Pakketbrief week 48, 1 december 2010

logo

Onverwachte zaken

Deze week loopt alles wat anders dan anders. Door onverwachte familie-omstandigheden waren Wouter en Kathinka en de kinderen afwezig waardoor het aan ons medewerkers was om van maandag tot en met woensdag de honneurs waar te nemen. Gelukkig hadden wij al eens proefgedraaid in de vakantie zodat we niet geheel onbekend waren met de taken. Toch is het wel wennen om ineens alle bestellingen te doen bij de collega-boeren en de groothandels (wat heeft een winkel veel soorten producten!) en het was behoorlijk aanpoten om alles voor elkaar te krijgen. Wij hopen op uw begrip als niet alles is zoals u gewend bent.

Irene

Enquete

Vorige week beloofde Wouter u trouwens dat hij zou reageren op de enquete. Dit houdt u nog tegoed. We hebben tientallen reacties ontvangen, maar meer zijn altijd welkom! Hier nog eens de vragen:

Wat is uw oordeel over:

 1. de smaak van de groenten
 2. de versheid
 3. de voedingswaarde
 4. de hoeveelheden (vermeld hierbij a.u.b. welk pakket u heeft, met hoeveel volwassenen/kinderen u ervan eet, hoeveel dagen in de week)
 5. de soort groenten, welke soorten wilt u evt. graag meer, welke minder?
 6. de variatie
 7. het uiterlijk van de groenten
 8. de leverwijze in kratten op het neerzetpunt
 9. de pakketbrieven: recepten, stukjes
 10. onze website
 11. de prijs
 12. Wat wilt u verder nog over het abonnement opmerken?

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode biet - 't Leeuweriksveld
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Spruiten - Zorgboerderij Emmeloord
Tomaten - Tuindersdijk, Erica
Broccoli - via de Zaai-ster

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 49 verwacht:

nog niet bekend, wordt op onze website vermeld (zie Inhoud komende week).


Vakantie en afwezigheid

Geef vakantie en afwezigheid minimaal een week van tevoren door.

• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.


Recepten

Herfstsla met winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

1 zakje winterpostelein
2 eetl limoen/citroensap
1 theel mosterd
1 eetl gembersiroop
1 sinaasappel
2 eetl olijfolie
50 gr geitenkaas
50 gr hazelnoten
1 eetl honing

Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Sap, mosterd, siroop en olie tot een romige dressing kloppen. Sinaasappel schillen, kleinsnijden en mengen met de dressing en de winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekepan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Snelle bietels van Martin

bijgerecht voor 2 personen

600 gr rode biet
2 uien
1 potje suikermais
200g geraspte oude kaas
wat olie

Schil de bieten onder de stromende kraan. Snij ze in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en bak de bietenblokjes en de fijngesneden ui op matig hoog vuur ± 15 min. Blus af met een borrelglaasje water en zet het vuur laag. Suikermais erbij en de kaas eroverheen. Met de deksel op de pan nog 5 min doorverwarmen. Lekker met aardappelen of rijst.

Spruitjesschotel uit de oven

bijgerecht voor 2 personen

350 gr spruitjes
2 uien
150 gr ham in blokjes of reepjes (of ontbijtspek)
klontje boter
peper en zout
1 dl slagroom

Maak de spruitjes schoon, snijd ze door midden en leg ze in een ingevette ovenschaal. Snijd de uien in ringen en verdeel deze met de ham over de schotel. Giet de room over de schotel en strooi er peper en eventueel zout over. Zet de schotel met deksel er op ongeveer ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer er bijvoorbeeld gekookte aardappelen, rijst of pasta bij.

Tip vegetarisch: U kunt deze schotel ook klaarmaken met noten of tofu in plaats van ham.

Variatie zonder oven: U kunt deze schotel ook gemakkelijk in een zware pan met deksel op het fornuis klaarmaken. De spruitjes zijn dan binnen een half uur gaar.

Broccoli in soufflésaus

bijgerecht voor 2 personen

500 gr broccoli
1 eetl boter
1 eetl bloem
2,5 dl melk
peper en zout
75 gr geraspte kaas
6 eieren

Oven voorverwarmen op 175 graden C. Broccoli wassen en stukje van de stronk afsnijden. In een laagje water in 8 minuten beetgaar stomen. Bechamelsaus maken: doe de boter met de bloem in een pan en roer tot de bloem is opgelost. Roer de melk, peper en zout erdoor (indien gewenst tamari bijvoegen). Roer de geraspte kaas door de saus. Splits de eieren. Roer eerst de eierdooiers door de saus en schep er daarna de eiwitten voorzichtig door. Neem een hoge vuurvaste schotel. De helft van de kaassaus erin doen. Daarop de broccoli en daar bovenop de rest van de kaassaus. 10 min in de oven.

Tomatensalade met alfalfa

bijgerecht voor 2-4 personen

300 gr trostomaten
100 gram alfalfa
1 ui
2 eetl olijfolie
2 eetl balsamicoazijn
zout, peper

Snijd de tomaten in plakjes. Verdeel de alfalfa erover. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Meng de ui met de olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper tot een dressing. Bedruip de tomatensalade ermee en laat het even trekken.

naar boven
naar boven