Pakketbrief week 45, 4 november 2015

leeuweriksveld logo

Koetjes en kalfjes

November hield zijn intrek met heel veel mist, ook ontbrak de zon, is er een heel rustige sfeer op het land.
Inmiddels zijn de aardperen gerooid en ligt er een grote hoop op het land. Doordat de grote stengels nu eraf zijn, komen de koeien op de wei weer beter in zicht. Ze kunnen het laatste stuk grasklaver afweiden, en dan is waarschijnlijk het weideseizoen voor dit jaar voorbij. De raapstelen, die Wouter vorige week in de tunnelkas gezaaid heeft zijn al weer opgekomen. We oogsten nu de echte wintergroenten zoals spruiten, boerenkool, veldsla nu nog van buiten. (Veel plukwerk, maar hij heeft een veel beter smaak dan die uit de kas).

We hebben onze eerste lichtwortels geoogst, die de hele zomer in een grote ton met aarde op de akker stonden, en dan ook nog eens aan palen hoog in de lucht rankten. Ze moeten in een ton groeien, omdat de wortels naar onder toe dikker worden, en anders haast niet uit de grond te krijgen zijn. Onze opbrengst was nog niet overweldigend, maar de vorm van de wortels was duidelijk te zien. We hebben ze natuurlijk ook al geproefd. Het is dus familie van de zoete bataat, en staat qua smaak nog dichter bij de aardappels dan de bataat. Het was verrassend lekker. Dit jaar hebben we nog te weinig opbrengst, om ze in de winkel te zetten, maar we hebben er wel zin in, om volgend jaar wat meer te verbouwen.

Op de zolder van de schuur wordt ondertussen ook steeds verder geklust. Het dak is geïsoleerd en met schrootjes bekleed, die in een witte beits gezet zijn. We zeiden tegen elkaar: het wordt er zo mooi, we gaan er zelf maar wonen.
En tenslotte neemt de actie 1000 x € 100,- een goed verloop: inmiddels is de helft van het hele bedrag bij elkaar, ten dele door schenkingen, ten dele door renteloze leningen, een geweldig teken van warme belangstelling voor ons werk!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Pompoen- via de Zaai-ster
Bloemkool- Eko de Eerste, Marknesse

In week 46 verwacht:

Paars mosterdblad, winterpostelein, spitskool, pastinaak, ...


Dienst en kinderdienst Christengemeenschap in Emmen

Komende zaterdag, 7 november, vindt er voor de derde keer een mensenwijdingsdienst plaats in Emmen. Geïnteresseerden zijn welkom, de toegang is vrij. Na de dienst voor volwassenen is er ook een kinderdienst, deze begint om 11.45u en duurt ruim 10 minuten. Van harte aanbevolen! School open om 10u, aanvang volwassenendienst 10.30u. Er is oppas voor de kinderen tijdens de volwassenendienst. Vrije basisschool de Stroeten, stroetweg 10. Voor meer informatie kunt u bellen met Femmie Timmerman: 06 24720208.

De Aanschuiftafel

Gezellig biologisch eten in huiskamersfeer.
Elke 1e en 3e woensdag van de maand om 18 uur op 't Leeuweriksveld.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor:
Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Gezond moestuinieren

Dagcursus door Janneke Tops zaterdag 7 november in bibliotheek Emmen. Info: http://biotuinemmen.nl/cursus-gezond-tuinieren Aanmelden: gezondemoestuin@gmail.com


U kunt nog steeds meedoen met de actie

1000 x € 100,-

door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde
o.v.v. Actie 1000 x € 100,-


Recepten

Vlaamse spruiten

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr spruiten, zout, 50 gr boter, 1 sjalot, 1 eetl bloem, 1 dl melk, 2 dl wijn

Maak de spruiten schoon door de stronkjes en de lelijke blaadjes te verwijderen. Pel en snipper de sjalot.
Kook de spruitjes 5 minuten. Giet de spruitjes af.
Voeg een eetlepel boter toe, schud die er door en stoof de spruitjes nog 5 minuten. Smelt intussen in een andere pan de rest van de boter, voeg de sjalot toe en een eetlepel bloem, roer die goed door en laat de bloem kleuren.
Giet de melk en de witte wijn er bij en laat steeds roerend, de saus op temperatuur komen. Giet de saus over de spruitjes.

