Pakketbrief week 49, 8 december 2010

logo

Enquete

Zoals beloofd, hierbij een verslagje van de uitkomsten van onze enquete, die de afgelopen twee weken in deze brief stond afgedrukt. Allereerst wil ik iedereen (37 mensen) die de moeite heeft genomen, de vragen te beantwoorden hartelijk danken.
De algemene teneur van de antwoorden is heel positief. Op de punten smaak, versheid, variatie, leverwijze, pakketbrief en website kregen we bijna alleen positieve oordelen. Het doet ons goed om dat te lezen, bedankt!
Op de punten 4) 'hoeveelheden' en 5) 'welke soort groente wenst u meer en welke minder', kwamen de meeste opmerkingen. De hoeveelheden worden zeer verschillend beoordeeld: er is een echtpaar dat samen de hele week eet van een 1 persoonspakket, er is ook iemand die op haar eentje een tweepersoonspakket verteert. Bijna alle families met kinderen nemen een tweepersoonspakket en komen daarmee uit. Enkele mensen vinden de hoeveelheid groente soms aan de lage kant, één van hen meldt erbij "in de winter".
Zoals te verwachten viel, heeft vrijwel iedereen wel wensen t.a.v. de soorten groente.
Méér gewenst: sperziebonen (7x genoemd), witlof , paprika, spruiten en droge peulvruchten in de winter (allen 3x), broccoli, ui, aubergine, courgette, peultjes, sla, spinazie, asperges en suikermais (allen 2 x), wortels, winterpostelein, bleekselderij, pastinaak, pompoen, koolraap, jonge tuinbonen, kool, knolselderij, prei, tomaten, snijbiet, kiemgroente, veldsla, venkel en schorseneer, koolrabi (allen 1x).
Mínder gewenst: schorseneer (5x), kool en pompoen (4x), sla, bietjes, pastinaak (3x), groenlof, zuurkool, wortels (2x), raapstelen, spruiten, boerenkool, knolselderij, importgroentes, asperges, venkel, groene kool, koolrabi (1x).
Tsja, wat doen we daar nu mee als tuinder?
In ieder geval zelf sperziebonen telen volgend jaar! Volgende week meer over de enquete.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Winterpeen - Gerbrandastate, Sexbierum
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
Knolvenkel - via de Zaai-ster
Courgette - via de Zaai-ster
Uien - via Jacob Engels (Flevopolder)

ATTENTIE

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 50 verwacht:

Witlof, prei, taugé, herfstraapjes, …


Vakantie en afwezigheid

Geef vakantie en afwezigheid minimaal een week van tevoren door.

Versaanbod week 50

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Knolselderij *1,75/kg
Veldsla *1,40/100g
Karbonade, schouder-, rib- of haas-, *
van 15,00 voor
13,00/kg
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Zuurkoolschotel met ui en cashewnoten

bijgerecht voor 2 personen

200 gr zuurkool
2 uien
2 teentjes knoflook
2 groene pepers
150 gr cashewnoten
kurkumapoeder
komijnpoeder
2 eetl. olie
peper en zout

Pel de ui en knoflook en hak deze fijn. Hak de groene pepers en de cashewnoten. Zuurkool verwarmen. In olie de ui, pepers, knoflook en specerijen bakken. De noten erdoor roeren, kruiden met peper en zout en serveren met de opgewarmde zuurkool.

Venkelsalade met fruit en noten

bijgerecht voor 2 personen

½ of 1 venkelknol
1 kleine rode appel
2 sinaasappels
handje gepelde walnoten
(kruiden)zout

Dressing:
4 eetl. walnootolie
1 eetl. (appel-)azijn
½ theel. mosterd
snufje cayennepeper

Groen van venkel knippen en stelen eraf snijden. Venkel wassen, kern verwijderen en de rest in dunne plakjes snijden. Dressing kloppen van de ingrediënten. Appel (met schil) in schijfjes snijden, klokhuis verwijderen. 1½ sinaasappel schillen en in partjes delen. Sap van ½ sinaasappel met de dressing mengen. Dressing en partjes sinaasappel door de salade mengen. Beetje (kruiden)zout over de salade strooien. Even laten rusten. Salade garneren met de walnoten.

Vegetarische kerriewokschotel met wortel en courgette

bijgerecht voor 2 personen

2 - 3 mienestjes of 200 gr rijst
1 ui
1 courgette
1 winterpeen
7 gr koriander
1 eetl kerriepoeder
200 ml kokosmelk
wokolie
zout, peper

Fruit de ui. Snijd de courgette in blokjes. Snijd de wortel in schijfjes van ong. 5 mm dik. Versnipper de koriander. Hak de pinda's fijn met de vijzel. Breng water aan de kook in een kookpan en kook de mie of rijst al dente. Rooster de pinda`s goudbruin in de koekenpan (zonder olie!) en zet apart in schaaltje of op bordje. Verhit olie in een wok en fruit de ui twee minuutjes op hoog vuur. Voeg de courgette en wortel toe, zet het vuur halflaag en schep het kerriepoeder erdoorheen. Wok de groenten ongeveer vijf minuten. Voeg de kokosmelk en de versnipperde koriander toe (houd een beetje koriander apart) en verwarm enkele minuten mee. De kokosmelk niet laten koken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de mie of rijst in een kom of op een bord, schep de kerriekokosgroente eroverheen, bestrooi met pinda's en nog wat koriander.

Boerenkool met wortel en kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

1 struik boerenkool (400 gr fijngesneden)
1 kleine winterwortel
zout
snufje suiker
puree van 250 gr aardappelen

Voor de kaassaus:
30 gr boter
12½ gr bloem
1½ dl. melk
50 gr geraspte pittige kaas
peper
nootmuskaat
25 gr paneermeel

Verwarm de oven voor tot 225°C. Was de boerenkool, snijd de hoofdnerven eruit en hak 400 gr van de groente fijn. Schrap de wortel en snijd hem in dunne plakjes. Kook de 400 gr boerenkool in een flinke bodem water met wat zout gaar in ca. 20 min. en de plakjes wortel apart beetgaar met een snufje suiker in ca. 10 minuten. Kaassaus: Smelt 15 gr boter, roer de bloem erdoor en voeg al roerend geleidelijk de melk toe tot een gladde saus ontstaat. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken en roer er dan de kaas, peper en nootmuskaat door. Beboter de ovenschaal. Leg de aardappelpuree op de bodem, verdeel er de helft van de bloemkool op, hierop de helft van de wortelschijfjes en de helft van de kaassaus. Daarop de de rest van de boerenkool, dan de worteltjes en eindig met de rest van de kaassaus. Strooi het paneermeel over het geheel en leg hier en daar een klontje van overgebleven boter. Laat in 20 minuten middenin de oven een bruin korstje op het gerecht komen.

naar boven
naar boven