Pakketbrief week 51 en 52, 19 december 2012

Wij wensen u een heel goed kerstfeest en een vrolijk, gezond en smakelijk 2013!

logo

Winterzonnewende

De dagen zijn op hun kortst, het boerenwerk wordt minder, er is tijd voor meer rust en bezinning.
Wij kijken terug op een jaar waarin veel is gebeurd. En waarin heel veel mensen aan onze boerderij hebben meegewerkt. We zijn hun heel dankbaar.

Maar er zijn nog veel meer wezens die het jaar rond aan 't Leeuweriksveld werken, en die we willen bedanken. De aarde, het water, de lucht, het licht, de warmte, de planten, de dieren enzovoort…
Onzichtbaar en zichtbaar gaan ze allemaal hun gang en het is deze hele, prachtige samenwerking die goede levensmiddelen voor ons mensen oplevert! (En af en toe een rupsje op de kool.)

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Rode uien en sjalot- van Vilsteren, N.O.P.
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Regenboogpeen- Zorgboerderij Emmeloord
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude
Stoofperen- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH
Kropsla- via de Zaai-ster (Frankrijk)

In week 1 verwacht:

boerenkool, winterpeen, prei, taugé, aardappels.


In week 52 is alleen onze winkel nog open op maandagmiddag. Verder zijn we gesloten.
In week 1 leveren we alle pakketten en bestellingen een dag later.
Dus als u normaal uw pakket op woensdagmiddag afhaalt, wordt het dan donderdagmiddag 3 januari.
Als u normaal uw pakket op donderdag afhaalt, wordt het in week 1 de vrijdag (4 januari).
Week 2 gaat alles weer zoals gebruikeliijk.

Acties week 1

Spruitjes*/500g 1,30
Rode bieten grote maat, heerlijke smaak*/kg 0,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Koolrabisoep met gorgonzola

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

15 gr boter, 400 gr koolrabi, 1 kleine aardappel, 500 ml kippenbouillon, 50 ml melk, 50 ml slagroom, 40 gr gorgonzola kaas of andere blauwe kaas, zout en versgemalen zwarte peper

Schil de koolrabi en snijd deze in blokjes. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Verhit de boter in een pan, voeg de koolrabi en de aardappel toe en laat op laag vuur 2 tot 3 min smoren. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat hem 20 tot 25 min zachtjes koken tot de groenten goed gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer. Roer er de melk en de room door en breng alles opnieuw aan de kook. Verkruimel de gorgonzola. Haal de soep van het vuur en roer er de gorgonzola door. Breng hem desgewenst op smaak met wat zout en peper, en serveer meteen. Lekker met brood.

Pastinakenpuree met knoflook

bijgerecht voor 2 personen

450 gr pastinaken, 2 à 3 teentjes knoflook, 55 gr boter, 1½ dl creme fraiche, zout en versgemalen peper

Schil de pastinaken, snijd ze in vieren en dan in stukken. Pel de knoflook. Breng in een pan water met zout aan de kook. Kook de pastinaken en de knoflook in 5-7 min in het water gaar. Laat ze uitlekken en pureer ze in een keukenmachine of groentemolen. Klop er de boter en vervolgens de creme fraiche door. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Doe het mengsel in een schaal, strijk het gelijkmatig uit en laat onder de grill een bruin korstje krijgen. Je kunt desgewenst alles van te voren klaar maken en het later in de oven opwarmen. Lekker met wild en een salade.

Griekse zuurkoolschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 pakje zuurkool, 600 gr aardappels, 150 gr uien, ½ appel, 10 olijven, 6 zilveruitjes, 100 gr feta, eventueel 2 ingelegde groene pepers of 1 gewone groene peper, olijfolie, mespuntje karwijzaadjes, ½ theel. rozemarijn, peper en zout, 1 dl slagroom, evt. geraspte Parmezaanse kaas

Schil de aardappels. Kook de aardappelen in 15 minuten bijna gaar. Verwarm de oven voor op180°C. Laat de zuurkool uitlekken. Pel de uien en snijd deze fijn. Fruit de uien met rozemarijn, karwijzaad, peper en zout in olijfolie. Snijd de olijven doormidden en de pepertjes in reepjes. Snijd de appel in kleine stukjes. Giet de aardappels af en snijd ze in kleinere stukjes of plakjes. Vet een grote ovenschaal in. Vul deze in 2 of 3 lagen met de verschillende ingrediënten als volgt: Leg op de bodem een laagje aardappelstukjes, vervolgens uien, feta, appel, zilveruitjes zuurkool, stukjes olijven en pepertjes. Leg nog 1 of 2 maal in deze volgorde lagen in de schotel en sluit af met aardappelstukjes. Meng peper en zout door de slagroom en giet dit over de schotel. Indien gewenst kunt u er een laagje geraspte kaas over strooien. Dek de schotel af met een vuurvast deksel (of aluminiumfolie) en zet deze een half uur in de voorverwarmde oven. Haal het deksel er af en laat nog 10 min. bakken.

Stoofperen van Oma

nagerecht voor 2 personen

500 gr stoofperen, 1 à 2 kruidnagels, stukje citroenschil, 1 kaneelstokje, 50 gr rietsuiker, 1,5 deciliter rode wijn, ½ eetl aardappelmeel of maizena

Schil de peertjes, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Steek de kruidnagel(s) in het stukje citroenschil. Doe de peertjes met citroenschil, het kaneelstokje en rietsuiker in een pan en schenk de rode wijn erover. Schenk er water bij zodat de peertjes net onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat de peertjes afgedekt in 2½ uur gaar en rood stoven. Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. Schep de peertjes in een schaal. Roer het aardappelmeel met een beetje perensap los en schenk het al roerend terug in de pan. Laat het geheel even inkoken tot een gebonden wijnsaus en schenk de saus over de peren.

naar boven
naar boven