Pakketbrief week 44, 3 november 2010

logo

Pompoen

Het is bijna Sint Maarten, en de mooiste lampion maak je natuurlijk zelf van een uitgeholde pompoen! Pompoen is een heel oud cultuurgewas, dat in Midden en Zuid-Amerika al sinds 8000 jaar voor Christus geteeld wordt. In Europa worden pompoenen sinds de 16e eeuw geteeld, maar de pompoensoort die u in het abonnement vindt, de Uchiki Kuri of Hokkaido-pompoen, nog maar sinds heel kort: in 1957 werden de eerste zaden vanuit Japan -Hokkaido is het noordelijke eiland van Japan- in Europa geïntroduceerd. De Hokkaido-pompoen is veruit de lekkerste en voedzaamste variëteit onder de pompoenen. Hij bevat veel meer droge stof dan andere pompoenen (20% tegen 7,5%), goede koolhydraten en eiwitten en maar liefst drie keer zoveel caroteen als onze aloude worteltjes, die hier zozeer om bekend staan. (Caroteen is de oranje kleurstof in wortels en pompoenen. Het wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, inderdaad, goed voor de ogen!). De pitten van de pompoen zijn ook erg lekker, onze bakker gebruikt ze in allerlei broden, ik vind vooral zijn Kamut-noot-pompoenbrood heel geslaagd. Pompoen heeft ook medicinale eigenschappen: in Japan wordt hij ingezet tegen diabetes. De pitten zijn goed bij blaas- en prostaatproblemen en ze helpen tegen darmparasieten. Als uw huisdier met wormen kampt, is het dankbaar voor een schaaltje pompoenpitten.

Je kunt van pompoen heerlijke soepen koken, maar er is veel meer mogelijk! Snijd hem eens in 1/2 cm dikke schijven (niet schillen), leg die op een ingeoliede bakplaat en bestrijk ze aan de bovenkant ook goed met olijfolie. Strooi er zout op, evt. plakjes kaas erover en dan 20 min in de oven bij 180 graden. Heerlijk! Of maak de pompoentaart (zie de recepten hieronder).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Batavia-/krop-/bindsla - 't Leeuweriksveld i.o.
Groene kool - 't Leeuweriksveld i.o.
Pompoen - 't Leeuweriksveld i.o.
Raapsteel - 't Leeuweriksveld i.o.
Prei - 't Leeuweriksveld i.o.

We hebben onze licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling"zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 45 verwacht:

Boerenkool, winterpeen, groenlof, sla, …


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 45

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Wilde spinazie*€ 2,00/500g
Koolrabi Superschmelz* *€ 1,30/st
031 Speltbrood (desem)750g € 3,45
5034 Meerzaden volkoren800g € 2,35
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Vis-preischotel

bijgerecht voor 2 personen

1 ui
1 knoflookteentje
25 gr boter
300 prei
2 eetl. pesto
1/8 l slagroom (of iets meer)
zout
versgemalen peper
300 gr visfilet (bv kabeljauw of koolvis)
1 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de ui en de knoflook en snipper ze. Verhit de boter in de wok of hapjespan en bak de ui zachtjes 3 min. Voeg de knoflook en de prei toe en roerbak het geheel ca 4 min. Roer de pesto en de slagroom door het preimengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Snijd de vis in stukken van ca 4 cm, besprenkel deze met citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Doe het preimengsel in een ovenschaal en schep de vis erdoor. Dek de schaal af. Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 25 min gaar worden. Lekker met tagliatelle of gekookte aardappelen.

Raapstelen in béchamelsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen
3 dl volle melk
20 gr bloem
15 gr boter
zeezout naar smaak

Worteltjes van de raapstelen snijden. Raapstelen wassen, worteltjes eraf snijden en de raapstelen klein snijden. Boter smelten in een klein pannetjes met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen; niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Raapstelen toevoegen en al roerende op het vuur verwarmen. Als de saus te dik wordt nog wat melk toevoegen. Op smaak brengen met zout. Lekker over pasta, rijst of in schil gekookte aardappelen en een wortelsalade.

Pompoentaart

bijgerecht voor 3 personen

1 grote ui
1 teen knoflook
2 eetl. olijfolie
500 gr. pompoen
2 theel. italiaanse kruiden
zout en peper
100 gr. cashewnoten
3 eieren
250 gr. danish blue kaas
125 ml. slagroom
5 plakken bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Pel en snipper de ui. Was de pompoen en snijd deze in blokjes (pompoen kan met schil en al worden bereid). Pel het teentje knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en een uitgeperst teentje knoflook zachtjes aan. Bak de pompoen en Italiaanse kruiden ca. 3 min. zachtjes mee. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de danish blue in stukjes. Klop in een kom de eieren los met slagroom en schep de danish blue erdoor. Bekleed een ingevette taartvorm met de bladerdeeg, druk het deeg aan de rand goed aan. Roer de cashewnoten door het pompoen mengsel en verdeel het over de bladerdeegbodem en schenk het eimengsel erover. Bak de taart een richel onder het midden in de oven in ca. 30-40 min. goudbruin en gaar.

Romige kool met karwij

bijgerecht voor 2 personen

1/2 groene kool
100 gr mager spek zonder zwoerd
1 eetl. gehakte (verse) dille
1/2 theel. karwijzaad
1 theel. mosterd
60 ml slagroom
zout en versgemalen zwarte peper

Was de groene kool en snijd deze in reepjes. Snijd het spek in 1 cm grot blokjes. In een grote steelpan water met zout aan de kook brengen. De kool 2-3 min. blancheren. In een zware pan het spek 6-8 min. uitbakken, tot het goudbruin is. De koolreepjes en het karwijzaad toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. In een kommetje mosterd door de slagroom kloppen en dit papje door de kool roeren. Het gerecht nog even stoven op laag vuur, omscheppen met de gehakte dille en meteen serveren.

naar boven
naar boven