Pakketbrief week 46, 11 november 2015

leeuweriksveld logo

Gevoel voor humus

Twee weken geleden woonde ik een voordracht van Marc Siepman over bodemleven bij, de tweede in de reeks gezond van grond tot mond. Marc heeft het recht de officiële titel humist te voeren: iemand die er alles aan doet om de bodem te behouden en te verbeteren (en zulks niet ten koste van de bodem elders!).
Ik vertel wat losse herinneringen: wereldwijd dalen de humusgehaltes van onze bodems met gemiddeld 1% per jaar. Sinds de mens begon met intensieve productielandbouw bedrijven is de oppervlakte woestijn verdrievoudigd, van 11% van het landoppervlak naar 33%; er komt momenteel elk jaar een woestijnoppervlak ter grootte van Italië bij. Een onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat de grond bij voortzetting van de huidige landbouwmethode nog honderd oogsten kan opleveren, daarna is het einde oefening.

Een humist is dus niet hetzelfde als een humorist, denk je dan. Maar niets is minder waar want Marc heeft naast gevoel voor humus zeker ook een fijn gevoel voor humor.
En zo werd ik toch vrolijk van zijn verhaal. Hij gaf een hele reeks voorbeelden om te laten zien hoe ongelooflijk rijk en veelzijdig het bodemleven is. Wetenschappers dachten, toen ze serieus met bodembiologie begonnen, dat ze zo'n 10% van de organismen die in de bodem voorkomen, al kenden. Inmiddels zijn ze van mening dat ze al 0,01% daarvan kennen.
Er zijn bodemorganismen die stikstof uit de lucht kunnen binden in voor de planten opneembare stoffen, essentieel voor alle eiwitvorming; en andere die fosfaat — al net zo essentieel voor al het leven - opneembaar kunnen maken voor planten en over grote afstand transporteren (tot zelfs kilometers ver!). En wat dacht u hiervan: de bodem is in staat om alle overtollige CO2 die in de atmosfeer zit en daar het broeikaseffect veroorzaakt, te binden in humus, als we haar maar juist behandelen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Paars mosterdblad of rucola- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld

In week 27 verwacht:

Paprika, groenlof, postelein, winterpeen, spruitjes.


Lezing over bijen

Gratis lezing over bijen door Elmar Mook, imker.  Woensdagavond 25 november in bibliotheek Emmen.
In deze lezing vertelt Elmar hoe bijen werken, wat voor werk ze voor de wereld doen, en welk werk er voor en met de bijen te doen is. Een verhaal over natuurlijke wetmatigheden, fabeltjes, menselijke dilemma's en (biologisch) imkeren.

De Aanschuiftafel

gezellig biologisch eten in huiskamersfeer. Elke 1e en 3e woensdag van de maand om 18 uur op 't Leeuweriksveld.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven.
Opgave tot de maandag ervoor Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

U kunt nog steeds meedoen met de actie

“1000 x € 100,- ”

door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006 t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-


Recepten

Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing

bijgerecht voor 2 personen

500 gram pastinaak, olijfolie, zout en peper, 1 eetlepel vloeibare honing, 1 eetlepel mosterd

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaak en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte en dikte. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak. Bestrooi met peper en zout. Schuif het bakblik 25-30 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand. Meng olijfolie, honing en mosterd tot een dressing. Haal het bakblik uit de oven, bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven. Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak.

bron: www.pastinaak.nl

Snelle preisoep

voor- / lunchgerecht voor 2 personen

300 gr prei, olijfolie, 4½ dl groentebouillon, mespuntje tijm, takje peterselie, peper, zout, magere yoghurt

Snijd de prei in ringen. Smoor de prei in olie circa 10 minuten. Voeg bouillon, peper, zout en tijm toe en kook 5 minuten. Pureer soep en warm nog even op. Yoghurt erdoor roeren of in elke soepkom een eetlepel yoghurt scheppen.

Stamppot met mosterdblad

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje mosterdblad, 700 gr aardappelen, 60 gr blauwe kaas of een kleine (vegetarische) rookworst of salami, klontje boter of scheutje room, peper en zout, mosterd naar smaak, ev. een potje gekookte maïs of linzen

Verwijder de onderkant van het mosterdblad, was de groente in een bak met ruim water. Snijd het mosterdblad in stukjes. Aardappelen koken en er puree van maken met een klontje boter of room. Zout naar smaak toevoegen. De blauwe kaas fijnprakken of de opgewarmde worst/salami in stukjes snijden. Meng het door de puree. Naar wens gekookte maïs of linzen even opwarmen en erdoor roeren. Tot slot de rauwe bladmosterd erdoor scheppen en eventueel verder op smaak brengen met mosterd.

Vegetarische nasi met spitskool

hoofdgerecht voor 2 personen

½ spitskool, 1 (rode) ui, 350 gr rijst, 1 paprika, 1 teentje knoflook, 2 eieren, 1 eetl. sambal, 1 theel. laos, een scheutje zonnebloem- of rijstolie, een scheut ketjap manis

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de spitskool en paprika en snijd deze in dunne reepjes van maximaal ½ cm. Bak de ui en de knoflook op een zacht vuur aan in de olie. Voeg de sambal toe en laat kort meebakken. Draai het vuur hoog en voeg de gare rijst en spitskool toe. Voeg na 4-5 minuten bakken de paprika en kruiden toe aan de rijst. Laat 1 minuut meebakken en voeg de ketjap toe. Warm nog even door. Klop 2 eieren los en bak er met wat peper en zout een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en serveer dit bij de nasi. Lekker met Indonesische bijgerechten als satésaus, atjar, seroendeng, gebakken uien, zilveruien.

Frisse salade van winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

een zakje winterpostelein, 1 kiwi of 1 rijpe peer, 1 eetl. pijnboompitten of 6 macadamianoten, evt. geconfijte gember

Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. gembersiroop of honing, peper en zout

Was de winterpostelein en laat deze uitlekken. Snijd de peer in kleine stukjes. Snijd de gember in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten of de grof gehakte macadamianoten. Klop de dressing. Meng de stukjes kiwi of peer met de dressing, pijnboompitten of macadamianoten en eventueel gemberstukjes door de winterpostelein. Laat de dressing een kwartiertje intrekken en serveer.

naar boven
naar boven