Pakketbrief week 47, 20 november 2013

logo

Verpakkingen

In de winkel hebben we bij de groentes op dit moment van die dunne witte plastic tasjes hangen, waar je makkelijk kroppen sla en andere natte verse groentes in mee kunt nemen.
Vanuit mijn idee van goede biologische landbouw met het streven naar gesloten kringlopen ben ik aan het zoeken naar een alternatief voor zo'n tasje. Even in het internet duiken en toen zag ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn inmiddels een boel aanbieders van afbreekbaar plastic, er zijn nieuwe keurmerken voor deze producten en er zijn héél veel verschillende zienswijzen.

Je kunt kijken naar de grondstoffenkant: traditioneel plastic wordt gemaakt uit aardolieproducten, alternatieven zijn dan grondstoffen zoals maiszetmeel, suikerriet en hennep. Vooral het plastic van mais en suikerriet draagt vaak het logo van “bioplastic” een groen recyclingsymbool met een kiemplantje. De mais is vaak genetisch gemanipuleerd en is eigenlijk een voedingsmiddel, dus zie ik hier nog geen enkel verband met biologisch. Bij suikerriet worden wel de reststoffen van de suikerproductie gebruikt, maar het is ook in de meeste gevallen gangbare teelt met al zijn vervuiling. Dus het logo zegt in dit geval niets over de kwaliteit van de grondstof, alleen iets over de afbreekbaarheid.
Hennep lijkt mij een zeer goede grondstof, alleen zijn hier nog geen verpakkingsmaterialen ervan verkrijgbaar.

We blijven nog even zoeken naar nieuwe mogelijkheden, wie nog goede tips heeft, laat het ons weten.
Ondertussen kunnen we het beste zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla- 't Leeuweriksveld
Stengelui- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- Jan Willem Bakker, Lauwersmeer (Munnekezijl)
Trostomaten- Tuindersdijk, Erica
Waspeen- via de Zaai-ster

In week 48 verwacht:

Prei, rode biet, raapjes, radicchiosla, witlof.

We hebben de laatste andijvie en kropsla van de vollegrond dit seizoen geoogst, net voor de vorst van afgelopen nacht dus dat komt goed uit.
Buiten staat nu alleen nog veldsla, radicchio, groenlof, prei, rammenas, pastinaak, spruiten, boerenkool en aardpeer; gewassen die allemaal tenminste een beetje vorst verdragen kunnen. In onze tunnels staan veldsla, winterpostelein, spinazie, snijbiet, een beetje paksoy, kropsla en andijvie, voor oogst in de winter of het vroege voorjaar.
Deze week ook de laatste Nederlandse bloemkool en trostomaten in uw pakket, in april komen die weer. In de winter kopen we noodgedwongen meer producten aan voor het pakket, maar vrijwel elke week krijgt u nog eigen producten van 't Leeuweriksveld. De aangekochte groente komt vooral van collega's uit de regio, ook een deel via groothandel de Zaaister uit Nederland en een klein deel is afkomstig uit het buitenland (Frankrijk, Italië of Spanje), om voor wat variatie in het aanbod te zorgen.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl


Recepten

Fusili met bloemkool en pesto

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool, 2/3 dl. olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 gr fusili of andere pasta, 1 eetl. kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaak

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen, en alles in 20 min. beetgaar bakken.
Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken.
Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren. Pasta afgieten, even laten uitlekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover.
Ook lekker met een groene salade met tomaat.

Andijvie met ansjovis, balsamico-azijn en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

250 gr gewassen en gesneden andijvie, 1 teentje knoflook, 3 ansjovisjes, tijm en verse basilicum naar smaak, zwarte peper, 1 eetl balsamico-azijn, 100 ml olijfolie, 1 kleine tomaat

Wrijf de ansjovisjes en de knoflook fijn in een vijzel. Voeg de kruiden toe en de balsamico en de olijfolie.
Stamp en roer tot je een mooie saus hebt. Snijd de tomaat in stukjes.
Schik de andijvie en de stukjes tomaat in een ovenschaal en verdeel de saus overal over de groenten. Zet de schaal onder de gril in de oven (200 graden) en laat zo 5 minuten grillen.
Schep dan alles voorzichtig om en om en laat nog eens 5 minuten grillen. Dan meteen opdienen.
Lekker met rozemarijn aardappeltjes uit de oven.

Sla met tomatendressing en croutons

bijgerecht voor 2 personen

Voor de sla: 1 ei, ½ krop sla, ½ ui
Dressing: 2 tomaten, 1 teen knoflook, 2 ansjovisfilets, 2 eetl olijfolie, ½ eetl rode-wijnazijn
Croutons: ½ á 1 sneetje oud brood, scheutje (olijf)olie, snufje kruiden (bijvoorbeeld italiaanse kruiden), snufje knoflook

♦ Croutons: Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en strooi kruiden of knoflook in de pan. Bak de broodblokjes al roerend snel krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.
♦ Tomatendressing: Kruis de tomaten bovenop in en dompel deze kort in kokend water tot het vel loslaat. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Hak de ansjovisfilets grof. Hak de knoflook grof. Pureer de tomaten met een staafmixer of in een keukenmachine met de knoflook en ansjovis. Meng geleidelijk de olie en azijn erdoor tot een dikke dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe.
♦ Sla: Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Spoel ze af met koud water en laat de eieren afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Snijd de ui in dunne ringen. Was de sla, scheur de bladeren in grove stukken en hussel ze in een schaal door de tomatendressing. Verdeel de partjes ei, uiringen en slacroutons erover.

Gestoofde worteltjes op z'n Zuid-Afrikaans

bijgerecht voor 2 personen

500 gr worteltjes, 1 eetl boter, 1 mandarijn of ½ sinaasappel, ½ eetl honing, ½ eetl gembersiroop, ½ eetl ketjap manis, zout & versgemalen peper, 1½ eetl koriander of peterselie

Schrap de worteljes, laat dunne heel en halveer de dikkere. Schil de mandarijn of sinaasappel en snijd de schil in mooie dunne reepjes.
Pers de sinaasappel of mandarijn. Schep de worteltjes, citrusschil, citrussap, boter, honing, gembersiroop en ketjap in een braadpan.
Zet de pan op de warmtebron, zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt. Roer om, dek de pan af en zet hem op een lage stand.
Stoof ca 10 min. nèt gaar. Schud tussendoor af en toe.
Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
Lekker bij kip en gele rijst.

naar boven
naar boven