Pakketbrief week 45, 5 november 2014

logo

Ditjes en katjes

Eind van de herfst en nog steeds hebben we af en toe zomerse dagen. Wel aangenaam weer om buiten te werken, geen ijskoude handen bij het oogsten.
De gewassen op het land zijn nog volop aan het groeien, en nog steeds oogsten we veel bladgroentes. Maar het is toch te merken dat de dagen korter worden: de slakroppen zijn nagenoeg op, evenals de venkel. Deze week is de snijbiet voor het laatst afgesneden en kunnen nu de stronken in de tunnelkas geplant, waar ze overwinteren. Maar nu oogsten we nog steeds van de cherrytomaten, die moeten dan plaats maken voor de snijbiet.

De koeien grazen ook nog lekker buiten, alleen de geiten vinden het gras nergens meer lekker, maar die zijn altijd wel kieskeurig.
Dit jaar hebben we twee jonge loopeenden groot gekregen, nu lopen ze met z'n zevenen. In de zomervakantie hadden we drie jonge poezen erbij genomen, omdat er toen al behoorlijk wat muizen waren, nu zijn ook de jonge katten al flinke jagers en helpen een handje mee bij de muizenbestrijding.
In de winkel hebben we al een tijdje weer ook de echte wintergroenten zoals spruiten en boerenkool. De spruiten gaan al snel weg, de boerenkool vind nog maar enkele liefhebbers, aangezien er natuurlijk nog geen vorst was. Maar een nachtje diepvries is ook voldoende, want wie weet wat ons deze winter weer zal bieden?

Wij boeren zijn in iedere geval al blij met de vroegere avond, dan is het simpelweg niet meer mogelijk om in het donker nog buiten te werken. En deze week waren er weer een stel staartmezen op bezoek bij ons, om even te laten zien dat het toch écht herfst is. (Elk jaar rond deze tijd komen zij hier langs.) Dus ik denk dat ik binnenkort toch maar weer de “vogeltelevisie” voor ons aan ga zetten, dwz. een hoop pindanetjes rond ons huis ga ophangen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Koolrabi superschmelz of spitskool- 't Leeuweriksveld
Waspeen- via de Zaai-ster
Tomaten- Ruud van Schie, Ens

In week 46 verwacht:

Spruiten, pastinaak, andijvie, …

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Obstacle run Zandpol

Ton, onze blauwe bessenteler, is ook op ander gebied actief! Op zo. 9 november organiseert hij met zijn loopgroep Nieuw-Amsterdam-Veenoord een Obstacle run. Met onder andere strobalen van 't Leeuweriksveld als obstakels. Afstanden 4, 8 of 12 km. Aanvang 13u, kosten €7,50, meer info en aanmelden via runzandpol@gmail.com

Gezond Verstand Avond

Ma 24 nov. 2014 20 uur
Emmalaan 25-26, 7822 JB Emmen
De zoete wraak” Aspartaam en het ware gezicht van de farmazeutische- en voedingsindustrie. Door John Consemulder. Info: tel, 0591-673041

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.


Recepten

Ovenschotel snijbiet met aardappel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 1 uitje, een scheutje olijfolie, 500 gr aardappels, 1 dl. melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd, 75 gr geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Was de snijbiet en snijd deze in repen. Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Verwarm de oven voor op 175°C.
Kook de aardappels in 20 minuten gaar en maak er met melk, boter, peper, (kruiden)zout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ong. een half uur in de oven tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een komkommersalade erbij.

Variatie extra gevuld:
Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Tomaat gevuld met geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

2 grote of 4 kleine tomaten, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, een paar takjes peterselie, 75 g zachte geitenkaas (of kwark), peper en zout, 8 zwarte olijven, verse fijngehakte basilicum of tijm naar smaak, een paar blaadjes sla

Snijd de ui in heel dunne ringen. Hak de peterselie fijn. Snijd de olijven in kleine stukjes. Was de tomaten, snijd ze doormidden. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de vruchten. Keer de uitgeholde tomaten om, laat het vocht er uit lopen. Meng voor de vulling het vruchtvlees met een geperst teentje knoflook en de overige ingrediënten en schep het in de holle tomaten. Leg de gevulde tomaten op blaadjes sla op een schaal of op aparte kleine bordjes en leg de overgebleven vulling er naast. Maak er een feestelijk geheel van.

Variatie gebakken gevulde tomaat:
Vul de tomaten zoals hierboven maar leg ze daarna in een ingevette vuurvaste schaal. Verwarm de oven voor op 200°C en zet de schotel ongeveer een half uur in het midden van de oven. Serveer de gebakken gevulde tomaten op een schaal met een paar blaadjes sla.

Tofu met spinazie en champignons

bijgerecht voor 2 personen

300 gr tofu, 1 grote ui, knoflook, zout, 5-7 eetl. Sojasaus, 500 gr verse spinazie, 250 gr champignons, 1 eetl. zonnebloemolie

Was de spinazie goed, verwijder wortels en lelijke plekken en laat het uitlekken. Snijd de spinazie eventueel kleiner. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui. Prak de tofu fijn met een vork. Verhit de olie in een wok met antiaanbaklaag. Voeg de tofu toe en roerbak kort. Voeg de ui toe en roerbak tot de ui zachter wordt. Voeg 2 à 3 eetlepels sojasaus toe en meng goed tot alle tofu bruin is en het vocht allemaal is opgenomen. Voeg de champignons toe en roer het geheel door. Knijp de knoflook uit boven de pan. Voeg telkens een handje spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met zout en de rest van de sojasaus. Serveer zodra de laatste spinazie is geslonken. Bind het vrijgekomen vocht eventueel met wat allesbinder of maizena.

Serveertips: lekker met rijst of gekookte aardappels.

Spitskool met kerrie en ei

bijgerecht voor 2 personen

½ grote of 1 kleine spitskool, 1 à 2 uien, 2 eieren, ½ eetl kerriepoeder, 1 eetl olie, peper en zout

Was de spitskool en snijd deze fijn. Pel de ui en snijd deze fijn. Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de eieren toe en meng deze met de uien. Voeg dan de kerriepoeder toe en meng deze met het geheel. Doe de spitskool met aanhangend vocht in de pan en sluit het deksel.
Laat het geheel ongeveer 45 minuten smoren. Af en toe even roeren. Laat het mengsel uitlekken en voeg peper en zout naar smaak toe. Direct serveren. Lekker met gebakken aardappel(blokjes).

naar boven
naar boven