Pakketbrief week 49, 4 december 2013

logo

College

Ergens in oktober werden we gebeld door Hogeschool van Hall Larenstein uit Velp, of zij hier langs konden komen met een groep studenten voor een excursie.
Het ging om een groep tuin- en landschapsarchitecten, die dit jaar als opdracht hebben om 1000 ha. tussen Emmen en Coevorden (op papier) opnieuw in te richten met als thema ‘voedselproductie in relatie tot de stad’. De land- en tuinbouw moeten ze zó opzetten dat daarbij zoveel mogelijk directe verbindingen met de consumenten in de stad worden gezocht. 't Leeuweriksveld paste helemaal in dat thema.
Maar de veldweek voor de studenten bleek uiteindelijk al te vol en de excursie kon toch niet doorgaan. Toen werd ik gevraagd of ik dan niet naar Velp wilde komen, en een gastcollege verzorgen.

Gewapend met een USB-stick met daarop een selectie foto's van ons bedrijf en een krachtige puntige presentatie over biologisch-dynamische landbouw, sociale driegeleding en de vraag of je met biologisch-dynamische landbouw de wereldbevolking kunt voeden, toog ik afgelopen maandag naar Velp. In een klaslokaal met zo'n dertig studenten van 20-25 jaar en drie vriendelijke docenten die ook belangstelling hadden, mocht ik mijn verhaal doen. Open en geïnteresseerde mensen die wakkere vragen stelden: een goede ervaring en een mooie winterklus voor een boer.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum

In week 50 verwacht:

Spruiten, pastinaak, winterpostelein, 1 rammenas, …

Attentie

Levering week 52 (dubbelpakket)

In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.

Vanwege kerstmis, dat op woensdag en donderdag valt, leveren we in week 52 twee dagen eerder dan normaal, namelijk op maandag 23 en dinsdag 24 december.
Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.

Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen, u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.

Boerderijwinkel: op dinsdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 3 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 4 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Vakantiemeldingen voor week 52 en week 1: tijdig doorgeven (uiterlijk 17 december 2013).

Kerstspel

Dit jaar voeren ouders en leraren van de vrije school weer een kerstspel op in onze schuur! Vorig jaar was dit een heel sfeervol gebeuren. U bent van harte welkom als u het mee wilt maken: donderdag 19 december om 19 uur.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl


Recepten

Mediterrane boerenkool

hoofdgerecht voor 2 personen

½ blokje tuinkruidenbouillon 500 gr aardappels, 2 kleine uien, 4 zongedroogde tomaten (op olie), 1 klein teentje knoflook, 2 eetl. olijfolie, ½ eetl. gedroogde Provençaalse kruiden, ¼ theel. komijnpoeder, 400-500 gr gesneden boerenkool, (kruiden)zout en (4-seizoenen)peper

Haal de bladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd 400-500 gram van het blad fijn.
Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze gaar in 400 milliliter water met het halve bouillonblokje.
Pel en snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit en voeg de uien, de kruiden en de komijnpoeder toe.
Laat dit met het deksel op de pan 4 minuten zacht fruiten. Voeg dan de zongedroogde tomaat en boerenkool toe en roerbak op hoog vuur even mee.
Haal met een schuimspaan de aardappels uit de pan, doe ze bij de boerenkool en giet er kookwater van de aardappels bij tot ze net niet onderstaan. Laat alles nog 10 minuten sudderen en stamp daarna de aardappels en boerenkool fijn tot een smeuïge massa (voeg indien nodig nog wat kookwater toe).
Voeg eventueel nog een scheutje goede olijfolie toe, proef de stamppot en breng hem eventueel op smaak zout en peper. Serveer de stamppot meteen.
Lekker met krokant gebakken tofublokjes of zoute cashewnoten bij.

Roergebakken groenlof

bijgerecht voor 2 personen

1 struik groenlof, 1 grote teen knoflook, 2 eetl. olijfolie,zeezout en vergemalen zwarte peper, eventueel 1 eetl. citroensap

Was de groenlof en slinger deze droog in een slacentrifuge of in een theedoek. Rol het blad op in stevige rolletjes en snijd ze in reepjes. Rol ze in een theedoek en leg ze een paar uur of de hele nacht in de koelkast.
Pel de knoflook, halveer het knoflookteentje kort voor het serveren en wrijf er de wok of koekenpan mee in.
Bestrooi de knoflook met wat zout en plet met de platte kant van een mes. Verhit de olie op middel hoog vuur,en laat de knoflook 1 min. meebakken,voeg de gekoelde groenlof toe en roerbak een paar minuten.
Bestrooi met wat zout en peper en wat citroensap en dien meteen op.
Is erg lekker met aardappelpuree en vegetarische of verse worst.

Veldsla-tonijnsalade

bijgerecht voor 2 personen

100 gr veldsla, 1 blikje tonijn, 20 zilveruitjes, ½ komkommer, 20 olijven

Veldsla wassen en uit laten lekken. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Tonijn uit laten lekken in een vergiet. De veldsla, olijven, komkommer, zilveruitjes en de tonijn in een schaal doen en goed door elkaar mengen.

Pittige vegetarische hutspot

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 600 gr winterpeen, 2 à 3 grote uien, scheutje melk, boter, ½ rode peper, 1 eetl. kerriepoeder, 25-50 gr fetakaas (of andere kaas), 25 gr walnoten of pecannoten (of notenmix), 1 eetl gefruite uitjes, ½ bosje verse koriander, zout en peper naar smaak, olijfolie

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Schil of schrap de winterpeen en snij ze in plakjes.
Snijd de uien in ringen. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar met wat water en zout.
Bak ondertussen in een wok in ruim olijfolie de uien en wortelen met de kerriepoeder tot deze zacht zijn, in ongeveer 10-15 minuten. Maak de rode peper schoon, verwijder eventueel de zaadjes en snijd hem in fijne reepjes en voeg deze bij het wortelmengsel.
Stamp de aardappelen met een scheutje melk een beetje boter tot een smeuïge puree. Voeg het wortelmengsel toe en stamp tot een puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de hutspot met verkruimelde fetakaas, uitjes, korianderblaadjes en noten.

naar boven
naar boven