Pakketbrief week 48, 28 november 2012

logo

Gaatjes in aardappels

We hebben dit jaar weer een goede oogst heerlijk smakende aardappels kunnen binnenhalen.
Er is alleen één maar (degenen die een aardappelabonnement hebben, hebben het waarschijnlijk al gemerkt) er zitten af en toe gaatjes in de aardappels. De boosdoeners zijn ritnaalden, larfjes van de kniptor. Ze zijn verder onschadelijk, alleen moet u helaas wat van de aardappels wegsnijden. Ter compensatie krijgen de abonnees voortaan in plaats van drie, drie en een halve kilo. In de losse verkoop heb ik de kiloprijs van 1,30 naar 1,10 omlaag gebracht. Mocht iemand de gaatjes toch heel vervelend vinden, dan bieden we ook Raja-aardappels van Eko de Eerste uit de Noordoostpolder aan. Deze zijn vrij van ritnaaldschade.

De schade bij ons is nog een gevolg van de omschakelperiode. In die tijd heeft op het pachtland gras-klaver gestaan, om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Dat is overigens ook prima gelukt. Maar nadeel is dat in gescheurd grasland vaak ritnaalden voorkomen… In de toekomst verwacht ik dit probleem te voorkomen door de aardappels in de vruchtwisseling pas drie jaar ná de grasklaver te telen. Als er onverhoopt toch aantasting ontstaat, gaan we ze al in juli rooien, dan is de schade nog minimaal.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Spruiten - 't Leeuweriksveld
Wortelpeterselie - 't Leeuweriksveld
Rode bieten - 't Leeuweriksveld
Courgette - via De Zaai-Ster

In week 49 verwacht:

Boerenkool, winterpeen, witlof, …

Uitnodiging

Kerstspel

In de meeste vrije scholen wordt vlak voor de kerst een kerstspel uitgevoerd.
Ook in Emmen zijn leraren en ouders al weer druk bezig met oefenen. Bijzonder is dit jaar dat de uitvoering bij ons in de (verwarmde) boerenschuur plaatsvindt. Dit kerstspel is nog van onbewerkte middeleeuwse oorsprong en heel puur in zijn afwisseling van diepe eerbied en boerenhumor.
U bent van harte welkom op donderdag 20 december om 19 uur
op 't Leeuweriksveld.

Ananda Bhavan

Stichting Ananda Bhavan staat bij ons vanaf zaterdag 24 november in de winkel met een kraam.
Zij verkopen o. a. textiel, sieraden, kaarten, geurolie. In India geproduceerd en ook de opbrengst gaat weer geheel naar India.
www.stichting-ananda-bhavan.tk

Acties week 49

Aardperen*/kg 1,95
Hemelappels Santana/kg 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Schone flessen

Als rondbrenger van de pakketten kom ik nogal eens flessen tegen in de kratten, die òf niet schoongespoeld zijn (melk, yoghurt, vet) òf waarvan de dop ontbreekt, zodat de restjes appel- of diksap door de kist lopen. Met als gevolg dat ik de kisten weer extra moet schoonmaken.
Daarom een verzoek: levert u a.u.b. de flessen schoon weer in, d.w.z. voldoende omgespoeld. En indien aanwezig, de dop er weer op. Dank voor uw medewerking!

Martin


Recepten

Gekruide wortelpeterselie met rode biet

bijgerecht voor 2 personen

200 gr wortelpeterselie, 1 kleine rode biet of ½ grote rode biet, 1 theel. komijnzaad of ½ theel. komijnpoeder (djinten), 1 theel. karwijzaad of ½ theel. karwijpoeder, zeezout naar smaak, 1 eetl. roomboter

Wortelpeterselie schoonboenen. Wortels in plakken snijden van een ½ cm. Plakken in dunne reepjes snijden. Biet schillen met een dunschiller en grof raspen. Zaden malen in een vijzel en samen met het zout even bakken in de boter. Wortelpeterselie toevoegen. Roeren. Bietenrasp toevoegen en roeren. Met een klein scheutje water en een deksel in 10 min. gaar stoven.

Wortelpeterseliesalade

bijgerecht voor 2 personen

300 gr wortelpeterselie, 2 eetl creme fraiche, 2 eetl mayonaise, 2 eetl citroensap, 2 theel zoete rode chilisaus, (kruiden)zout naar smaak

Schil de wortelen met de dunschiller. Rasp de wortelen net zo fijn als je gewone wortels raspt voor een salade. Meng er de rest van de ingrediënten door.

Pasta met winterpostelein

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

150 gr pasta, 120 gr winterpostelein, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook ½ potje zongedroogde tomaatjes op olie, 20 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Snijd de tomaatjes in stukjes, bewaar de olie. Was de winterpostelein. Hak de noten grof. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen. Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan. Meng de winterpostelein erdoor. Serveer direct.

Courgette-ovenschotel

bijgerecht voor 2 personen

600 gr courgette, 3 kleine stevige tomaten, 1 ui, teentje knoflook, 10 zwarte olijven, peper, zout, 1 theel. tijm, 50 g tarwemeel, 2 eieren, 1½ dl. melk

Was de courgette en snij hem in blokjes van ong. 2 cm. Was de tomaten en snij ze in vieren. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat olie of margarine en smoor de courgette een paar min. mee. Ontpit de olijven, halveer ze en schep ze met de stukken tomaat door het groentemengsel. Voeg tijm toe en zout en peper naar smaak. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Klop een beslag van het meel met eieren, melk, en wat zout en schenk dit over het groentemengsel. Zet de schotel ong. 20 min. in een voorverwarmde oven (175°C). Lekker met brood.

Spruitjesstamppot met walnoten

bijgerecht voor 2 personen

400 gr spruiten, 600 gr aardappelen, 200 gr jongbelegen kaas, 50 gr gepelde walnoten, 125 ml haver- of sojacuisine of creme fraiche, vers gemalen peper en/of korianderzaad, evt. zeezout

Aardappelen schillen, wassen, in vieren snijden en in 15 à 20 min. gaar koken. Spruiten schoonmaken, halveren en de laatste 10 min. meekoken. Kaas in kleine blokjes snijden. Walnoten fijn hakken. Aardappelen met spruiten afgieten indien nodig en stampen. Kaas, noten, haver-/sojacuisine/creme fraiche, en peper door de stamppot roeren.

naar boven
naar boven