Andijviestamppot met blauwe kaas en noten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, zout, peper, ca. 1 dl warme melk, 10 gr boter, 400 gr andijvie, 125 gr blauwgeaderde kaas (bv. Danish blue, Gorgonzola), 50 gr cashewnoten

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de aardappelen gaar in weinig water met iets zout.
Maak de andijvie schoon, snijd deze in ragdunne reepjes, was de groente en laat ze goed uitlekken. Brokkel de kaas in stukjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Maak een smeuïge puree van de aardappelen met de melk en de boter.
Breng de puree op smaak met zout en peper. Roer de andijvie met de kaas en de noten door de aardappelpuree en laat het geheel - indien nodig - nog even door en door warm worden.

Pompoen-bonenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

½ grote pompoen of 1 kleine pompoen, 2 eetl. tomatenpuree, 350-500 gr gekookte (zwarte) bonen, 3 teentjes knoflook, 2 theel. gemalen komijn, 1 theel. (of meer) chilikruiden, ½ theel. gemberpoeder, peper en zout, 100 gr harde (geiten)kaas, 2 eetl. creme fraiche

Snijd de halve pompoen doormidden. Verwijder de pitten uit de pompoen en was de schil aan de buitenkant.
Zet de pompoenkwarten half onder water en kook ze in ongeveer een kwartier gaar. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn. Snijd de kaas in kleine stukjes. Giet de pompoen af en vang het kookvocht op.
Haal de pompoen voorzichtig uit de pan, schep het gare vruchtvlees uit de schil. Roer het gare vruchtvlees met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg gekookte bonen, tomatenpuree, komijn, chilipoeder, knoflook, gember, peper en zout toe.
Roer alles door elkaar tot een mooie dikke saus. Meng de kaas op het laatst door de saus. Serveer het gerecht met een flinke eetlepel creme fraiche er bovenop. Geef er vers afgebakken brood of een gekookte graansoort als rijst of gierst bij.

Variatie met maïs: Voeg gekookte suikermaïskorrels toe aan dit gerecht om het gevulder en feestelijker te maken.

Winterposteleinsalade met walnoten en kiwi

bijgerecht voor 2 personen

100 gr winterpostelein, peper, zout, 2 eetl olie, 1 eetl azijn, 1 kiwi, 50 gr gepelde walnoten

Maak de postelein schoon, was deze en laat het uitlekken. Doe de postelein in een schaal. Klop in een kommetje de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Meng dit door de postelein. Schil de kiwi, snijd deze in stukjes en leg het op de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

NB: dit recept kan ook met veldsla.

Bloemkool met Hollandaisesaus

bijgerecht voor 2 personen

½ grote of 1 kleine bloemkool

Saus: 40 gr boter, 40 gr bloem, ¼ l melk, ¼ l groentebouillon of kooknat van de bloemkool, 1 eigeel, zout, citroensap, evt. wat groentebouillonpoeder, 1 eetl boter of slagroom

Bloemkool in roosjes verdelen en deze in een laagje water in 10 minuten gaar koken. In een andere pan de boter verhitten, daarna de bloem toevoegen.
De melk en bouillon of kooknat beetje bij beetje al roerend toevoegen, het geheel even laten koken. Pan van het vuur halen en wanneer de saus niet meer kookt, het eigeel erdoor roeren.
Met zout, citroensap en bouillonpoeder op smaak brengen. Als laatste de boter of room erdoor roeren. Serveren bij de bloemkool.

naar boven
naar boven