Pakketbrief week 45, 10 november 2010

logo

Nieuwe eigendomsvormen

Eind september schreef ik dat er nieuwe eigendomsvormen nodig zijn voor de landbouw. Grond en bedrijfsgebouwen zouden geen handelswaar meer moeten zijn, maar telkens aan de meest capabele boer vrij ter beschikking worden gesteld, om zo een werkelijk sociale produktie mogelijk te maken. Met "sociaal" bedoel ik: produktie zuiver omwille van de behoeftebevrediging van de medemens, waarbij dus winstmaximalisatie nooit meer een doel op zich wordt! Dat zal pas echt een goede revolutie zijn…
Is dit geen luchtfietserij? Zou zoiets ooit echt mogelijk zijn, dat we op het niveau van de samenleving als geheel het egoisme werkelijk overwinnen en dat het altruisme sterker wordt? Want daar gaat het dan uiteindelijk om.
Stel je eens voor dat deze mogelijkheid er niet werkelijk is. Dan is er toch geen echt bevredigende oplossing voor het hele project mens en aarde. We zouden als geheel nooit aan de zinloze en mensonwaardige verhoudingen die we nu in wezen op veel beslissende punten hebben, zeker wereldwijd gezien, kunnen ontkomen.
Zo kan de wereld nooit bedoeld zijn. Nieuwe eigendomsvormen en de werkelijk sociale, menswaardige samenleving die we daarmee kunnen realiseren, zijn een reële mogelijkheid, en aan ons de taak om daar allereerst helder inzicht in te verwerven.

Wouter

» Aangeboden door een klant die ze overheeft, voor een liefhebber: enkele blauwe druivenstruikjes.

» Er is een bril gevonden in onze winkel.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla - 't Leeuweriksveld i.o.
Boerenkool - 't Leeuweriksveld i.o.
Groenlof - 't Leeuweriksveld i.o.
Winterpeen - Gerbrandastate, Sexbierum
Trostomaten - Tuindersdijk, Erica

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 46 verwacht:

Schorseneren, andijvie, paprika, …


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 46

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Winterpostelein *€ 0,60/100g
Paprika rood/geel/groen
laatste week uit NL,
goede tweede klasse
€ 0,30/100g
Nieuw: pizzabodems, 2 st€ 2,45
Gedroogde cranberries€ 2,30/100g
Rozijnen in doosje, 12 st€ 1,99
Sint&Piet-lettertje puur met suiker, 40g€ 0,99
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Groenlof met spek of tahoe

bijgerecht voor 2 personen

1 krop groenlof
100 gr gerookt spek of tahoe
klontje boter
een handje geraspte oude kaas
zout
1 eetl. citroensap

Was de groenlof, verwijder de kern en snijd de lof in reepjes. Blancheer ze 5 min. met citroensap en zout in kokend water. Laat de groente in een vergiet uitlekken. Bak het in reepjes gesneden spek of de in blokjes gesneden tahoe in de boter, voeg de groenlof toe en laat dit 10 min. op een zacht vuurtje smoren. Schep de groente met spek of tahoe in een ingevette ovenschaal en strooi er geraspte kaas over. In een hete oven of onder de gril kaas laten smelten. Lekker met aardappelen.

Hutspot met kaas

bijgerecht voor 2 personen

500 gr wortels
2 uien
2 tenen knoflook
500 gr aardappels
scheutje olie
100 gr oude geraspte kaas
1 theel. paprikapoeder
peper en zout
evt. peterselie of tijm
evt. een kopje gekookte rogge

Schrap of schil de wortel en snijd deze in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Kook de aardappels met de wortels en zout in ong. 15 min. gaar. Fruit de ui samen met de knoflook. Stamp van de aardappels met de wortel een stamppot. Roer beetje bij beetje de geraspte kaas door deze hutspot, Maak op smaak met peper en zout en paprikapoeder. Extra lekker met fijngeknipte peterselie of tijm en gekookte rogge op het laatst erdoor geroerd.

Pasta met pittige boerenkool

hoofdgerecht voor 2 personen

Een heerlijk alternatief voor wie eens iets anders wil dan boerenkoolstamppot.

1 boerenkool
1 ui
ev. 1 paprika
1 teen knoflook
een scheutje olijfolie
1 theel. bouillonpoeder
een scheutje sojasaus
1 theel. kerrie
een scheutje soyacuisine of slagroom
2 eetl. geroosterde zonnebloempitten
ev. 80 gr grof geraspte oude geitenkaas
pasta voor 2 personen, bijv. volkoren penne rigate

Haal de bladeren van de stronk boerenkool en was deze. Gebruik alleen de zachtere delen van het blad, de dikke stukken gebruik je niet. Snijd het eventueel nog kleiner. Pel en snipper de ui. Snijd de paprika fijn. Pel de knoflook. Fruit ui, de geperste knoflook en evt. paprika in olie in een grote pan. Voeg de boerenkool toe en schep deze een paar maal om tot ze geslonken is. Voeg bouillon, kerrie en sojasaus toe en laat de boerenkool gaar worden in 45 minuten. Kook ondertussen de pasta met een snufje zout beetgaar. Giet de pasta af en schep ze met een scheutje soyacuisine of slagroom door de boerenkool. Rooster de zonnebloempitten en voeg deze met eventueel de geitenkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar en serveer meteen.

Italiaanse tomatensoep met pesto

voorgerecht voor 2 personen

Voor de soep:
25 gr boter of margarine
1 sjalotje
1 klein worteltje
50 gr rauwe ham
½ eetl. tomatenpuree
een paar rozemarijnblaadjes
400 gr tomaten
ca. ¼ liter runderbouillon (van tablet)
1 eetl. balsamico-azijn
zout, peper

Voor de pesto:
15 gr verse basilicum
2 teentjes knoflook
15 gr pijnboompitten
15 gr vers geraspte parmezaanse kaas
½ dl olijfolie

Pel het sjalotje en snijd deze fijn. Schrap het worteltje en snijd deze fijn. Snijd de ham in reepjes. Kruis de tomaten in, leg ze een paar seconden in heet water en haal het velletje eraf. Snijd de tomaten in vier stukken. Snipper de knoflook fijn. In pan boter verhitten en sjalot en wortel 3 min. bakken. Ham 7 min. meebakken. Tomatenpuree en rozemarijn toevoegen. Tomaten toevoegen en 3 min. meebakken. Bouillon toevoegen en soep afgedekt 15-20 min. zachtjes laten koken. Balsamico-azijn toevoegen en soep op smaak brengen met zout en peper. Soep pureren met staafmixer. Pesto: basilicum met knoflook, pijnboompitten en kaas pureren. Olie in dun straaltje erdoor kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in kommen doen en pesto erin scheppen.

naar boven
naar boven