Pakketbrief week 47, 21 november 2012

logo

Chinese loopeenden

Via een klant hebben we een stel Chinese loopeenden gekregen. Deze eendensoort staat erom bekend dat hij een sterke voorliefde heeft voor slakken op zijn menu. Dit jaar hadden we behoorlijk veel last van slakkenvraat aan de gewassen. Het was ook ideaal weer voor ze, er is geen echte droogteperiode geweest. (Ik heb gedurende het hele jaar maar twee keer hoeven te beregenen, tegen normaal plm. 10 keer, dat zegt wel genoeg.)

Dus ik ben blij dat we nu deze nieuwe bestrijdingsdienst erbij hebben! Maar eerst moeten ze hier wennen, dus ze zitten nu nog achter een omheininkje in onze moddervijver. We hebben drie vrouwtjes en één mannetje gekregen. Leuke beesten zijn het, mager en ze lopen meer opgericht dan "gewone" eenden. De eerste dag bleven ze nog stil en schuw in hun hokje, maar nu drentelen ze de hele dag in de modder, zoeken alles af naar wat eetbaars en laten hun vrolijk gesnater horen.
Een mooie aanwinst!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Mosterdblad of rucola - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Knolselderij - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 48 verwacht:

Spruitjes, rode bieten, wortelpeterselie, winterpostelein, …

Schone flessen

Als rondbrenger van de pakketten kom ik nogal eens flessen tegen in de kratten, die òf niet schoongespoeld zijn (melk, yoghurt, vet) òf waarvan de dop ontbreekt, zodat de restjes appel- of diksap door de kist lopen. Met als gevolg dat ik de kisten weer extra moet schoonmaken.
Daarom een verzoek: levert u a.u.b. de flessen schoon weer in, d.w.z. voldoende omgespoeld. En indien aanwezig, de dop er weer op. Dank voor uw medewerking!

Martin

Uitnodiging

Kerstspel

In de meeste vrije scholen wordt vlak voor de kerst een kerstspel uitgevoerd.
Ook in Emmen zijn leraren en ouders al weer druk bezig met oefenen. Bijzonder is dit jaar dat de uitvoering bij ons in de (verwarmde) boerenschuur plaatsvindt. Dit kerstspel is nog van onbewerkte middeleeuwse oorsprong en heel puur in zijn afwisseling van diepe eerbied en boerenhumor.
U bent van harte welkom op donderdag 20 december om 19 uur
op 't Leeuweriksveld.

Oproep Kindercoaching

In verband met mijn opleiding voor kindercoach ben ik op zoek naar een gezin met een kind om te coachen (leeftijd 4-18 jaar).
Een kindercoach helpt kinderen en jongeren om de eigen kwaliteiten te ontdekken en te gebruiken.
Denkt u dat kindercoaching iets voor uw kind zou kunnen zijn, dan kunt u contact met mij opnemen. U zou mij en uw kind ermee helpen. Het gaat om een kort traject van in ieder geval 2 gesprekken met volwassenen (ouders en eventueel leerkracht) en 2 kindgesprekken.
Ik woon in Valthermond en heb geen auto, dus ik zoek een gezin binnen een straal van ca. 20 km rondom Valthermond.
Er zijn geen kosten aan het traject verbonden.
Meer informatie? Caroline Siepman carolinesiepman@gmail.com.
0599-638973

Ananda Bhavan

Stichting Ananda Bhavan staat bij ons vanaf zaterdag 24 november in de winkel met een kraam.
Zij verkopen o. a. textiel, sieraden, kaarten, geurolie. In India geproduceerd en ook de opbrengst gaat weer geheel naar India.
www.stichting-ananda-bhavan.tk

Acties week 48

Snijbiet*/bos 1,20
Mandarijn Clementine/500g 1,30

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Vegetarische erwtensoep

hoofdgerecht voor 4 personen

2 liter water, 500 gr spliterwten, 2 uien, 2 preien, halve knolselderij, 2 aardappelen, zout en peper, 1 vegetarische rookworst of 150 g rooktofu

