Pakketbrief week 44, 30 oktober 2013

logo

Doorbraak

Het marktaandeel van biologische producten in Nederland zit op dit moment rond de drie procent. De overheid had jarenlang als doel 10% in 2010, maar daar is dus niets van terechtgekomen. Al zolang ik in de biologische landbouwwereld meedraai, wordt er een 'doorbraak' verwacht, maar tot nu toe blijft die uit. Kees van Veluw schrijft hierover in de laatste Ekoland:

"Hoe bereiken we de grote onderstroom in Nederland die wel wil verduurzamen? Ik stel voor om alle pogingen tot ketensamenwerking, gelobby in de politiek, aanlokkelijke marktstrategieën en alle publiek-private samenwerking maar eens overboord te gooien. Het blijkt allemaal oeverloos geklets te zijn geweest. De koopmansgeest van de keten buiten de boer om is en blijft gericht op eigen voordeel en op het wantrouwen van ketenpartijen. De 1400 bio-boeren worden uitgespeeld door hun gangbare collega-organisatie en/of kunnen maar niet samen tot een sterk collectief komen."

Als alternatief stelt Kees vervolgens voor om de burger direct te benaderen middels gesprek en discussie, open dagen etc. Dat is zeker erg belangrijk, en met ons bedrijf doen we daar ook zoveel mogelijk aan. Maar toch kun je natuurlijk niet buiten de handel als je biologisch echt aan een doorbraak wilt helpen. Hoe komen we af van die eeuwige (eenzijdige) gerichtheid op eigen voordeel enerzijds en het wantrouwen in andere marktpartijen anderzijds? Die twee zaken horen niet bij biologische landbouw, hebben daar in wezen niets mee te maken.

Ik stel voor om bij de basis te beginnen: onze landbouwgrond helemaal vrijmaken uit het economisch verkeer. Grond als zodanig is niet door mensen gemaakt en in werkelijkheid kan dus niemand met recht een prijskaartje aan grond hangen. Als we eerst eens stoppen met deze onwaarachtige handel in grond, zullen we een gezond en werkelijk vertrouwen wekkend beginpunt hebben om ook de rest van het handelswezen geleidelijk waarachtig en geloofwaardig te maken…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Sla divers- 't Leeuweriksveld
Paars mosterdblad- 't Leeuweriksveld
Broccoli- Anton van Vilsteren, Marknesse
Trostomaat- Tuindersdijk, Erica

In week 45 verwacht:

Prei, pompoen, groene/spitskool, andijvie, sla.

Vergeten groenten

Vergeten groenten: ontdekkingstocht en teelgenot. Een lezing door Ton Vreeken, eigenaar van Vreekens zaden.
Woensdag 6 november vanaf 20u, Tilweg 1, Gees.
Kosten € 5,-.
Opgeven via aveerkamp@miacarey.nl of 0524-582017

Concert TRIO SAGARO in de Hervormde Kerk Zweeloo

Op zondagmiddag 17 november geeft Trio Sagaro in het kader van Sweel Cultureel een concert in de Hervormde Kerk, Wheem 10 te Zweeloo.
Trio Sagaro zingt en speelt liederen uit verschillende culturen, religies en tradities zoals het Soefisme, het Hindoeïsme, het Boeddhisme, de Joodse traditie, het Christendom en de Islam.
Aanvang 15 u, kosten € 10,-

De Edda als winterbezinning

De Edda, de IJslandse mythologie, is een verzameling verhalen van goden, godinnen en helden.
Het verhaal is van het ontstaan van de aarde; de geboorte van Frya, Odin en Thor. Maar vooral beschrijft het een wereld zonder onderscheid tussen het leven op aarde en het hiernamaals, tussen de zichtbare en onzichtbare werelden. De tekst is krachtig en beeldend.

De beeldkracht ga je zelf vormgeven in kleur op papier. Drie ochtenden: vrijdag 1, 8 en 15 november van 9.30u tot 12u.
Kosten € 45,-
Aanmelden bij Marion Geerlings, 0591-564430 of ateliergeerlings@xs4all.nl

Verzorgen van de stervende en de gestorvene

Stichting Wederzijds
  (informatie, ontmoeting, uitwisseling en studie rondom een vanuit de antroposofie en de christengemeenschap geïnspireerde stervenscultuur)
organiseert een workshop in Emmen over dit thema.
13 november 2013 van 13.45 - 17.00 uur in Vrije School De Stroeten, Stroetweg 10, 7812 BA Emmen.
Kosten € 35,00.
Opgave via info@wederzijds-stervenscultuur.nl.


