Pakketbrief week 44, 31 oktober 2012

logo

Louise Fresco

Landbouwwetenschapper Louise Fresco heeft onlangs een boek gepubliceerd, getiteld "Hamburgers in het paradijs" en naar aanleiding daarvan komt ze op dit moment veel in de publiciteit.
Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik wil toch op een paar punten reageren die in de recensies en interviews met haar telkens genoemd worden, en die mij raken:

Fresco koestert de moderne Nederlandse landbouw als "één van de laatste maakindustrieën die ons land nog rijk is". Landbouw als maakindustrie? Denk daar eens even op door: aarde, plant en dier worden volledig ondergeschikt gemaakt aan menselijke belangen en uitsluitend als dingen gezien, die we volledig naar onze hand mogen, nee als gevolg van de economische concurrentie moeten zetten.
Landbouw is, denk ik, iets wezenlijk anders dan industrie. Ik zou het meer omschrijven als: het verzorgen van het leven van planten, dieren en de aarde zelf, uit dankbaarheid voor het feit dat wij óns leven, ons hele bestaan aan de aarde, de planten en de dieren te danken hebben… Dat dit verzorgingswerk vervolgens weer voedsel voor ons oplevert, is meer een gelukkige bijkomstigheid…

Fresco ziet de moderne industrielandbouw als een succesverhaal. Nooit in de geschiedenis zijn wereldwijd zoveel monden gevoed als nu, en nooit in de geschiedenis waren zoveel mensen vrijgesteld van de noodzaak om in de landbouw te werken. Zonder twijfel waar. Maar ook nooit in de geschiedenis waren er zoveel mensen die honger leden (meer dan één miljard) terwijl er tegelijkertijd zoveel voedsel verspild werd (30-40% van de wereldvoedselproductie gaat verloren; er is dus nu al meer dan voldoende om iedereen te voeden… ) Niet verdere industrialisering van de landbouw zal de oplossing bieden, maar een nieuwe eigendomsvorm, die de boer in staat stelt om weer werkelijk verzorger van de aarde te worden.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Rode biet - 't Leeuweriksveld
Broccoli - van Vilsteren, Marknesse

In week 45 verwacht:

bloemkool?, veldsla, …


Acties week 45

Koolrabi superschmelz*/kg 1,40
Rode bieten*/kg 0,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

De Edda als winterbezinning

We maken in deze cursus kennis met de Vóluspá, het scheppingsverhaal van de IJslandse mythologie. De tekst is krachtig en beeldend, en deze beelden ga je zelf vormgeven in kleur op papier.
3 ochtenden, € 45. Meer info en aanmelding bij:
ateliergeerlings@xs4all.nl, Marion Geerlings, 0591-564430

Recepten

Gele rijst met broccoli en amandelen

hoofdgerecht voor 2 personen

500-600 gr broccoli, 1 teentje knoflook, 150 gr rijst, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), een scheut olijfolie, een stukje gemberwortel vers geraspt of 1 theel. gemberpoeder, 1 theel. korianderpoeder, 2 eetl. geschaafde amandelen, 1 eetl. azijn, 1 eetl. sojasaus, 1 eetl. sesamolie

Kook de rijst gaar in water met de kurkuma. Was de broccoli en verdeel deze in roosjes. Schil de stronk van de broccoli en snijd de stronk in kleine stukjes. Kook de broccoli enkele minuten. Roerbak de amandelen met korianderpoeder in olijfolie tot de amandelen goudbruin kleuren. Giet de broccoli af en voeg deze toe aan de amandelen samen met de gember en een geperst teentje knoflook. Roerbak dit een paar minuten op een hoog vuur. Schenk er de sojasaus, sesamolie en azijn bij en schep het geheel goed om. Serveer direct met de rijst.

Penne met prei/tonijnsaus

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr penne, ¼ pot mais, 250 gr prei, 75 gr kruidenroomkaas, 75 ml halfvolle melk, 1 blikje tonijn in water, 1 eetl zonnebloemolie, zwarte peper

Kook de penne beetgaar. Laat de tonijn uitlekken en verdeel met een vork in stukjes. Was de prei en snijd in dunne ringen. Verhit in een pan de olie en roerbak de prei enkele minuten. Giet de melk erbij en roer de kruidenroomkaas erdoor. Roer tot er een saus ontstaat. Doe de uitgelekte tonijn en mais erbij en breng op smaak met peper. Warm alles goed door. Meng de saus door de penne.

Andijviestamppot met gebakken camembert

hoofdgerecht voor 2 personen

600g aardappelen, 400 gr andijvie, melk, 2 eieren, 100 gr gehakte hazelnoten, klontje boter, peper, nootmuskaat en zout, 100 gr camembert, 100 gr bloem, 120 gr paneermeel

Schil de aardappelen en kook deze gaar. Was de andijvie en snijd deze in fijne reepjes. Snijd de camembert in stukken. Klop één ei los. Wentel de kaas lichtjes door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei, daarna in het paneermeel. Bak de kaas goudbruin in de olie. Maak een puree van aardappelen, het andere ei, boter, melk, peper, nootmuskaat en zout. Warm de puree goed door en schep de andijvie erdoor. Strooi de gehakte noten erover en serveer met de gebakken camembert.

Rotterdamse rode bieten

bijgerecht voor 2 personen

600 gr rode bieten, 1 ui, 75 gr magere spekreepjes, 1½ eetl azijn, ½ eetl maïzena, circa ½ eetl suiker

Spoel de bieten af en laat ze in ruim water koken tot het vel los laat (circa 1 uur). Stroop het vel van de bieten en rasp de bieten grof. De bieten met de azijn op een matige hittebron opwarmen, roer af en toe. Pel de ui en leg 1/8 ui apart. Snipper de rest. Bak de spekreepjes in de koekenpan krokant. Fruit de ui mee. Snipper de resterende 1/8 ui zo fijn mogelijk. Los de maïzena op in een klein beetje water. Roer de maïzena en de rauwe gesnipperde ui door de rode bieten en laat de bieten al roerend even goed doorkoken. Breng de rode bieten op smaak met suiker en eventueel nog wat azijn (zout is meestal niet nodig). Schep de gefruite uien met spekjes op de rode bieten. Lekker met gebakken aardappeltjes en eventueel een speklapje.

Salade met pittige dressing

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 1 uitje.
Dressing: een scheut olijfolie, scheutje azijn of citroensap, scheutje zoute sojasaus, ½ theel kerrie, 1 teentje knoflook, geperst

Was de sla en snijd deze in repen. Pel de ui en snijd deze in ringen. Meng de sla met de uiringen. Klop de dressing en giet deze over de salade. Laat de dressing er minimaal een kwartiertje intrekken. Deze eenvoudige, maar pittige salade past goed bij bv. een pastagerecht.

naar boven
naar boven