Breng de erwten met het water aan de kook. Schuim de bovenkant af als het kookt. Snijd de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt. Laat doorkoken tot de erwten zijn stukgekookt en de soep op dikte is (circa 30 tot 40 minuten). Verwarm in de laatste tien minuten de vegetarische rookworst in een pan, snijd in plakjes en voeg die aan het eind van de kooktijd aan de ertensoep toe. Gebruik je rooktofu, snijd die dan in plakjes en laat die de laatste 10 minuten met de erwtensoep meekoken. Lekker met roggebrood besmeerd met verse roomkaas.

Stamppot met rucola of paars mosterdblad (purple frills)

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

1-1,5 kg aardappelen, 1 of 2 bosjes rucola of paars mosterdblad, 2 uien, 2 tenen knoflook, scheutje ketjap, scheutje melk, klontje boter, 1 eetl. mosterd, peper en zout, cashewnoten of spekjes naar smaak, ev. een kop vol gekookte linzen of kapucijners

Kook de aardappelen. Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de knoflook fijn. Was de rucola of het mosterdblad en snijd deze iets kleiner. Fruit ui en knoflook in boter en voeg dan ketjap, mosterd, peper en zout toe. Rooster in een ander pan de noten of bak de spekjes. Maak van de aardappelen puree met melk en boter. Roer het ui-mengsel en noten of spek door de puree en voeg de rauwe gesneden rucola of mosterdblad toe. Heerlijk en extra gevuld met gekookte linzen of kapucijners erdoorheen of erbij geserveerd.

Knolselderijsalade met noten

bijgerecht voor 2 personen

½ knolselderij, ½ dl mayonaise (of yoghurt en mayonaise), ev. ½ dl slagroom, 2 theel. (dragon)mosterd, 1 eetl. kappertjes, peper en zout, 40 gr walnoten of hazelnoten (gedopt), 1 appel, eventueel een handvol druiven

Schil de knolselderij en rasp deze grof. Snijd de appel in kleine stukjes. Was de druiven. Klop de slagroom. Meng alle ingrediënten behalve de noten, appel en druiven door elkaar en laat de salade minimaal een uur trekken. Rooster de noten in een droge koekenpan. Meng vlak voor het opdienen de geroosterde noten en het fruit door de salade. Heerlijk als salade bij een eenvoudige warme maaltijd of bij de lunch.

Romige kool met karwij

bijgerecht voor 2 personen

½ groene kool, 100 gr mager spek zonder zwoerd, 1 eetl. gehakte (verse) dille, ½ theel. karwijzaad, 1 theel. mosterd, 60 ml slagroom, zout en versgemalen zwarte peper

Was de groene kool en snijd deze in reepjes. Snijd het spek in 1 cm grote blokjes. In een grote pan water met zout aan de kook brengen. De kool 2-3 min. blancheren. In een zware pan het spek 6-8 min. uitbakken, tot het goudbruin is. De koolreepjes en het karwijzaad toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. In een kommetje mosterd door de slagroom kloppen en dit papje door de kool roeren. Het gerecht nog even stoven op laag vuur, omscheppen met de gehakte dille en meteen serveren.

Pikante kipschotel met paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kipfilet of vleesvervanger, 50 gr boter of vet, 2-3 paprika's, 500 gr aardappels, 2 appels, 2 theel zout, 1 theel kerrie, suiker, peper, 1/8 l bouillon, ¼ l witte wijn, 1 pot witte bonen in tomatensaus, bieslook

Vlees in reepjes snijden. Boter of vet verhitten en vlees aanbraden. Paprika in reepjes snijden, aardappels en appels in schijfjes snijden. Alles bij het vlees voegen. Zout, kerrie, suiker en peper toevoegen en bouillon en witte wij erbij. Ca. 15 min koken, witte bonen toevoegen en nog 5-10 min. verder koken. Met bieslook garneren.

naar boven
naar boven