Pakketbrief week 50, 14 december 2011

logo

Winterwerk

De werkdag begint als het nog nagenoeg donker is … als het dan eindelijk toch licht is geworden, stormt en regent het… en om vijf uur ia het allang weer donker… brrr, ik krijg zin in een winterslaap! Gelukkig hoeven we niet zoveel meer op de akker te doen: de veldsla komt uit de tunnel, waar het altijd droog, windstil en wat warmer dan buiten is. Maar spruiten plukken, prei halen, pastinaak, boerenkool en de laatste groenlof oogsten - dat moet nog buiten gebeuren en vraagt toch wat extra wilsinspanning op zo'n dag als gisteren. Het is momenteel niet koud, dat scheelt een hoop. Wat mij betreft mag het weer eens een zachte kwakkelwinter worden, dan blijft de kwaliteit van de wintergroentes én van de tuinders nog het best! (Hoewel ik vrieskou met sneeuw en ijs op zichzelf wel prachtig vind).

Intussen zijn we ook bezig om al het houtwerk in de schuur te behandelen met een ecologisch middel tegen houtworm en boktor. Deze beide parasieten hebben namelijk in het verleden flink huisgehouden in de sporen en gebinten, en nu we het dak vernieuwd hebben en een groot deel van het houtwerk ook, mogen ze natuurlijk niet weer de kans krijgen om schade aan te richten. Een hele klus vanwege al die hoekjes en gaatjes tot hoog in de nok (9m40). Maar wel mooi werk voor de winter, én: lekker uit de regen en wind.
Donderdag komt nog een late partij planten: veldsla, winterpostelein en spinazie voor in de tunnels. Spinazie planten op dit moment van het jaar is nieuw voor ons, maar hij is behoorlijk resistent tegen vorst, dus vroeg of laat moet het wat worden, denk ik.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla - 't Leeuweriksveld
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Goudreinet - Meijer, Gees
Broccoli - Italië via de Zaai-ster
Komkommer - Spanje via de Zaai-ster
Waspeen - NL via de Zaai-ster

In week 51 verwacht:

Witlof, stoofpeer, groene kool, winterpostelein, spruiten, wortelpeterselie, zuurkool, prei, regenboogpeen?, champignons?

ATTENTIE: in week 51, de week voor kerstmis, leveren wij zoals elk jaar een dubbel pakket (de één-, twee-,vierpersoons- en combipakketten). U moet hiervoor ook dubbel betalen.
Week 52 zijn wij gesloten.
Abonnees van het Odin-Fruitpakket ontvangen gewoon 1 tas in week 51. (Indien gewenst kunt u natuurlijk fruit bijbestellen).
Aardappelabonnees ontvangen het pakket voor week 52 al in week 51 (dus de komende twee weken staat er een pakket voor u klaar). In week 2 volgt dan het eerste aardappelpakket van 2012.
Bestelklanten: u kunt uiteraard in week 51 extra bestellen om ook week 52 voorzien te zijn.
In week 1 is alles weer normaal.

Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Wintermarkt vrije school

Zaterdag 17 dec a.s. van 11.00 tot 14.00 uur met knutselen en spelletjes, marktkraampjes, kerstbomen-verkoop, loterij, restaurant…


Uitvoering van het traditionele kerstspel uit Oberufer

Volgens een oude, uit de middeleeuwen stammende en nog niet door het moderne intellect bedorven overlevering, die in de 19e eeuw is opgetekend.
Alle belangstellenden zijn van harte welkom, speciaal voor kinderen zeer de moeite waard!
Donderdag 22 december om 19 uur in Vrije School "de Stroeten", Prinsenlaan 80, Emmen.

