Pakketbrief week 46, 16 november 2011

logo

Ruggenteelt

Onlangs was ik bij een demonstratie van graanteelt op ruggen, gehouden op de boerderij van de familie Overesch in Raalte.
Julian Turiel Mayor, een Spanjaard die tegenwoordig in Duitsland woont en werkt, demonstreerde daar de door hemzelf ontwikkelde bodembewerkingsmachines waarmee vóór de trekker de grond diep wordt losgemaakt en de ruggen worden opgebouwd, en achter de trekker meteen het graan ingezaaid zodat je in één werkgang klaar bent.

De teelt op ruggen - op zichzelf een oeroude methode, de Romeinen boerden bijvoorbeeld ook al zo - heeft veel voordelen:

Turiel's systeem werd gedemonstreerd voor de graanteelt, maar hij heeft het ook toepasbaar gemaakt voor de tuinbouw. In Duitsland bewerken inmiddels zo'n 100 biologische boeren met zijn machines hun grond. Een inspirerende en overtuigende presentatie.

In het voorjaar, als het erop aankomt met de onkruidbestrijding, wil ik samen met collega Gerard Lanting eens een kijkje gaan nemen bij een Duits tuinbouwbedrijf dat met deze methode werkt. De aardappels en prei teel ik nu ook al op ruggen - dat is gebruikelijk - en daarbij heb ik zelf een aantal voordelen al kunnen ervaren. Maar álle teelten op ruggen te gaan doen, en ook niet meer te ploegen, dat zou nog weer een grote stap verder zijn!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Div. sla - 't Leeuweriksveld
Pastinaak - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Pepertje - 't Leeuweriksveld
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica
Andijvie - Reggy Waleson, Warmonderhof

In week 47 verwacht:

Spruitjes, knolselderij, winterpostelein, winterpeen, knolvenkel


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Meditatief dansen met Eleonora

Deze keer speciaal ook voor kinderen! Thema's: ons innerlijk kind - vreugde in eenvoud. Mannen en vrouwen welkom, begeleiding van live muziek.
Zondag 20 nov. a.s., van 13-17u in de grote zaal van vrije school de Stroeten, Prinsenlaan 80, Emmen.
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com

Actie

AARDAPPELABONNEMENT

We hebben een goede oogst heerlijk smakende aardappels binnengehaald. Wilt u daarvan meegenieten? Dat kan eenvoudig door een aardappelabonnement te nemen.
Elke twee weken (de even weeknummers) zetten we dan een papieren zak met drie kg aardappels voor u klaar op uw neerzetpunt.
Als u in de maand november een abonnement afsluit, krijgt u de eerste zak gratis! (deelname minimaal een kwartaal = 7 leveringen).
We hebben de soorten Frieslander (vastkokend), Biogold en Raja (beiden licht-kruimig). In de abonnementen gaan standaard Frieslanders, maar op verzoek kunt u ook één van de andere soorten krijgen.
De kosten zijn € 3,20 per keer, dus voor het eerste kwartaal 6 x € 3,20 = € 19,20.


Recepten

Gebakken pastinaak met notensaus

bijgerecht voor 2 personen

350 gr pastinaak, scheutje olie om in te bakken, 1 ui of 2 sjalotten, 4 eetl. gemengde notenmoes (of pindakaas), ½ eetl. sojasaus, ½ theel. sambal, ongeveer 1 eetl. bloem of een ander bindmiddel

Schil of schrap de pastinaken en snijd ze in plakjes of stukjes van ongeveer 1 cm dik. Pel en snipper de ui of sjalotten. Roerbak de pastinaak in olie en stoof het met een klein scheutje water in ongeveer 10 min. beetgaar. Fruit in een sauspannetje ui of sjalot in olie en voeg er 3-4 dl water, sojasaus, sambal en notenmoes aan toe. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Bind de saus met bloem of een ander bindmiddel, blijf roeren en laat nog even doorkoken tot de saus mooi gebonden is. Maak evt. op smaak met zout. Lekker met een gekookte graansoort.

Andijvie met ansjovis, balsamico-azijn en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

250 gr gewassen en gesneden andijvie, 1 teentje knoflook, 3 ansjovisjes, tijm en verse basilicum naar smaak, zwarte peper, 1 eetl balsamico-azijn, 100 ml olijfolie, 1 kleine tomaat

Wrijf de ansjovisjes en de knoflook fijn in een vijzel. Voeg de kruiden toe en de balsamico en de olijfolie. stamp en roer tot je een mooie saus hebt. Snijd de tomaat in stukjes. Schik de andijvie en de stukjes tomaat in een ovenschaal en verdeel de saus overal over de groenten. Zet de schaal onder de gril in de oven (200 graden) en laat zo 5 minuten grillen. Schep dan alles voorzichtig om en om en laat nog eens 5 minuten grillen. Dan meteen opdienen. Lekker met rozemarijn aardappeltjes uit de oven.

Tomaat gevuld met geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

2 tomaten, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, een paar takjes peterselie, 75 g zachte geitenkaas (of kwark), peper en zout, 8 zwarte olijven, verse fijngehakte basilicum of tijm naar smaak, een paar blaadjes sla

Snijd de ui in heel dunne ringen. Hak de peterselie fijn. Snijd de olijven in kleine stukjes. Was de tomaten, snijd ze doormidden. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de vruchten. Keer de uitgeholde tomaten om, laat het vocht er uit lopen. Meng voor de vulling het vruchtvlees met een geperst teentje knoflook en de overige ingrediŽnten en schep het in de holle tomaten. Leg de gevulde tomaten op blaadjes sla op een schaal of op aparte kleine bordjes en leg de overgebleven vulling er naast. Maak er een feestelijk geheel van. Variatie gebakken gevulde tomaat: Vul de tomaten zoals hierboven maar leg ze daarna in een ingevette vuurvaste schaal. Verwarm de oven voor op 200°C en zet de schotel ongeveer een half uur in het midden van de oven. Serveer de gebakken gevulde tomaten op een schaal met een paar blaadjes sla.

Gestoofde groene kool met winterfruit

bijgerecht voor 2 personen

300 gr groene kool, 1 appel, 4 gedroogde abrikoosjes, 2 theel. mosterd, ¼ bakje alfalfa, 1 scheutje (olijf)olie

Abrikoosjes in kleine stukjes snijden. Groene kool in dunne reepjes snijden en samen met de abrikoosjes in ongeveer 15 min. gaar stoven, in een klein laagje water met olie. Appel in kleine stukjes snijden en de laatste 5 min. mee stoven. Wanneer de kool gaar is, het eventueel te veel aan vocht afgieten. Mosterd er door roeren en garneren met alfalfa.

Sla met ei in remouladesaus

bijgerecht voor 2 personen

½ grote krop of 1 kleine krop sla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediŽnten mengen en serveren op de sla.

naar boven
naar boven