Recepten

Stamppot met paars mosterdblad

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, 1 bos paars mosterdblad, 2 uien, 2 tenen knoflook, scheutje ketjap, scheutje melk, klontje boter, 1 eetl. mosterd, peper en zout, cashewnoten of spekjes naar smaak, ev. een kop vol gekookte linzen of kapucijners

Kook de aardappels. Pel de ui en snipper deze fijn.
Snijd de knoflook fijn. Was het mosterdblad, verwijder eventuele wortels en snijd het mosterdblad iets kleiner.
Fruit ui en knoflook in boter en voeg dan ketjap, mosterd, peper en zout toe. Rooster in een ander pan de noten of bak de spekjes.
Maak van de aardappels puree met melk en boter. Roer het ui-mengsel en noten of spek door de puree en voeg het rauwe mosterdblad toe.
Heerlijk en extra gevuld met gekookte linzen of kapucijners erdoorheen of erbij geserveerd.

Rode bieten met ui en tijm

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bieten, 500 gr aardappels, verse of gedroogde tijm, 1 á 2 uien, 50 á 75 gr geitenkaas, mosterd, melk, roomboter, olijfolie, peper, zout

Oven voorverwarmen op 200°C. Schil de bieten. Snijd de bieten in plakken en kook de bietjes 15 minuten in een laagje water.
Schil de aardappelen, snij ze in kleine blokjes en laat ze een minuutje of tien koken met wat zout. Snij de bietjes in dunne plakjes.
Pel de uien en snijd deze in grove ringen. Fruit de uien in olijfolie een hapjespan.
Voeg de plakjes rode biet toe en flink wat verse tijm. Smelt de geitenkaas er doorheen.
Tot slot peper toevoegen, zachtjes laten pruttelen. Giet de aardappels af.
Voeg een scheut melk en een klontje roomboter toe. Tot puree stampen.
Roer er tot slot een eetlepel mosterd doorheen. Ovenschaal invetten. Bietjesmengels in een overschaal doen en dek die af met de aardappelpuree.
In de oven tot de puree goudbruin is.

Tomaten gevuld met mais

bijgerecht voor 2 personen

300 gr tomaten, 1 eetl. boter, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, ½ blik gezeefde tomaten, ½ eetl. tomatenpuree, ½ theel. chilipoeder, peper, zout, 240 gr mais uit pot, ½ theel. komijnzaad, ½ eetl. citroensap, 5 ontpitte zwarte olijven, 1½ eetl. gehakte verse peterselie, 75 ml zure room

Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten en hol ze uit. Bewaar het vruchtvlees voor later gebruik. Leg de tomaten tot u ze weer nodig hebt in de koelkast.
Snijd de olijven in plakjes. Pel en snipper de ui.
Verhit de boter in een steelpan en fruit hierin de ui en geperste knoflook ca. 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree, het verse vruchtvlees, chilipoeder, peper en zout toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes inkoken. Voeg citroensap, mais en komijnzaadjes toe en warm dit 10 minuten mee.
Roer de olijven en de peterselie erdoor. Zet de uitgeholde tomaten in een lage ovenschaal.
Vul ze royaal met het maismengsel. Schep het eventueel resterende maismengsel rond de tomaten.
Laat de tomaten in ca. 10 minuten goed heet worden in de oven. Schep vlak voor het serveren op elke tomaat een flinke theelepel zure room.

Broccoli-ovenschotel

bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, zout, peper, 500 gr broccoli, 3 eieren, 1 bekertje creme fraiche, 75 gr geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in plakjes.
Kook de aardappelplakjes in een pan met een beetje water en zout 5 minuten, Giet ze dan af.
Maak de broccoli schoon, verdeel deze in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en zout 2 minuten. Laat ze uitlekken.
Vet een ovenschaal in en leg in het midden van de schaal de broccoliroosjes. Leg de aardappelplakjes erom heen.
Klop de eieren door de creme fraiche en roer hier de geraspte kaas door. en giet dit mengsel over de aardappelen en broccoli.
Zet de schaal 30 minuten in de oven.

naar boven
naar boven