Pakketbrief week 44, 29 oktober 2014

logo

Gezocht: deelnemers Broodfonds

Naast de biologische landbouw zijn wij ook altijd bezig met sociale ideeën. Een fundamenteel onderwerp in het sociale leven is vertrouwen. Zelfvertrouwen enerzijds en vertrouwen in de medemens anderzijds, hier hebben we allen nog veel aan te oefenen.
Een initiatief gebaseerd op wederzijds vertrouwen is het broodfonds, een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Samen met een andere ondernemer hebben we al een half jaar geleden eraan gewerkt om ook in deze regio een broodfonds van start te krijgen, want: veel (kleine) ondernemers zijn niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.

In het land is een initiatief ontstaan om met een relatief kleine groep ondernemers een spaarpot op te bouwen (20-50 ondernemers). Deze wordt gevuld door maandelijks een bijdrage in te leggen. Bij ziekte van een lid wordt er door de gehele groep een bedrag uit de pot gehaald en overgemaakt naar dat lid. Op zijn (of haar) bankafschrift komt van ieder lid te staan wat er door die persoon is gestort(dat maakt het heel persoonlijk).
Voordeel van deze groep is dat ieder lid is aangebracht door een andere ondernemer.

Wie kan mee doen?

Een Broodfonds werkt op basis van het schenkingsprincipe, met een groep van 20 tot 50 zelfstandig ondernemers. (meer informatie ook op www.broodfonds.nl) Het mooie hieraan is, dat de kosten maar één tiende van de kosten van een normale arbeidsongeschiktheidsverzekering bedragen, en dat heeft volgens mij te maken met dat stuk vertrouwen dat je elkaar geeft.
Dus: wil je meer weten, of meedoen, meld je bij ons.

Wouter en Kathinka Kamphuis
0591-381445
info@leeuweriksveld.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Wortelpeterselie- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld

In week 45 verwacht:

Spitskool/koolrabi, spinazie, snijbiet, tomaten, waspeen.

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Obstacle run Zandpol

Ton, onze blauwe bessenteler, is ook op ander gebied actief! Op zo. 9 november organiseert hij met zijn loopgroep Nieuw-Amsterdam-Veenoord een Obstacle run. Met onder andere strobalen van 't Leeuweriksveld als obstakels. Afstanden 4, 8 of 12 km. Aanvang 13u, kosten €7,50, meer info en aanmelden via runzandpol@gmail.com

Mantrazingen

Voor wie van het zingen van mantra's houdt is daar op zondag 2 november gelegenheid voor in het Centrum Welzijn & Ontspanning, De Goornhoek 5 te Sleen.
Tijd: van 11.00 - 12.30 uur en de kosten zijn 12,50 euro incl. koffie / thee en iets lekkers. De bijeenkomst staat onder leiding van Jan Linssen. Informatie en opgave zie www.deyogaboom.nl onder 'Workshops'.

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.


Recepten

Wortelpeterselie stoofpot

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr wortelpeterselie, 500 gr aardappelen, 1 ui in ringen, 1 teentje knoflook geperst, scheutje olijfolie, 1 kleine (vegetarische) rookworst in stukken, 2 laurierblaadjes, rozemarijn of tijm, peper en evt. zout

Was de wortelpeterselie en schil deze eventueel. Snijd de wortelpeterselie in stukken. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Pel de ui en snijd deze in ringen. Alle ingrediënten behalve de wortelpeterselie en (vegetarische) rookworst in een laagje water 10 minuten koken. Wortelpeterselie toevoegen en nog 10 minuten koken. (Vegetarische) rookworst laatste 5 minuten meeverwarmen. Afgieten en smullen maar. Ook lekker met stoofvlees i.p.v. rookworst.

Veldsla met champignons

lunch/bijgerecht voor 2 personen

150 gr veldsla, 10 cherrytomaatjes of 3 trostomaten, 1 kleine ui, 2 eetl (kruiden)azijn, 1 theel mosterd, 3 eetl (noten)olie, 4 takjes peterselie, fijngeknipt, peper, zout, 1 bakje (kastanje)champignons, 1 eetl margarine, 1 teentje knoflook, citroensap, 2 eetl fijngehakte cashewnoten

Verdeel de sla over twee borden. Snij de tomaatjes doormidden en leg ze op de sla. Pel en snipper de ui. Roer in een kommetje een sausje van de azijn, mosterd, olie, peterselie, ui, zout en peper. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Verhit in een koekenpan de margarine en pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de plakjes champignon ook in de pan en bak deze in ongeveer drie minuten mooi bruin van kleur. Strooi er een beetje peper over en besprenkel de gebakken champignons met citroensap. Verdeel de champignons over de sla. Sprenkel de dressing erover. Strooi tenslotte de gehakte cashewnoten over de champignons. Lekker met donkerbruin brood.

Pompoenrisotto

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

4 eetl Parmezaanse kaas, ½ rode peper, 2 takjes krulpeterselie (of een stukje wortelpeterselie), 150 gr risotto rijst, 40 gr Pancetta Tesa of gerookt spek, 2 blaadjes verse salie, 400 gr pompoen, ½ sjalotje, 1 eetl olijfolie, 2 snufjes zwarte peper, 1 kleine ui, 1 eetl roomboter, 1/3 l groentebouillon (van blokje), 60 ml droge witte wijn

Schil eventueel de pompoen, verwijder de zaden en hak het vruchtvlees in stukjes van 3 cm. Snipper de ui en snijd de peterselie en rode peper in kleine stukjes. Snijd de rookspek in reepjes. Verhit de olie en de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui. Voeg de pancetta of rookspek en hele salie toe en bak kort mee tot ze zacht zijn. Let erop dat de spek/pancetta niet te knapperig wordt. Voeg de stukjes pompoen en de rode peper toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan, roer af en toe en laat 15 minuten sudderen tot sommige stukjes pompoen beginnen te slinken en andere hun vorm nog hebben.

Risotto maken: Voeg de risottorijst toe en blijf de rijst steeds doorroeren. Blus af met de witte wijn. Voeg daarna steeds een grote lepel bouillon toe. Zet het vuur lager en laat al roerend het vocht verdampen, voeg pas een volgende lepel bouillon toe als de risotto de bouillon heeft opgenomen. Zo is na ongeveer 20 minuten de rijst gaar. Voeg als de rijst gaar is de resterende boter, Parmezaanse kaas en peterselie toe. Haal de pan van het vuur en haal hele salieblaadjes eruit. Serveer met versgemalen peper en Parmezaanse kaas.

Preisoep met gember en koriander

bijgerecht voor 2 personen

500 gr prei, 1 sjalotje, ½ theel. gemalen koriander, 2 theel. gemberpoeder, 1 uitgeperst knoflookteentje, ½ liter water, 1 groentebouillonblokje, 1 laurierblad

Het sjalotje snipperen en 2 min. zachtjes bakken. De prei in dunne ringetjes snijden en goed wassen. De koriander, gemberpoeder en het teentje knoflook toevoegen en nog ca. 1 min. zachtjes bakken. Preiringen toevoegen en iets laten slinken. Een halve liter water, 1 groentebouillonblokje en 1 laurierblad toevoegen, al roerend aan de kook brengen. 20 min. zachtjes laten koken. Lekker met in de oven gebakken stokbrood.

naar boven
naar boven