Pakketbrief week 46, 11 nov 2009

logo

Bedrijfsuitje

Afgelopen vrijdagmiddag hebben wij (de mensen van 't Leeuweriksveld) ons jaarlijks bedrijfsuitje gehad. We hebben twee héél verschillende biologische bedrijven bezocht, die allebei vlak bij ons in de buurt liggen: Aldo van Os in Erica, die 8 ha paprika's en trostomaten onder glas teelt, en Herman en Alberta Bosman in Dalen, die melkschapen houden.
Van Os is de zoon van een gangbare Westlandse tomatenteler (vollegrond, geen substraat). Op zijn zestiende stopte hij met school en ging bij zijn vader in de kas werken. Alle werkzaamheden heeft hij gedaan, en met plezier. Na korte tijd was hij bedrijfsleider. Maar op zijn drieëntwintigste was het klaar, hij had alles geleerd en er was geen uitdaging meer over. Een periode van heroriëntatie en kennismaking met biologische levensmiddelen volgde. En nu leidt hij zelf een biologische kas...
Aldo is een perfectionist die met veel ervaring en gevoel voor de teelt wekelijks zes opleggers vol eerste klas paprika's en tomaten aflevert. Hij heeft een scherpe waarneming: als er ergens in zijn kassen een plek is waar de gewasgroei niet optimaal is, ziet hij het meteen en neemt maatregelen: bijbemesten, turfstrooisel toevoegen of biologische bestrijders als sluipwespen, roofmijten of lieveheersbeestjes loslaten. Aan paardemiddelen als stomen - in de biologische kasteelt toegestaan om schadelijke bodemorganismen te bestrijden - heeft hij een broertje dood. Minstens zo belangrijk als de gewassen vindt Aldo een goede sfeer onder de mensen: voor ieder van de 45 medewerkers is er ruimte om aan te geven wat hij of zij het liefst wil doen en om eigen ideeën in te brengen. Op die manier is ieders betrokkenheid maximaal en vormen ze samen een mooi en indrukwekkend bedrijf!

(volgende week Herman en Alberta Bosman)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof - 't Leeuweriksveld
Winterpeen - 't Leeuweriksveld
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 47 verwacht:

groene kool, witlof, rode bietjes, winterpostelein, …

Een beetje reclame voor het nieuwe bedrijf van Kees van der Velde, een trouwe klant die ons goed geholpen heeft bij het verhuizen en bouwen van de koelcellen!:

logo_fjildwurk

Wilt u uw boom verzorgen, snoeien of verwijderen?
Ziet u door de onmogelijkheden de bomen niet meer?
Geef uw "boomzorgen" uit handen, Fjildwurk is u graag van dienst.
Kees van der Velde
Visserstraat 40
7871 PR KLIJNDIJK
0591-513445
www.fjildwurk.nl
info@fjildwurk.nl


Transition Town Emmen

Op 17 november 2009 staat er een lezing door TT Groningen gepland in de bibliotheek van Emmen. Kosten zijn 4 euro voor niet-leden en 3 euro voor leden.

Kijk op www.transitiontownemmen.nl voor actuele informatie.

Wil je meer weten of je aanmelden voor de stuurgroep, bel / mail met Marc Siepman, 0591-546 920 / marc@transitiontownemmen.nl.

Versaanbod week 47

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Winterpostelein * / 100g0,50
Peren conference / kg2,00
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Kruidige pompoen-blokjes uit de oven

bijgerecht voor 4 personen

Erwtensoep (Snert)

Hoofdgerecht voor 4 personen

Penne met prei/tonijnsaus

hoofdgerecht voor 4 personen

Bulgursalade met spruitjes

bijgerecht voor 4 personen

naar boven
naar boven