje of kleine ui, 2 theel. tijm, 100 ml bouillon van blokje of poeder, 1 flinke eetl. honing, zout en peper

Maak de spruitjes schoon. Pel en snipper de sjalot of ui.
Verhit de boter in de wok. Bak de ui hierin glazig.
Voeg dan de spruitjes toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg de tijm en de bouillon toe en laat de spruitjes in plm. 8 - 10 minuten (tussendoor proeven!) beetgaar worden.
Voeg de honing toe en bak deze al omscheppend nog even mee. Maak de spruitjes op smaak met peper en zout.

Spaghetti met wortel-knoflooksaus

bijgerecht voor 2 personen

400 g spaghetti, 350 g wortelen, 2 uien, 4 teentjes knoflook, olie, peper, zout, 2 dl yoghurt, 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze fijn.
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook.
Voeg de geraspte wortel toe en laat deze 5 minuten meebakken. Roer er wat peper en zout en de yoghurt door en laat dit 5 minuten stoven.
Giet de spaghetti af en roer er de wortel-knoflooksaus door. Bestrooi het met geraspte kaas.

Groenlofstamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, 1 krop groenlof, scheutje melk, peper en zout, 1 theel. mosterd, 1 eetl. azijn, 2 eieren of 1 kleine rookworst, 1 fijngesnipperd uitje, scheutje olie, evt. potje gekookte linzen, kapucijners of kikkererwten

Was de groenlof en snijd deze in smalle reepjes. Kook de eieren hard.
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met zout. Giet ruim de helft van het kookvocht af en stamp de aardappels fijn.
Schep er de rauwe groenlof door met een scheutje melk, mosterd, azijn, peper en zout. Zet de pan weer op een laag pitje op het fornuis en roer een paar maal door om de stamppot goed warm te laten worden.
Fruit ondertussen in een andere pan de ui in olie. Voeg er naar wens linzen, kapucijners of kikkererwten en stukjes ei of stukjes rookworst aan toe.
Serveer dit mengsel over de stamppot of meng alles door de stamppot.

Maaltijdsoep met venkel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleinere venkelknollen, 50 gr boter, 45 gr bloem, 1 theel milde kerriepoeder, 3 tabletten voor kippen- of groentebouillon, 3 tot 4 eetl (kook)room, 150 gr gekookte ham in dikke plakken, ca. 50 gr geraspte oude of overjarige goudse of Parmezaanse kaas

Was de venkel schoon en verwijder de stengels en het stronkje. Bewaar het fijne groen.
Snijd de venkel daarna in smalle reepjes. Zeef de bloem.
Snijd de ham in uiterst kleine blokjes. Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken.
Roer de bloem en kerriepoeder erdoor. Roer tot een vrij gladde smeuïge massa is verkregen.
Laat 4 tot 5 minuten zachtjes pruttelen. Schenk er, onder voortdurend roeren, 1 liter water bij.
Blijf zolang roeren tot het kookpunt is bereikt. Bouillontabletten erin oplossen. Venkelreepjes toevoegen.
Laat alles 7 tot 9 minuten zachtjes koken. Venkelgroen zo fijn mogelijk hakken. Roer de room door de soep.
Voeg het venkelgroen en de gekookte ham pas vlak voor het opdienen aan de soep toe. Geef de geraspte kaas apart erbij.
Lekker met knapperig stokbrood.

Eikebladsla met avocado en stengelui

bijgerecht voor 2 personen

½ eikenbladsla, 1 stengeluitje, ½ kleine avocado
Dressing: ¾ eetl. citroensap, 1 theel. extra vergine olijfolie, ½ theel. Dijonmosterd, zout

Was de eikenbladsla en snijd deze in reepjes. Snijd het stengeluitje fijn. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Meng de ingrediënten voor de dressing en meng de dressing met de eikenbladsla, stengelui en avocado. Schep goed om.

bron: allrecipes.nl

naar boven
naar boven