Pakketbrief week 45, 9 november 2011

logo

Spelt, vorst en zon

Langzaam wordt de groente-akker leger.
Bijna een hectare heb ik alweer omgeploegd, geëgd en ingezaaid met een mooi rustgewas voor de grond, namelijk spelt. Een oeroude graansoort met een hoge voedingswaarde. Aan de moderne tarwerassen is veel geknutseld, altijd met het doel om hogere saldo's per hectare te behalen, maar dat is de kwaliteit niet alleen ten goede gekomen. Er zijn steeds meer mensen die de moderne tarwe niet goed verdragen en spelt blijkt voor hen vaak een goed alternatief. Onze broodleverancier, Biobackstube Ahaus, gaat het graan gebruiken zodat we over plm. een jaar speltbrood van zelfgeteeld graan kunnen verkopen!
Buiten hebben we verder nog spruiten, boerenkool, groene kool, knolselderij, pastinaken, prei en wat koolrabi. Er staat nog sla voor hooguit één keer alle abonnementen, daarna gaan we over op de winterpostelein en veldsla, eerst nog van buiten, daarna uit de tunnels. Voor er serieuze vorst komt moeten de groene kool, de knolselderij, de koolrabi en vooral de sla snel geoogst, want die kunnen daar niet tegen.
De groente-afvalhoop moet nodig weer opgezet en geprepareerd worden tot een ordelijke composthoop, binnenkort is daar wel tijd voor te vinden…
Intussen hebben we ons hele erf nog eens opengehad: voor de installatie van de zonnepanelen moest er een nieuwe dikke stroomkabel aangelegd. Komende maandag worden de panelen gelegd, daarna zullen we nóg meer plezier beleven aan de zon!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Div. sla - 't Leeuweriksveld
Winterkoolrabi - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Paprika - Tuindersdijk, Erica
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 46 verwacht:

div. sla, pastinaak, groene kool, trostomaat, …

Actie

AARDAPPELABONNEMENT

We hebben een goede oogst heerlijk smakende aardappels binnengehaald. Wilt u daarvan meegenieten? Dat kan eenvoudig door een aardappelabonnement te nemen.
Elke twee weken (de even weeknummers) zetten we dan een papieren zak met drie kg aardappels voor u klaar op uw neerzetpunt.
Als u in de maand november een abonnement afsluit, krijgt u de eerste zak gratis! (deelname minimaal een kwartaal = 7 leveringen).
We hebben de soorten Frieslander (vastkokend), Biogold en Raja (beiden licht-kruimig). In de abonnementen gaan standaard Frieslanders, maar op verzoek kunt u ook één van de andere soorten krijgen.
De kosten zijn € 3,20 per keer, dus voor het eerste kwartaal 6 x € 3,20 = € 19,20.

Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Preistamppotje met cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, zout, ½ grote of 1 kleine rode paprika, 125 gr jong belegen kaas, 50 gr gezouten cashewnoten, 1 eetl olijfolie, 350 gr gewassen en gesneden prei, 1 theel kerriepoeder, ca. 50 cl melk, peper

Schil de aardappels, snijd de grote in stukken en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in dobbelsteentjes. Houd 1 eetlepel cashewnoten apart en hak de rest grof. Verhit de olie en bak de prei met het kerriepoeder al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur. Giet de aardappels af en stamp ze met de prei, de paprika, de gehakte cashewnoten en de melk tot een smeuïge stamppot. Schep de kaas erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout. Garneer met de rest van de cashewnoten.

Sla met avocado, paprika en bosui

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 1 rode paprika, 1 avocado, 1 (bos)ui, 6 eetl olijfolie extra vergine, 2 á 3 eetl citroensap, schepje honing, pijnboompitten, ciabatta of pasta

De salade:
Was de sla en pluk de blaadjes fijn. Ontdoe de paprika van steel en zaadjes en snij deze in blokjes. Schil de avocado en snij de avocado in partjes en vermeng deze met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Verwijder de buitenste laag van de (bos)ui en snij de bosui in ringetjes.

De dressing:
Meng 2 eetl citroensap met peper, zout en voeg druppelsgewijs olijfolie toe. Meng de dressing even goed door, met een garde. Vind je de dressing te zuur voeg dan een schep honing toe. Rooster de pijnboompitten in een pan (of oven) lichtbruin.

Vlak voor het serveren:
Schenk de dressing door de salade en schep de salade nog even om. Strooi de pijnboompitten over de salade. Lekker met pasta of ciabatta. Voor een maaltijdsalade voor 2 personen kun je er gerookte kip door doen.

Gestoofde witlof met pruimen

bijgerecht voor 2 personen

500 gr witlof, een handje gedroogde pruimen, een scheut sinaasappelsap, peper en zout, boter of olie om in te bakken, ev. 80 gr feta

Leg de pruimen ruim een uur te weken in sinaasappelsap. Snijd een stukje van de onderkant van het lofstronkje af, verwijder eventueel de kern en snijd de witlof in de lengte in reepjes. Roerbak de witlof 3 tot 5 min. in wat boter of olie en voeg er de geweekte pruimen aan toe. Laat het geheel nog 5 tot 10 min. op een laag pitje stoven. Verbrokkel de feta over het gerecht en serveer met gekookte rijst, gierst of bulgur.

Variatie rauw als salade:
De combinatie van rauwe witlof, stukjes geweekte pruimen en/of abrikozen, feta en een romige yoghurtdressing maakt een heerlijke salade.

Gebakken koolrabi met frisse saus

bijgerecht voor 2 personen

1 koolrabi, zonnebloemolie, 1 theel. paprikapoeder, zout

Saus: 3 eetl. notenmoes of geroosterde noten (grof gehakt), 1 dl volle yoghurt, 3 eetl. volle kwark, 1 eetl. olijfolie, peper en zout, 2 tenen knoflook, 3 eetl. fijngehakte peterselie en/of stengeluitje en/of basilicum en/of koriander

Schil de koolrabi dik en snijd deze in blokjes. Kook de groente ongeveer 5 min. in water met een snufje zout beetgaar en laat ze uitlekken. Roerbak ze daarna 5 min. in zonnebloemolie met paprikapoeder. Pers de teen knoflook en klop dit met de overige ingrediënten voor de saus door elkaar. Lekker met bulgur of aardappelen.

naar boven
naar boven