Pakketbrief week 48, 25 november 2015

leeuweriksveld logo

November

Mist, heel veel regen, nachtvorst, harde gure wind, november heeft zijn naam weer eer gemaakt.
Op het land is het één en ander winterklaar gemaakt: de koeien staan nu weer op stal.
De laatste groenten, die last kunnen hebben van vorst moeten nu geoogst: koolrabi superschmelz, knolselderij, radicchio, de laatste bloemkool, romanesco en broccoli. Er zijn nog gewassen zoals de groenlof en groene kool, die best wat vorst kunnen hebben, maar niet de hele winter op het land kunnen blijven. De echte diehards blijven over zoals winterprei, boerenkool, spruiten, pastinaken en palmkool.
Veel plekken om ons heen staan echt vol met water, de sloten zijn heel vol.

Door de warme oktober zijn de percelen met groenbemesters nog met een dik pak planten begroeid. De laat gezaaide grasklaver is nog mooi opgekomen en groeit hopelijk snel genoeg om goed door de winter te komen.
Maar stiekem denken we ook al weer aan een nieuwe lente: Er zijn deze week ruim 20 mezenkasten opgehangen, opdat deze uitstekende rupseneters in het voorjaar zich hier volop zullen nestelen.

Op de zolder van de schuur gaat het werk ook gestaag door: er is een mooie dubbele schuifdeur aan de westkant van de ruimte gekomen, op het dak prijkt een schoorsteen voor de toekomstige kachel. We hebben een composttoilet aangeschaft, die binnenkort geïnstalleerd wordt. Het begint erop te lijken! We zeiden al tegen elkaar dat wijzelf daar ook nog zouden willen wonen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene kool- 't Leeuweriksveld
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Bloemkool óf romanesco óf groenlof- 't Leeuweriksveld
Tomaten- van Schie, Ens
Venkel- via de Zaai-ster

In week 49 verwacht:

Koolrabi, winterpostelein, prei, knolselderij met loof …


Lezing over bijen
Gratis lezing over bijen door Elmar Mook, imker.  Woensdagavond 25 november in bibliotheek Emmen. In deze lezing vertelt Elmar hoe bijen werken, wat voor werk ze voor de wereld doen, en welk werk er voor en met de bijen te doen is. Een verhaal over natuurlijke wetmatigheden, fabeltjes, menselijke dilemma's en (biologisch) imkeren.

De Aanschuiftafel
gezellig biologisch eten in huiskamersfeer. Elke 1e en 3e woensdag van de maand om 18 uur op 't Leeuweriksveld. Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor
Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer
donderdag 17 december 16 uur in onze boerenschuur. Lekker knus op strobalen, en warm kijken naar het kerstverhaal. Dit jaar in samenwerking met de Vrije scholen Emmen en Assen

U kunt nog steeds meedoen met de actie
“1000 x € 100,- ”
door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
Stand: € 55.500. We hebben tot 31-12 de tijd.


Recepten

Groenlof

is familie van de andijvie. Alle andijvie recepten kunnen ook met groenlof bereid worden. Omdat de bladeren van de groenlof wat steviger zijn dan andijvie, is het goed om de groenlof zeer fijn te snijden. Ook heerlijk als winterse sla met een wat zoetere dressing.

Groene koolrolletjes met tomatensaus

1 savooiekool/ groene kool, 500 gr gehakt of tofu gehakt, 1 ei, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 el paprika poeder , 1 el bloem/meel, snuf cayenne peper, olie of ghee om in te bakken, 750 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten) of de verse tomaten uit het pakket, 250 ml bouillon, 150 gr pittige geraspte kaas, takje tijm, zout en peper

Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook.
Verwijder ondertussen de buitenste donkergroene bladeren van de kool, haal all het andere blad los van de stronk en was deze schoon. Kook de bladeren 1 à 2 minuten in het water zodat ze enigszins slap worden, maar niet heel zacht.
Giet ze af en laat afkoelen. Snipper de uien heel fijn.
Plet de knoflooktenen en hak deze fijn. Bij gebruik van verse tomaten: snij deze fijn en pureer met de staafmixer.
Doe de gehakt samen met 1/3e deel van de gesnipperde ui, het meel, het ei, de cayenne en de paparikapoeder, peper en zout naar smaak en twee lepels van de passata/tomaten in een kom en meng dit goed door elkaar met een vork of met je handen. Snijd de dikke nerf uit de koolbladeren.
Vorm een soort mini broodjes van de gehakt ter grootte van een pingpongbal ongeveer, beetje afhankelijk van hoe groot de koolbladeren zijn. Rol de gehakt in de koolbladeren en leg de rolletjes in een ovenschaal.
Verwarm een koekenpan en smelt daarin de olie en/of ghee en fruit hierin de ui tot deze zacht is. Giet de passata/tomaten en de bouillon bij de ui en breng aan de kook.
Haal de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de peper en het zout naar smaak bij de saus, roer er de fijngesneden knoflook door en giet deze saus over de koolrolletjes. Als je de saus te dun vindt, kun je deze eventueel nog een tijdje laten inkoken voor je 'm over de rolletjes giet.
Dek het geheel af met een laag geraspte kaas en zet zo'n 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de gehakt gaar is.

Venkelsoep

1 liter bouillon of water met 1-2 bouillontabletten, 1 venkelknol, 35 g (krul)vermicelli, citroensap

Breng de bouillon aan de kook. Ontdoe de venkelknol zo nodig van de buitenste bladscheden, verwijder de stengels en houd het venkelgroen achter voor garnering.
Snijd de venkelknol in dunne reepjes en was deze. Voeg de venkelknol aan de kokende bouillon toe en, zodra het geheel weer kookt, de gebroken vermicelli.
Kook venkelknol en vermicelli ongeveer 10 minuten met de soep mee. Hak het venkelgroen fijn.
Breng de venkelsoep op smaak met zout, peper en citroensap. Garneer vlak voor het serveren de soep met venkelgroen.

Gebakken aardperen

De aardperen uit het pakket, roomboter of olijfolie, 1 handje peterselie fijn gehakt, 1 handje bieslook, of 1 bosje bosui

Was de aardperen goed, borstel ze en schil zo nodig de dikkere schil eraf. Snij ze in gelijke stukken.
Hak de peterselie en de bieslook/bosui fijn. Vul een pan met ruim water, voeg de stukken aardperen toe en breng het geheel langzaam (op middelhoog vuur) aan de kook.
Giet de aardperen af, zodra het water kookt. Verhit wat roomboter (of olijfolie) in een koekenpan en bak de aardperen op hoog vuur goudbruin & gaar.
Voeg op het laatste moment de peterselie en bieslook/bosui toe.

naar boven
naar boven