Pakketbrief week 49, 7 december 2011

logo

Varkens

Nadat we de uitloop wat vergroot hadden en de wanden van het stalletje beter beschermd tegen 'wroetschade' (het stalletje is gemaakt van grote strobalen, eenvoudig te bouwen en héérlijk warm voor de varkens, maar ze mogen er echt nergens met hun sterke kaken bij kunnen komen), heb ik half juni weer een stel Bunte Bentheimer biggen gehaald. Prachtige, grappige én intelligente dieren zijn het. Het cliché wil dat het smerige beesten zijn die het liefst in de modder wroeten. Nou, voor modder zijn ze inderdaad niet bang, maar ze poepen bijvoorbeeld helemaal vanuit zichzelf vrijwel altijd heel netjes op één plek, het hoekje achter de stal. In de stal en bij de trog en de waterbak doen ze nooit hun behoeftes!

Onze uitgesorteerde bieten, aardappels, wortels enzovoort vreten ze dankbaar op en vormen het om tot waardevolle mest en vlees. Nóg veel dankbaarder zijn ze overigens voor de wei en over-datum-zuivel die we van kaasmakerij Karwij uit Rolde krijgen…als er eentje meent dat ie een druppel tekort komt, duwt ie zijn makkers luid knorrend hardhandig opzij om ook aan zijn trekken te komen. Maar een kwartiertje later is alle twist alweer vergeven en vergeten en kun je ze alle drie, dicht tegen elkaar aangevleid, zien liggen in een zelfgemaakt leger van kuilvoerresten, genietend van het late najaarszonnetje…
En daar geniet ík dan weer van!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Chinese kool - van Vilsteren, Marknesse
Rode bietjes - Gerbranda State, Sexbierum
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica
Paksoy - via de Zaai-ster

In week 50 verwacht:

Waspeen, rode kool met appel, veldsla, …


Wintermarkt vrije school

Zaterdag 17 dec a.s. van 11.00 tot 14.00 uur met knutselen en spelletjes, marktkraampjes, kerstbomen-verkoop, loterij, restaurant…


Uitvoering van het traditionele kerstspel uit Oberufer

Volgens een oude, uit de middeleeuwen stammende en nog niet door het moderne intellect bedorven overlevering, die in de 19e eeuw is opgetekend.
Alle belangstellenden zijn van harte welkom, speciaal voor kinderen zeer de moeite waard!
Donderdag 22 december om 19 uur in Vrije School "de Stroeten", Prinsenlaan 80, Emmen.

ATTENTIE: in week 51, de week voor kerstmis, leveren wij zoals elk jaar een dubbel pakket (de één-, twee-,vierpersoons- en combipakketten). U moet hiervoor ook dubbel betalen.
Week 52 zijn wij gesloten.
Abonnees van het Odin-Fruitpakket ontvangen gewoon 1 tas in week 51. (Indien gewenst kunt u natuurlijk fruit bijbestellen).
Aardappelabonnees ontvangen het pakket voor week 52 al in week 51 (dus de komende twee weken staat er een pakket voor u klaar). In week 2 volgt dan het eerste aardappelpakket van 2012.
Bestelklanten: u kunt uiteraard in week 51 extra bestellen om ook week 52 voorzien te zijn.
In week 1 is alles weer normaal.

- Prikbord -

Winterzonnewendefeest

op Opleidingscentrum Mirre in Valthe
22 en 23 december, info en aanmelding bij Nati Visser, nativisser@live.nl
Meer informatie


Dansen van Universele Vrede

"Stralend licht in het duister, dansen in stilte en verdieping"
zondag 18 december van 13 - 17u.
info en aanmelding bij Eleonora Helderman, etmhelderman@gmail.com

Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Avocadosalade met winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

1 avocado, 120 g winterpostelein, 1 appel, citroensap, 100 gr champignons, 200 gr Parmezaanse kaas aan een stuk, 1 theel. mosterd, 2 eetl. wijnazijn, 3 eetl. olijfolie, 4 eetl. creme fraiche, 1 teentje knoflook, peper, zout

De winterpostelein wassen en laten uitlekken, maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de appel, boor het klokhuis eruit, snijd de appel in dunne schijfjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de avocado, snijd hem doormidden, verwijder de pit, en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Besprenkel de schijfjes met citroensap. Snijd de kaas in grove stukken. Doe de postelein, champignons, appel, avocado en kaas in een schaal en meng dit alles goed door elkaar. Pel het knoflookteentje en pers hem uit. Roer in een kom de olie, azijn, creme fraiche, mosterd, knoflook, zout en peper door elkaar en schep deze dressing vlak voor het serveren door de salade.

Tomaten gevuld met mais

bijgerecht voor 2 personen

2 middelgrote rijpe tomaten, 1 eetl. boter, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, ½ blik gezeefde tomaten, ½ eetl. tomatenpuree, ½ theel. chilipoeder, peper, zout, 240 gr mais uit pot, ½ theel. komijnzaad, ½ eetl. citroensap, 5 ontpitte zwarte olijven, 1½ eetl. gehakte verse peterselie, 75 ml zure room

Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten en hol ze uit. Bewaar het vruchtvlees voor later gebruik. Leg de tomaten tot u ze weer nodig hebt in de koelkast. Snijd de olijven in plakjes. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een steelpan en fruit hierin de ui en geperste knoflook ca. 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree, het verse vruchtvlees, chilipoeder, peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes inkoken. Voeg citroensap, mais en komijnzaadjes toe en warm dit 10 minuten mee. Roer de olijven en de peterselie erdoor. Zet de uitgeholde tomaten in een lage ovenschaal. Vul ze royaal met het maismengsel. Schep het resterende maismengsel rond de tomaten. Laat de tomaten in ca. 10 minuten goed heet worden in de oven. Schep vlak voor het serveren op elke tomaat een flinke theelepel zure room.

Kerriekokos paksoi

hoofdgerecht voor 4 personen

4 kopjes basmatirijst, 1 paksoi, 2 appels, 2 uien, olijfolie, 2 theel. kerrie, 100 gr cashewnoten, 60 gr santen, 2 eetl sojasaus, cayennepeper, zout

Kook de rijst gaar met zout naar smaak. Pel en snipper de ui. Snijd de appel in kleine stukjes. Fruit ondertussen ui in olie en voeg er de noten, kerrie en appelstukjes aan toe. Voeg de santen toe en roer het mengsel goed om. Laat de santen oplossen en voeg beetje bij beetje, al omscheppend de fijngesneden groente toe. Laat de groente heel even meebakken. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus.

Chinese koolstamppot met sinaasappel en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 1 dl melk, peper en zout, nootmuskaat, 250 gr chinese kool, 1 eetl zonnebloemolie of 15 g boter, ½ theel kerriepoeder, 1 sinaasappel, 125 gr (dikke plak) jong belegen kaas, 1 eetlepels geschaafde amandelen

Schil de aardappelen en kook deze in ca 20 min gaar. Was de chinese kool en snijd 250 gr in reepjes. Pel de sinaasappel, verdeel deze in partjes en halveer de partjes. Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes. Roerbak de chinese koolreepjes 5 minuten in de hete olie of boter. Voeg kerriepoeder toe. Giet de aardappelen af en maak er met melk, peper, zout en nootmuskaat puree van. Schep de kool, de sinaasappelpartjes en de kaasblokjes door de aardappelpuree. Rooster de amandelen in een hete droge koekenpan goudbruin en strooi ze voor het serveren over het gerecht.

naar boven
naar boven