Pakketbrief week 49, 2 december 2015

leeuweriksveld logo

Vrijheid

Een vrij mens is een mens die vanuit zelf verworven inzicht handelt, die doet wat hij/zij zelf ten diepste werkelijk wil. Het mooie daarvan is dat het iedereen ten goede komt, want als je echt vanuit inzicht handelt, dan handel je in overeenstemming met het geheel waar we allemaal deel van uitmaken, dan lever jij op dat moment de best mogelijke bijdrage aan dat geheel, die binnen jouw vermogen ligt. Echt vrij handelen is daarom nooit in tegenspraak met echt sociaal handelen: in tegendeel, een echt vrije handeling is altijd ook echt sociaal.

De vrijheid die ik hier beschrijf is natuurlijk een ideaal: niemand van ons is al helemaal vrij. Als je eerlijk naar jezelf en naar de mensen om je heen kijkt, zie je dat we ons in veel gevallen nog niet laten leiden door zelf verworven inzicht, maar door bv. (onbewuste) groepsnormen, gewoontes, gevoelens als angsten, begeerten, zelfzucht, machtswellust, eerzucht… niet zo mooi allemaal. En toch schuilt in ieder van ons ook een vrije kern die verder ontwikkeld kan worden, en dat proces bewust ter hand te nemen, is zeker het allerbelangrijkste wat een mens kan doen. Makkelijk is dat niet; er zijn veel innerlijke en uiterlijke hindernissen die een mens ervan af kunnen houden om zijn vrijheid verder te ontwikkelen. Om maar een paar uiterlijke te noemen: groepsdwang, modes, reclame, geld (wat doen mensen niet allemaal omwille van het geld…), verkeerde wetten en regels. Je lijkt soms machteloos tegenover al deze factoren, en de onvrijheid in de wereld en in jezelf lijkt de strijd dan te winnen en de vrijheid te overvleugelen.

We hebben daarom dringend behoefte aan nieuwe samenlevingsvormen waarin mensen elkaar aansteken en versterken op hun weg van zelfbevrijding, zodat de kracht van de vrijheid kan groeien en het vertrouwen toeneemt in de goede mogelijkheden die we allemaal in ons hebben. Een echte (staats-) vrije school schept zo’n vorm. De leraren staan als zelfstandig ‘ondernemers’ in de school: ze besturen deze zelf en ze volgen hun eigen, zelf verworven inzicht bij het onderwijzen van hun leerlingen. De leerlingen krijgen dus dag in, dag uit het levende voorbeeld van volwassenen die de ontwikkeling van vrijheid beoefenen. Als er iets is dat alle betrokkenen voldoening, diepe bevrediging en vooral ook veel plezier kan geven…!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Koolrabi Superschmelz- 't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Aubergine- via de Zaai-ster

In week 50 verwacht:

Boerenkool, pastinaak, veldsla, stoofperen, …


Attentie

Levering week 52 (dubbelpakket)

In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
In week 53 leveren we niet; week 1 is alles weer normaal.
We leveren in week 52 dit jaar op de normale dagen, dus woensdag en donderdag.
Webwinkelklanten: in week 53 leveren wij niet, u kunt natuurlijk in week 52 voor twee weken bestellen.
Boerderijwinkel: op donderdag 24 december is onze winkel open van 9 tot 15 uur. 25 December tot en met 2 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 3 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer
Donderdag 17 december 16 uur in onze boerenschuur. Lekker knus op strobalen, en warm kijken naar het kerstverhaal. Dit jaar in samenwerking met de Vrije scholen Emmen en Assen, iedereen is welkom!

U kunt nog steeds meedoen met de actie
“1000 x € 100,- ”
door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
Stand: € 62.675. We hebben tot 31-12 de tijd.


Recepten

Koolrabi superschmelz (zacht/smeltend)

Dit is een echte bewaargroente. Met zijn dikke schil kan hij in de winter nog menig weken in de koeling bewaard worden. Dit in tegenstelling tot zijn zomers broertje. Het is dan wel belangrijk dat de schil er ook goed afgehaald wordt, anders zoek je zijn naam tevergeefs terug: Snij bij de wortelstok een dik stuk eraf. Schil dan vanaf de onderkant zeker ½ cm dik. Onder de eerste zachte laag zit vaak nog een houtig randje. Dichter bij de groeipunt kun je dunner schillen. Zo blijft een malse kern over. Hij is lekker om rauw te eten in dunne plakjes (zoet).
Gekookt is koolrabi lekker in blokjes met een witte saus.

Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.

2 aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden, zout en vers gemalen peper, 50 g bloem om te paneren, olijfolie, 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken, 300 g (lams)gehakt of tofugehakt, 4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt, 3 eetl. tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 snufje kaneel

Voor de saus: 15 g boter, 25 g bloem, 3dl melk, zout en peper, snufje nootmuskaat, 2 eieren, losgeklopt, 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt.

Doe de plakken aubergine in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat circa 30 minuten uitlekken.
Spoel ze af, laat weer uitlekken en droog ze op keukenpapier. Doe de bloem in een zak, doe er een paar plakken aubergine tegelijk in en schud de zak zodat de plakken met bloem bedekt worden.
Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergineplakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt.
Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin.
Doe er het gehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook.
Laat deze tomatensaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is. Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor.
Leg eerst een derde van de aubergineplakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de tomatensaus.
Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de saus en de rest van de aubergines.
Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.

Snert

1 pak groene erwten of spliterwten, 2 hamschijven of 1 runderschenkel, 1 knolselderij, 1 bosje selderie of het binnenste loof van de knol, 2 winterwortels, 1 prei, 3 grote aardappelen (rauw, geschild), 1 rookworst, bouillontabletten naar smaak

Laat de groene erwten een nacht weken in 2 liter water en 2 eetlepels zout (de spliterwten hoeven niet in de week). De volgende ochtend de pan op het vuur zetten en de inhoud aan de kook laten komen.
Als het kookt, de hamschijven erbij doen. Een half uurtje laten pruttelen.
Met schenkel: Runderschenkel apart opzetten en 1 1/2 uur koken, dan nog 1/2 uur met de erwten koken. De knol in plakken snijden, schillen en in blokjes snijden.
3/4 deel bij de soep doen. De wortels schillen en in blokjes snijden, toevoegen.
De prei erbij (schoongemaakt, in ringen) en selderieloof klein knippen en bij de soep doen. Dan de aardappels in blokjes erbij.
Naar smaak bouillontabletten toevoegen. Rookworst op het laatst meewarmen, vlees kleinsnijden.
Smaakt de volgende dag nog lekkerder en wordt heel erg dik.

Winterpostelein

winterse vervanging voor: kropsla, raapsteel en andijvie. Rauw als salade en door de stamppot.

naar boven
naar boven