- Prikbord -

Winterzonnewendefeest

op Opleidingscentrum Mirre in Valthe
22 en 23 december, info en aanmelding bij Nati Visser, nativisser@live.nl
Meer informatie


Dansen van Universele Vrede

"Stralend licht in het duister, dansen in stilte en verdieping"
zondag 18 december van 13 - 17u.
info en aanmelding bij Eleonora Helderman, etmhelderman@gmail.com

Recepten

Veldsla-salade met tomaat en pijnboompitten

bijgerecht voor 2 personen

120 gr veldsla, 1 tomaat, 1½ eetl kappertjes, 2 eetl pijnboompitten, ½ rode ui, ¾ rode paprika

Voor dressing: 1 eetl balsamico azijn, 3 eetl olijfolie, beetje suiker, beetje zout en peper, 1 theel basilicum op olie of andere verse groene kruiden naar smaak

Verwarm de grill voor op 175°C. Was de paprika en leg deze in een platte ovenschaal onder de grill. Af en toe draaien. Als het vel redelijk zwart is, af laten koelen, het vel verwijderen en de paprika in reepjes snijden. Veldsla wassen en lelijke blaadjes eruit zoeken. Verwijder het vruchtvlees uit de tomaat en snijd de tomaat in blokjes. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pel de ui en snijd deze in ringen. Meng alle ingrediënten goed en serveer meteen.

Wokrijst met diverse groenten

hoofgerecht voor 2 personen

85 gr langkorrelige rijst, 30 gr cashewnoten, 1 waspeen, ¼ komkommer, ½ gele paprika, 1 kleine ui, 1 eetl groentebouillon, ½ teentje knoflook geperst, 65 gr doperwten uit pot of diepvries (ontdooid), ½ eetl sojasaus, ½ theel zout, blaadjes koriander ter garnering

Breng in een grote pan water aan de kook. Voeg de rijst toe en laat die 15 minuten zachtjes koken. Giet de rijst in een vergiet en spoel hem af. Laat de rijst goed uitlekken.
Verhit een wok of een grote koekenpan, voeg de cashewnoten toe en rooster die lichtbruin. Haal ze uit de pan en zet ze even weg. Snijd de waspeen in plakjes. Snijd de komkommer overlangs door, lepel de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees klein. Verwijder de zaadjes van de paprika en snijd het vruchtvlees klein. Pel en snipper het uitje.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan. Voeg de groenten en het knoflook toe en roerbak het geheel 3 minuten. Voeg de rijst, de doperwten, de sojasaus en het zout toe en roerbak het geheel tot het door en door heet is. Roer de geroosterde cashewnoten erdoor. Schep het rijstmengsel in een warme schaal, garneer het met de blaadjes koriander en serveer de rijst meteen.

Broccoli met kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr broccoli, 30 gr boter, 30 gr tarwebloem of (volkoren) meel, 1 theel. mosterd, 3 dl melk, 75 gr geraspte pittige kaas, 3 eetl. vers droog broodkruim

Broccoli wassen, onderste plakje van de stronk snijden, stelen schillen en in stukjes snijden. De rest in roosjes verdelen en met de stukjes in ca. 8 min. beetgaar koken/stomen in weinig water. Uit laten lekken.
Kaassaus: boter smelten op laag vuur, het meel en de mosterd erdoor roeren en 1-2 min. laten garen. Scheut voor scheut melk toevoegen en glad roeren. Saus aan de kook brengen, vuur laagdraaien, de helft van de kaas erdoor roeren en nog 2-3 min. laten sudderen.
Broccoli in een ovenschaal scheppen, saus erover verdelen, bestrooien met broodkruim en de rest van de kaas. Ongeveer 10 min. in een hete oven of grill goudbruin bakken. U kunt de broccoli ook zonder oven of grill te gebruiken meteen opdienen met de kaassaus erover. Lekker met rijst of aardappelpuree.

Rode kool volgens oma

bijgerecht voor 2 personen

½ rode kool, 1 zachtzure appel in schijfjes, 1 gesnipperde ui, ½ theel karwij(=kummel), 2 laurierbladeren, 2 stukjes foelie, 2 kruidnagels, ½ theel zout, ½ eetl suiker, peper, kaneel, klontje boter, glas rode wijn

Snij de rode kool fijn en zet op met een kopje water en een glas rode wijn. Kruiden, zout, suiker, ui en appel toevoegen en ruim een half uur laten sudderen. Tussendoor eenmaal omscheppen. Evt. vocht afgieten en de kruiden eruit halen. Klontje boter erdoor roeren en opdienen.

naar boven
naar boven