Pakketbrief week 46, 13 november 2013

logo

Rammenas

Deze week, en nog enkele keren in de komende winter, krijgt u als extraatje een rammenas in het pakket. De rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd en beiden zijn inderdaad nauw verwant. Het is al een oeroud cultuurgewas: de piramidenbouwers in het oude Egypte werden gevoed met rammenas, knoflook en uien. Er zijn afbeeldingen van rammenas in de pyramides gevonden, en hij werd gebruikt als offer. Op de belangrijkste tempel van de oude Grieken, de tempel van Apollon in Delfi, stond een loden beeld van een koolraap, een zilveren beeld van een biet en een gouden beeld van een rammenas; de oude Grieken hadden dus ook een hoge pet op van deze groente.

In de kruidengeneeskunde wordt rammenas als heel waardevol beschouwd: het is goed voor de galfunctie, het heeft een ontgiftend effect op de lever, het bevordert de spijsvertering — rammenas stimuleert de afscheiding van maagsap en versterkt de spieren van de darmen. Maar rammenas is ook ontstekingsremmend en slijmoplossend, waardoor het als geneesmiddel gebruikt wordt bij verkoudheid, hoest, bronchitis en holte-ontsteking. (Bron: www.mens-en-gezondheid.nl)

Over rammenas wordt ook gemeld dat het reinigend werkt voor de hersenen; in de antroposofie wordt hij genoemd als bevorderlijk voor een goed denkvermogen. Tegelijkertijd vind je op internet de waarschuwing om rammenas met mate te consumeren: het heeft een sterke werking.
Ik heb eens bij een boer in Duitsland gewerkt, die een rund had gevoerd met rammenas en uien. Toen het dier geslacht werd, bleek het vlees niet te genieten: het was helemaal doortrokken van een sterke rammenassmaak…
Zelf eet ik graag rammenas in dunne plakjes op een boterham met kaas.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Knolselderij- 't Leeuweriksveld
Rode/groene bataviasla- 't Leeuweriksveld
Rammenas- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Chinese kool- de Sterke Akkers, Dalen
Paprika- Tuindersdijk, Erica

In week 47 verwacht:

Krop-/ijssla, bloemkool, winterpeen, …

Concert TRIO SAGARO in de Hervormde Kerk Zweeloo

Op zondagmiddag 17 november geeft Trio Sagaro in het kader van Sweel Cultureel een concert in de Hervormde Kerk, Wheem 10 te Zweeloo.
Trio Sagaro zingt en speelt liederen uit verschillende culturen, religies en tradities zoals het Soefisme, het Hindoeïsme, het Boeddhisme, de Joodse traditie, het Christendom en de Islam.
Aanvang 15 u, kosten € 10,-

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl

Recepten

Groenlof met room en wortel-aardappelstamppot

bijgerecht voor 2 personen

1 krop groenlof, 4 middelgrote aardappelen, 1 grote wortel, boter, scheutje melk, (verse) marjolein, 1dl room, foelie, peper & zout

Was de groenlofbladeren en snijd de groenlof in repen. Breng een halve liter gezouten water aan de kook en blancheer de groenlof een paar minuten in het kokende water.
Giet het daarna af, houdt even onder de koude kraan en laat uitlekken in een vergiet.
Schil de aardappelen en maak de wortel schoon. Snijd beide in stukken en zet ze samen op in 3,5 dl water met zout en een klontje boter.
Kruid de groenlof met foelie en peper en stoof ca 2 minuten in de room. Giet de aardappelen en de wortel af.
Kruid met wat peper en stamp ze met een scheutje melk en een klontje boter tot een puree. Schik op elk bord een groenlofpakketje met wortelstamppot.
Lekker met een stukje vis of een vegetarische burger.

Knolselderijsoep met paddestoelen

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 ui, 2 eetl zonnebloemolie, ¼ knolselderij, 100 ml (kook)room, 375 ml kippen- of groentebouillon (van tablet), 100 gr gemengde paddestoelen of kastanjechampignons, ca 25 gr verse selderij

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Pel en snipper de ui.
Maak de paddestoelen of kastanjechampignons schoon en snijd deze in plakjes of reepjes. In soeppan in de helft van de olie de ui goudbruin fruiten. Knolselderij erdoor roeren en 5 min. meebakken.
Kippen- of groentebouillon toevoegen en 15 min. zachtjes laten koken. Intussen in koekenpan rest van olie verhitten en de paddestoelen op hoog vuur 5 min. bakken, op smaak brengen met zout en peper.
Met staafmixer soep pureren, room toevoegen en even verwarmen. Maak op smaak met zout en peper.
Soep over twee kommen verdelen en paddestoelen erin leggen. Selderij fijnknippen en erover strooien.

Paprika gevuld met aardappelpuree

bijgerecht voor 2 personen

300 gr kruimige aardappelen, 2 rode paprika's, 75 ml creme fraiche, 4 gedroogde tomaatjes op olie, 50 gr groene olijven zonder pit, 1½ (bos)uitjes, 50 gr geraspte belegen kaas

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in weinig water met zout in 10 minuten gaar.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes. Snijd de olijven in stukjes. Snijd de (bos)ui in ringetjes.
Halveer de paprika's overlangs en snijd de zaadlijsten met zaadjes weg. Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet de aardappelen af, stamp ze met een stamper tot puree. Roer de creme fraiche, tomaatjes, olijven, (bos)ui en de helft van de kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper. Vul de paprikahelften hoog op met de puree, zet ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal en strooi de rest van de kaas erover.
Bak de gevulde paprika's in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een groene salade.

Salade met kropsla en rammenas

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop sla, ½ rammenas, ½ komkommer, 2 eetlepels gesneden bieslook, 50 gr kaas (gorgonzola), 3 eetl. zure room, 2 eetl. yoghurt, ½ eetl. citroensap, peper, zout

Maak de sla schoon en snijd de blaadjes in reepjes. Was deze en laat ze goed uitlekken.
Rasp de rammenas (zonder schil is minder scherp). Snijd de komkommer in blokjes.
Meng de komkommer, rammenas en bieslook door de sla. Snijd de kaas in kleine blokjes en strooi deze over de salade.
Meng de zure room, yoghurt, zout, peper en citroensap door elkaar en giet dit over de salade. Lekker met gegrilde kip en witte rijst.

naar boven
naar boven