Pakketbrief week 50, 9 december 2015

leeuweriksveld logo

Bloembollen

Op deze heerlijke lenteachtige dag heb ik een heleboel bloembollen in de grond gestopt. Je kunt je vragen, wat heeft dat nou weer met landbouw te maken?
Ik heb een partij biologische bollen gekocht en dan met name van planten, die aantrekkelijk zijn voor de bijen. Deze zijn dus biologisch geteeld en dat scheelt een enorme hoop aan bestrijdingsmiddelen.
Met name de middelen onder de naam neonicotinoiden zijn zeer schadelijk voor de bijen. Wat ik zelf ook nog maar kort weet, is, dat dit vergif nog vier jaar in zo'n bloembol aanwezig blijft, dus als de bij in die tijd de bloemen bezoekt, gaat zij alsnog dood. Zodoende wou ik de bijen graag wat anders aanbieden. Gelukkig zijn er inmiddels ook een aantal telers, die bloembollen biologisch verbouwen.
Op het gebied van eetbare gewassen zijn we al een heel stuk bewuster geworden wat betreft gezonde samenhangen, maar dat betreft eigenlijk de sierteelt net zo goed.
Vandaar dit kleine pleidooi voor biologische bloembollen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Stoofperen- Jaap v.d. Vorm, Dalum ZH
Zoete bataat- via de Zaai-ster

In week 51 verwacht:

Groenlof, winterpeen, groene kool, ….

Levering week 52 (dubbelpakket)

In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is.
Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
In week 53 leveren we niet; week 1 is alles weer normaal.
We leveren in week 52 dit jaar op de normale dagen, dus woensdag en donderdag.

Webwinkelklanten: in week 53 leveren wij niet, u kunt natuurlijk in week 52 voor twee weken bestellen.

Boerderijwinkel: op donderdag 24 december is onze winkel open van 9 tot 15 uur.
25 December tot en met 1 januari is de winkel gesloten.
Op zaterdag 2 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer

Donderdag 17 december 16 uur in onze boerenschuur. Lekker knus op strobalen, en warm kijken naar het kerstverhaal. Dit jaar in samenwerking met de Vrije scholen Emmen en Assen, iedereen is welkom!

U kunt nog steeds meedoen met de actie

“1000 x € 100,-”

door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde
o.v.v. Actie 1000 x € 100,-

Ook renteloze leningen zijn welkom.
Stand: € 70.000 We hebben tot 31-12 de tijd.


Recepten

Pastinaken en zoete bataat uit de oven

2 pastinaken, 2 zoete bataat, 500 g kruimige aardappelen of winterpeen, 4 el olijfolie, 2 tenen knoflook, 2 tl gedroogde tijm, ev. 240 g gerookt ontbijtspek, 150 g witte kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaken en zoete bataat, halveer in de breedte en snijd in de lengte in staafjes. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in partjes. Schep de groenten en aardappelen/wortelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Pureer de olie met de knoflook en tijm met de staafmixer. Verdeel over de aardappelen en groenten. Bak ca. 35 min. in de hete oven.

Snijd ondertussen het spek in plakjes en bak in 5 min. uit. Schep met het bakvet na 25 min. oventijd tussen de groenten op de bakplaat. Verdeel de aardappelen, groenten en spek over een platte schaal en verkruimel de witte kaas erover. Serveer lauwwarm.

Boerenkool vegetarisch

1 eetlepel olijfolie ,2 uien, 300 gram boerenkool, 1 blikje ananasstukjes, 3 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel tabasco, 1 zakje koriander, 75 gram cashewnoten, cous-cous

Bereid de cous-cous volgens de gebruiksaanwijzing. Bak de uien in de olie glazig. Voeg de boerenkool toe en bak gedurende 3 minuten. Voeg dan het ananassap en wat water toe en laat de boerenkool in ongeveer 10 minuten bijna gaar worden. Roer de pindakaas en de ananas en de tabasco erdoor. Bak nog 5 minuten mee. Voeg dan de noten en de koriander toe en laat het geheel nog even warm worden.

Veldsla salade met gebakken spekjes en ei

1 avocado, in blokjes; 2 eetlepels limoensap, 120 gram veldsla, 250 gram cherrytomaten, 1 eetlepel olijfolie, beetje peper, beetje zout, 150 gram spekjes, gebakken; 2 eieren, gekookt

Kook de eieren ongeveer 7 minuten. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in de schil in een raster en lepel het vruchtvlees eruit. Dan heb je de avocado gelijk in blokjes. Doe die in een grote schaal. Besprenkel de avocado met het sap van de limoen. Dit is om de verkleuring tegen te gaan. Anders wordt de avocado erg snel bruin.

Doe vervolgens de salade samen met de cherrytomaatjes in de grote kom bij de avocado. Bestrooi het geheel met wat peper, zout en olijfolie. Hussel het geheel stevig door, zodat de rijpe avocado een soort romig wordt. Bak daarna de spekjes krokant, zonder olie te gebruiken. Verdeel de salade over twee borden en garneer met de spekjes en de eieren.

Stoofperen zonder suiker

8 kleine stoofpeertjes, 5 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 3 eetlepels zwarte bessen diksap, 2 dadels, water

Schil de stoofpeertjes. Je kunt de steeltjes eraan laten zitten, dit betekent echter wel dat je op je bord nog even het klokhuis eruit moet vissen. Je kunt er dus ook voor kiezen om de peertjes in vieren te snijden en het klokhuis van te voren al te verwijderen.
Snij de dadels fijn. Zet de stoofpeertjes rechtop in een pan en vul deze tot het bolle gedeelte van de peren met warm water. Voeg hier de gesneden dadels, de kruidnagels en de kaneel toe.Verdeel het diksap goed door het water, zodat het alle peren raakt.
Zet de peertjes op de kleinste pit op je gasstel en laat de stoofperen zonder suiker in ongeveer 2 a 3 uur gaar stoven op een heel laag vuurtje. Controleer regelmatig even of er nog genoeg vocht bij de stoofperen zit. Zo niet voeg dan een beetje heet water toe.

naar boven
naar boven