Pakketbrief week 46, 14 november 2012

logo

"Diversen"

In onze kassa hebben we een knop diversen. Die gebruiken we voor alle producten die in geen andere categorie passen.
Deze week een paar verschillende berichten, die ook te divers voor een andere titel zijn.

Vorige week maandag hebben we even kunnen ervaren, hoe we met de handen in het haar zitten als er geen internet is. Het meest irritante erbij vond ik, dat het zonder internet haast onmogelijk was om uit te vinden of de storing bij ons in huis of in de hele regio was.
Deze week zaten we ineens 's ochtends zonder water. Een kijk op internet liet ons meteen weten dat op de Wilhelmsweg lekkage aan de hoofdleiding was. Sterk om te zien, hoe je vanuit je hoofd weet dat er geen water uit de kraan komt, en dat je elke keer er weer intrapt om water te tappen!
Zo zie je weer hoe vanzelfsprekend wij onze basisvoorzieningen vinden. En hoe weinig wij ze kunnen missen.

Twee klanten van ons zijn met projecten in het buitenland bezig, waar deze voorzieningen heel wat minder vanzelfsprekend zijn. Zij vroegen ons om hun acties in onze winkel een plek te geven. Zo staat er nu een grote doos in onze winkel voor de stichting Naar school in Haïti. In deze doos kunnen lege pennen en stiften en voor elke pen of stift krijgt de stichting 2 eurocent. Als u ook wat vulling in de doos wilt geven, kan dat ook als u pennen en stiften in onze lege kratten achterlaat.

De tweede actie start eind november. Dan staat op een aantal donderdagen en zaterdagochtenden een kraam van de stichting Ananda Bhavan in onze winkel en zij verkopen producten uit India. De totale opbrengst gaat naar de armsten in India en dan rechtstreeks naar kleinschalige projecten, met het doel dat deze zich na de starthulp zelf in stand kunnen houden. Precieze data volgen nog.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJssla/rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Koolrabi - 't Leeuweriksveld
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Tomaten - Ruud van Schie, Ens

In week 47 verwacht:

Groene kool, knolselderij, prei, paprika, purple frills of rucola


Uitnodiging

Kerstspel

In de meeste vrije scholen wordt vlak voor de kerst een kerstspel uitgevoerd.
Ook in Emmen zijn leraren en ouders al weer druk bezig met oefenen. Bijzonder is dit jaar dat de uitvoering bij ons in de (verwarmde) boerenschuur plaatsvindt. Dit kerstspel is nog van onbewerkte middeleeuwse oorsprong en heel puur in zijn afwisseling van diepe eerbied en boerenhumor.
U bent van harte welkom op donderdag 20 december om 19 uur
op 't Leeuweriksveld.

Oproep Kindercoaching

In verband met mijn opleiding voor kindercoach ben ik op zoek naar een gezin met een kind om te coachen (leeftijd 4-18 jaar).
Een kindercoach helpt kinderen en jongeren om de eigen kwaliteiten te ontdekken en te gebruiken.
Denkt u dat kindercoaching iets voor uw kind zou kunnen zijn, dan kunt u contact met mij opnemen. U zou mij en uw kind ermee helpen. Het gaat om een kort traject van in ieder geval 2 gesprekken met volwassenen (ouders en eventueel leerkracht) en 2 kindgesprekken.
Ik woon in Valthermond en heb geen auto, dus ik zoek een gezin binnen een straal van ca. 20 km rondom Valthermond.
Er zijn geen kosten aan het traject verbonden.
Meer informatie? Caroline Siepman carolinesiepman@gmail.com.
0599-638973

Acties week 47

Wortelpeterselie*/500g 1,25
Appels rode Topaz/kg 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Groenlofstamppot met kaas en pijnboompitjes

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, 1 krop groenlof, scheutje melk, peper en zout, 1 theel. mosterd, 1 eetl roomboter, 1 ui, scheutje olie, 50-100 gr kaas, handje pijnboompitjes

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Was de groenlof en snijd deze in smalle reepjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes. Kook de aardappels gaar in water met zout. Fruit ondertussen de ui in olie. Rooster de pijnboompitjes bruin. Giet van de aardappels ruim de helft van het kookvocht af en stamp ze fijn. Schep er de rauwe groenlof door met een scheutje melk, mosterd, de boter, peper en zout. Zet de pan weer op een laag pitje op het fornuis en voeg de kaas en de pijnboompitjes toe en laat de stamppot onder af en toe roeren goed warm worden. Maak op smaak met peper en zout.

Koolrabi in mosterd-roomsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 à 2 koolrabi's, 125 ml slagroom, ½ eetl grove Zaanse mosterd, versgemalen peper, zout

Koolrabi schillen en doormidden snijden. Koolrabihelften op snijvlak leggen en in dunne plakken snijden (ca 3-5 mm). Plakken in wijde (hapjes)pan leggen en slagroom erover schenken. Slagroom aan de kook brengen en koolrabi afgedekt 5 min. laten koken. Deksel verwijderen en groente nog ca. 5 min. laten koken, tot koolrabi gaar is en slagroom wat is ingekookt. Koolrabi met schuimspaan in warme schaal scheppen. Van vuur af mosterd door lichtgebonden saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Saus over koolrabi schenken.

Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

bijgerecht voor 2 personen

300 gr kabeljauwfilet (alternatief: roodbaars, nijlbaars, tilapia, koolvis), 2 eetl bloem, 400 gr witlof, 50 gr boter, sap van een halve citroen, 125 ml creme fraiche, 1 eetl grove mosterd, 1 eetl gembersiroop (uit een potje gember op siroop), zout, peper

Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Wentel de stukken door de bloem. Maak de struikjes witlof schoon, verwijder de bittere kern en snijd ze in de lengte in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in ca. 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie. Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de creme fraiche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop. Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.

Sla met feta en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

75gr feta, 4-5 trostomaten, 1 (bos)uitje of 1 sjalotje, knoflookpoeder, zout, peper, extra vierge olijfolie, 1 kleine krop sla, handje pijnboompitten, ¼ komkommer

Snijd de feta in blokjes. Snijd de tomaten in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd de komkommer in plakjes. Was de sla en snijd of scheur deze klein. Vermeng de blokjes feta met een flinke scheut olijfolie, knoflookpoeder, zout en peper en laat dit even intrekken (je kunt natuurlijk ook blokjes gemarineerde feta kopen). Verdeel de sla over twee borden, strooi de feta, bosui/sjalotje en de pijnboompitten erover. Leg daarna de plakjes tomaat en komkommer erop.

naar boven
naar boven