Pakketbrief week 50, 10 december 2014

leeuweriksveld logo

Stamppot groenlof met prei

800 gram aardappelen (geschild), 1 krop groenlof, 3 kleine stronken prei, kerriepoeder, melk, boter, peper en zout

Kook de aardappelen gaar en stamp tot puree. Maak smeuïg, naar smaak, met boter, warme melk, peper en zout.
Spoel de kroppen groenlof af onder de kraan. Pluk de bladeren eraf en snijd de dikke witte kernen van de bladeren eruit. Snijd de bladeren in brede repen. Was de repen groenlof goed en laat uitlekken.
Pel de buitenste bladeren van de prei en snijd het uiteinde met de wortels eraf. Snijd de prei in dunne ringen. Was de prei goed en laat uitlekken.
Verhit boter of olie in een koekenpan, wok of hapjespan. Roerbak de groenlof kort tot het net gaar is. Haal de groenlof uit de pan. Als er veel vocht uit is komen lopen even uit laten lekken in een vergiet. Roerbak daarna de prei eveneens kort.
Meng de aardappelen en de groenten door elkaar en breng op smaak met kerriepoeder, zout en peper.

Optioneel: Vet een ovenschaal in, doe de stamppot hierin, bestrooi met broodkruim, wat kleine klontjes erover en nog even kort in de oven tot er een krokant laagje op zit.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Wortelpeterselie- 't Leeuweriksveld

In week 51 verwacht:

Winterpostelein, boerenkool, …

Levering week 52 (dubbelpakket)

  • In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.
  • Vanwege kerstmis, dat op donderdag en vrijdag valt, leveren we in week 52 een dag eerder dan normaal, namelijk op dinsdag 23 en woensdag 24 december.
  • Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
  • Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen; u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.
  • Boerderijwinkel: op woensdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 2 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 3 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Vakantiemeldingen voor week 52 en week 1: tijdig doorgeven.

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer

op donderdag 18 december 2014 19 uur in onze (verwarmde) boerenschuur. Gespeeld door leerkrachten en ouders van de Vrije school Emmen.

nieuw: "De Peuterklas" bij kinderopvang De Tovertuin

Vanaf januari 2015 willen wij van start gaan olv. Irene Gosselink, maar we kunnen pas van start als er minimaal 4 peuters zijn aangemeld, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg kinderen zijn om samen als groep te kunnen functioneren en veel van en met elkaar te kunnen (spelend) leren.
Voor meer informatie en inschrijven kun je mailen naar charlotte.pater@gmail.com

Je eigen bamboefluit maken en leren bespelen

Dat kan bij muziekschool De Toverfluit o.l.v. Irene Gosselink. In een groepje van 3 tot 6 kinderen ga je je eigen bamboefluit maken. Iedere les begint met muziek maken, daarna werken we aan de fluit. De lessen starten in de week vanaf 8 januari 2015.

Adres: Bargerweg 35, 7826 BP Emmen (Barger-Oosterveld)
Meer informatie en aanmelden:
muziekschooldetoverfluit@gmail.com
0591-646581
en binnenkort op www.muziekschooldetoverfluit.nl.


Recepten

Stoofschotel met wortelpeterselie en prei

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gram prei kleingesneden, 300 gram wortelpeterselie, 50 gram tomatenpuree, 1 dl. water, 1 eetl. creme fraiche, ½ theel. tijm, 1 eetl. olijfolie, zeezout

Was de prei en snijd deze in ringen. Was de wortelpeterselie en schil deze eventueel. Snijd de wortelpeterselie in blokjes. Verwarm een pan met een dikke bodem. Voeg de olijfolie en prei en wortelpeterselie toe en bak ze al roerend. Voeg tijm, tomatenpuree en water toe en smoor de groenten gaar met het deksel op de pan. Voeg de creme fraiche toe en warm even door. Maak op smaak met zout.

bron: www.eerlijkekost.nl

Groenlofsalade met appel

bijgerecht voor 2 personen

½ struik groenlof, 1 appel, 1 kleine wortel, 1 kleine ui, 2 eetl. zonnebloempitten. Dressing: 1 teentje knoflook geperst, 2 eetl. citroensap of azijn, 1 eetl. sojasaus, 2 eetl. olijfolie, 1 theel. honing, scheutje sinaasappelsap, 1 theel. geraspte verse gember

Was de groenlof goed en snijd het blad in fijne reepjes. Was de appel en snijd deze in stukjes. Rasp de wortel grof. Pel de ui en snipper deze fijn. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng de dressing door de groenlof, appel, ui en wortel. Laat een kwartier intrekken. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan bruin. Strooi zonnebloempitten over de salade en serveer.

Prei-feta omelet met paprika

bijgerecht voor 2 personen

200 gram prei, ½ paprika, 100 gram feta of grie naturel, 2 eieren, bekertje creme fraiche, peper, zout, sojasaus

Was de prei en snijd deze in ringen. Snijd de paprika in kleine blokjes. Snijd de feta in blokjes. Bak de prei in een koekenpan. Meng de eieren met de creme fraiche, zout, peper en de sojasaus. Voeg de paprika toe aan de prei. Even doorbakken. Voeg dan de feta toe en giet het eimengsel erover. Laat op laag vuur met deksel op de pan het ei stollen. Lekker met een salade of brood.

Veldsla-maaltijdsalade

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

250 gr aardappels, 100 gr veldsla, 1 blikje tonijn, 1 vleestomaat of 2 kleine gewone tomaten, 2 eetl. pijnboompitten

Dressing: stukje ui, ½ dl. zure room, zout, citroensap naar smaak

Aardappels schillen, in blokjes snijden en in 10 min. beetgaar koken. Intussen dressing maken: ui pellen, fijnsnijden en door de knoflookpers knijpen. Mengen met zure room, mayonaise, mosterd, zout, versgemalen peper, zout en citroensap naar smaak. Aardappels afgieten en direct mengen met de dressing. Iets laten afkoelen. Tonijn laten uitlekken.

Veldsla wassen, de blaadjes loshalen en goed laten uitlekken. Tomaat kruislings insnijden, even onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaat daarna in stukjes snijden. Aardappelblokjes, veldsla, tonijn- en tomaatstukjes door elkaar scheppen. Pijnboompitten goudgeel roosteren in een beetje olie (pas op voor aanbranden) en over de salade strooien.

Bietjes met prei en kaas

bijgerecht voor 2 personen

20 g boter, ½ prei, 1 takje verse rozemarijn, 500 gr rode bieten, 250 ml groentebouillon, 1 eetl. geraspte kaas, 2 eetl. zure room of creme fraiche

Schil de rode bieten en snijd ze in plakken. Was de prei en snijd deze in ringen. Verhit de boter in een hapjespan en bak de prei met de rozemarijn glazig en zacht. Voeg de bietenplakken toe en bak deze even mee. Schenk de bouillon erbij, dek de pan af en stoof de bietjes in circa 20 minuten zachtjes gaar. Voeg de zure room of creme fraiche toe en strooi de kaas erover.

bron: www.trouw.nl

naar boven
naar boven