Pakketbrief week 44, 2 november 2011

logo

Gedachten van een bestrijder

Het is zo'n vraag waar men mij midden in de nacht mee kan wakker maken: wat is biologische landbouw. Dat is landbouw zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, mompel ik dan. En dan draai ik me om en snurk tevreden verder. Toch dient er wel het een en ander bestreden te worden, realiseer ik me als we 's morgens de akker opgaan. We hangen dan wel in het voorjaar en in de zomer cd-tjes op boven de pas geplante sla, om de vogels, vooral kraaien, af te schrikken. We doen dan wel gaasdoek over de boerenkool in de winter, om de duiven geen kans te geven om het malse hart uit de planten te pikken. Maar ja, om bovenstaande maatregelen nou bestrijding te noemen… Nee.

Echte bestrijding, tja. De rupsen op de kool, bijvoorbeeld! Tijdens het oogsten kom je nog wel eens wat tegen. Het enige wat ik dan kan doen is zo'n rupsje doodknijpen. Ik weet dat er nog duizenden overblijven. Maar ja, elke rups is er één minder. Maar… als er dan een vlinder boven de akker dartelt? Elke vlinder betekent wel duizenden eitjes, duizenden rupsen. Sla ik zo'n vrolijke veelkleurige vlinder ook dood? Nee, nog nooit gedaan. Heeft het iets met knuffelgehalte te maken? De muis die me met grappige, verschrikte kraaloogjes aankeek toen we aan het aardappelen-krabben waren? Ik heb ooit meegemaakt dat iemand meteen de achtervolging inzette om het muisje dood te trappen. Ik kon hem alleen met de grootste moeite stoppen. "Laat zo'n muisje toch!" riep ik. Respect voor al het leven - het zit er diep in, blijkbaar. Maar waarom geen muisjes trappen en wel rupsen knijpen? Met die vraag slaap ik 's avonds weer in.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko de Eerste, Marknesse

In week 45 verwacht:

Koolrabi, div. sla, paprika, pastinaak, prei.


Actie

AARDAPPELABONNEMENT

We hebben een goede oogst heerlijk smakende aardappels binnengehaald. Wilt u daarvan meegenieten? Dat kan eenvoudig door een aardappelabonnement te nemen.
Elke twee weken (de even weeknummers) zetten we dan een papieren zak met drie kg aardappels voor u klaar op uw neerzetpunt.
Als u in de maand november een abonnement afsluit, krijgt u de eerste zak gratis! (deelname minimaal een kwartaal = 7 leveringen).
We hebben de soorten Frieslander (vastkokend), Biogold en Raja (beiden licht-kruimig). In de abonnementen gaan standaard Frieslanders, maar op verzoek kunt u ook één van de andere soorten krijgen.
De kosten zijn € 3,20 per keer, dus voor het eerste kwartaal 6 x € 3,20 = € 19,20.


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Gestoofde bloemkool

bijgerecht voor 2 personen

1 bloemkool, water, 1 cm hoog in de pan, 15 g boter, 1 mespunt nootmuskaat, 1 tl kerrie, zout, 1 el fijngeknipte bieslook

Verdeel de bloemkool in grote rozen. Snij de malse stronkjes in 2-3 cm lange stukjes tot de grote rozen en kleine uiteenvallen. Breng het water met boter, specerijen en zout aan de kook en voeg de bloemkoolstronkjes toe. Roer goed om en doe het deksel op de pan. Draai het vuur laag als het deksel heet is. Voeg na plm. 5 minuten de zachtere roosjes toe. Stoof het geheel bijtgaar in plm. 5 minuten. Kook de bloemkool niet te lang, omdat de smaak dan achteruitgaat en de kool zwaarder verteerbaar wordt. Knip tot slot de bieslook eroverheen.

Spitskool-ovenschotel met rozijnen

hoofdgerecht voor 2 personen

1 spitskool, 1 ui, 200 g gehakt, aardappelpuree, handvol rozijnen, 150 g geraspte kaas, kerriepoeder en kruiden naar smaak

Snij en was de spitskool, dan even koken (niet gaar). Gehakt rul bakken en lekker pittig kruiden naar eigen smaak. Ui fruiten en door het gehakt mengen samen met flink wat kerriepoeder. Spitskool uit laten lekken en de rozijnen erdoor doen. Ovenschotel invetten en om en om spitskool en gehakt erin doen. Schaal afdekken met aardappelpuree. Geraspte kaas erover strooien en ongeveer 30 minuten in de oven op 200°C zetten.

Andijvieschotel met gehakt en schimmelkaas

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gram aardappelen (geschild gewicht), 500 g andijvie, 1 dl kookroom, 2 dl. slagroom, 125 g spekreepjes, 500 g mager rundergehakt, 500 g gezeefde tomaten, 100 g schimmelkaas,(bijv. deense blauwe kaas of roquefort), 60 g geraspte kaas

Kook de aardappelen met wat zout in ± 20 min. gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Roer de kookroom en de slagroom door de puree. Breng op smaak met wat peper, nootmuskaat en evt. nog wat zout. Bak de spekreepjes in een droge koekepan in een paar minuten krokant, op groot vuur. Voeg dan het gekruide gehakt toe en rul het. Voeg daarna de gezeefde tomaten toe en roer goed door. Verkruimel de schimmelkaas in kleine stukjes en roer het goed door het vleesmengsel. De kaas moet goed opgelost zijn. Zet het vuur hoog en laat dan een deel van het vocht verdampen. Evt nog op smaak brengen met wat zout en peper. Roerbak in een wok met een beetje boter de andijvie 5 tot 8 min tot deze geslonken is. Voeg daarna 1 dl slagroom toe en roer deze er goed doorheen. Laat nog 2 a 3 min. zachtjes verwarmen. Schep dan het gehakt in een ovenschaal (niet invetten), schep de andijvie op het gehakt en eindig met de aardappelpuree. Strooi er de geraspte kaas over en bak het gerecht in ca. 20 min. op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Schuif bij voorkeur een bakplaat onder het rooster, er kan misschien wat saus uit spatten.

Geraspte bietjes

hoofdgerecht voor 2 personen

600 g bietjes, 600 g aardappelen, olie naar keuze, 1 flinke ui, peper, zout, suiker, kruidnagel, 1 of 2 eetlepels neutrale azijn

Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Kook de aardappelstukjes in plm. 10 minuten halfgaar. Schil en rasp de bietjes. Snipper de ui fijn. Smoor de ui in de olie. Voeg de geraspte biet en de rest van de ingredienten toe en laat het geheel kort smoren. Bak de aardappelstukjes gaar in olie of boter. Voeg de aardappelstukjes bij de geraspte biet.

Sla met yoghurt-mandarijnsaus

1 krop sla, 1 potje mais, ½ bosje radijs, 3 mandarijntjes, 1½ dl yoghurt, 1 tl mosterd, 2-3 el mayonaise, 1-2 tl kerrie, zout en peper

Snijd de sla in smalle reepjes. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in plakjes. Giet de maiskorrels af en pel twee van de mandarijnen. Pers de derde mandarijn uit en vang het sap op. Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar, breng op smaak met zout, peper en het mandarijnsap. Schep in een schaal alle ingrediënten voor de salade door elkaar en meng de saus erdoor.

naar boven
naar boven