Pakketbrief week 46, 17 november 2010

logo

Een stukje van Hans Meijer, één van onze eierleveranciers, wiens kippen een voorbeeldig leven leiden. Dagblad vh Noorden plaatste het niet, wij wel:

Scharreleieren

De term scharrelei is een van de beste marketingleugens ooit bedacht. Appelleer bij de consument aan nostalgische gedachten over loslopende kippen op het erf. Zet daarvan een plaatje op het doosje en hups daar vliegen de eieren over de toonbank.
De werkelijkheid voor de kippen is deerniswekkend. Ze zitten meestal met 2 à 3000 dieren in een stal of compartiment van een stal. Het is een celibatair gebeuren. Er zijn géén hanen bij. Als je de stal binnenkomt zijn er altijd een paar hennen die meteen de paarhouding aannemen. De mens wordt door de arme hennen gezien als een superhaan.
En het scharrelen? De vloer van de stal is voor ongeveer de helft ingericht als scharrelruimte. De rest zijn de legnesten en de mestbak met daarboven de volièreframes. De hennen scharrelen heel dicht op elkaar. Als ze geluk hebben in stro of houtmot, als ze pech hebben in substraat. Ze komen niet buiten en leven dus hoofdzakelijk bij kunstlicht.
Hoe erg is dat dan? Kippen zijn buitendieren. Van nature leven ze op de overgang van het bos naar het open land. Ze zoeken eten in het gras en scharrelen in de strooisellaag in het bos. Ze verzorgen zich door te zandbaden en te zonnebaden. Dat is er in de meeste scharrelstallen dus niet bij.
Hoe zit het nu met het ge-zon-de ei van kippen die nooit in de zon komen? Uit het bio-fotonen onderzoek is gebleken dat de eieren van kippen die in de zon lopen veel meer en veel betere fotonen bevatten dan de eieren van binnenkippen. Intuïtief begrijpen we dat eieren van buitenkippen dus beter voor ons zijn dan eieren van kippen die altijd binnen zitten. Het is alleen nog nooit bewezen. Maar dat bewijst alleen maar hoe dom de wetenschappers zijn die niet kunnen bewijzen dat buiteneieren gezonder zijn.

Hans Meijer, Gees

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Schorseneren - 't Leeuweriksveld i.o.
Winterkoolrabi - 't Leeuweriksveld i.o.
Andijvie - 't Leeuweriksveld i.o.
Rode Bataviasla - Lechaim, Nijeveen
Zuurkool - Kramer, Zuid Scharwoude
Paprika - Tuindersdijk, Erica

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 47 verwacht:

Prei, rode bietjes, winterpostelein, …


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 47

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Spruiten*/500g€ 1,50
Rode bietjes*/kg€ 1,00
  
Brood: 
5025 Spelt bruin, gist€ 3,25
10 Duizendpit, desem€ 3,35
5053 Kerstbrood€ 4,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Schorseneren basisrecept

Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller of kaasschaaf. Draag i.v.m. het kleverige sap keukenhandschoenen tijdens het schillen. Stop de geschilde wortels direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren. Snijd de schorseneren in stukken van 5 cm. Kook ze in een laagje water in 15 min gaar. Een scheutje melk bij het kookwater voorkomt dat ze donker worden.

Lauwwarme schorsenerensalade

bijgerecht voor 2 personen

500 gr schorseneren
scheut azijn
zout
scheut melk
1 citroen
3 takjes basilicum of peterselie
1 theel. (grove) mosterd
3 eetl. olijfolie
(versgemalen) peper
75 gr veldsla

Bereid de schorseneren volgens het basisrecept. Boen intussen de citroen schoon en rasp er 1 theelepel gele schil af. Pers de citroen uit. Hak het basilicum en meng dit met de citroenrasp, 1 of 2 eetlepels citroensap, mosterd en olijfolie tot een mooie dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Doe de schorseneren in een vergiet en giet er koud water over. Laat de schorseneren uitlekken en leg ze in een schaal. Schep de veldsla en dressing er luchtig door.

Schorseneren met pasta en kaassaus

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

150 à 200 gr pasta
400 gr schorseneren
1 ui
200 gr blauwschimmelkaas
3 eetl. tomatenpuree
ongeveer 2 dl rijstdrank of water met een scheutje melk
olijfolie

Kook de schorseneren volgens het basisrecept. In plaats van melk in het kookwater kunt u de schorseneren ook koken in rijstdrank. Dit is van nature lekker zoet. Pasta gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat. Ui schillen, klein snijden en fruiten in olie. Kaas in kleine stukjes snijden of brokkelen. Tomatenpuree en kaas aan de uien toevoegen. Saus op gewenste dikte maken met kookvocht. Pasta op borden scheppen. Schorseneren over de pasta verdelen. Kaassaus erover schenken.
Tip: Gebruik de overgebleven rijstdrank voor chocomel.

Koolrabi met kerriesaus

bijgerecht voor 2 personen

1 koolrabi
1 ui gesnipperd
snufje zout
olie
1 bouillonblokje
2 of 3 theel. kerrie
2 dl. melk
½ eetl. maizena of ander bindmiddel

Schil de koolrabi en snijd ze in blokjes. Kook de groente in 10 tot 15 min. beetgaar. Giet de koolrabi af en bewaar het kookvocht. Fruit ui met kerrie in olie en voeg er bouillon, 2 dl. koolrabivocht en melk aan toe. Bind de saus met maizena en serveer ze over de koolrabi. Heerlijk bij bulgur of een andere gekookte graansoort.
Variatie: gebruik geen kerrie, maar roer een ruime eetlepel (kant en klare) basilicumpesto door de saus.

Zuurkoolschotel met paprika en ananas

hoofd- of bijgerecht voor 6 personen

300 gr zilvervliesrijst
1 ui
15 gr boter
1-2 teentjes knoflook
1 (rode) paprika
2 blikjes/potjes tomatenpuree
1 appel
1 klein blikje of potje ananas(-stukjes)
3 eetl. rozijnen
150 gr leidse kaas in plakken
150 gr belegen goudse kaas in plakken
1 bekertje zure room
paprikapoeder
zakje zuurkool (naturel)

Rijst koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Paprika in stukjes snijden. Knoflook persen. Appel in stukjes snijden. Tomatenpuree, zure room en paprikapoeder mengen. Ovenvaste schaal invetten. Knoflook en ui in de boter fruiten. Paprika toevoegen. Dan de zuurkool en de appel erdoor scheppen en daarna de ananas en de rozijnen. In de ovenschaal een laagje rijst doen, dan een laagje kaas erover en dan een laagje van het zuurkoolmengsel, dan een laagje van het room mengsel. Zo doorgaan tot alles op is. Let op zorg dat je eindigt met een flinke laag kaas. Zet de schotel 45 minuten in een oven van 200°C.

Aan het eind kun je de grill nog even 10 minuten aanzetten zodat de kaas lekker gratineert.

naar boven
naar boven