Pakketbrief week 51, 21 december 2011

leeuwerik

Stijgend juicht iets
boven het Leeuweriksveld.
Een vogelstipje.


Joke Rhebergen


De Leeuwerik

In deze laatste brief van het jaar een paar zonnige gedachtes over de leeuwerik, die ons bedrijf de naam heeft gegeven. 7 ½ jaar geleden begon Wouter op een open vlakte bij Dalen bospeen te telen en boven hem juichten de leeuweriken. Zo kwam ons bedrijf aan zijn naam.

De leeuwerik is een voor het oog klein en onopvallend vogeltje. Leeuweriken maken hun nest eenvoudig op de grond, en als ze erop zitten zijn ze dankzij hun aardekleuren haast niet te onderscheiden van de omgeving. Maar dat wordt wel anders als ze eraf gaan! Ze vliegen bijna loodrecht omhoog en laten een luid, jubelend gezang horen, meeslepend in zijn vrolijkheid. Deze eigenschappen spraken Franciscus van Assisi, de heilige van de dieren en de arme mensen, bijzonder aan en de leeuwerik was daarom zijn lievelingsvogel.

Wij wensen u allen iets van die jubelende vrolijkheid van de leeuwerik tijdens de komende feestdagen!

 

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Savooyekool - van Vilsteren, Marknesse
Wortelpeterselie - van Vilsteren, Marknesse
Champignons - via de Zaai-ster
Rode paprika - via de Zaai-ster
Regenboogpeen - via de Zaai-ster (NL)
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
Stoofpeer Brederode - Jaap van der Vorm, Dalum ZH

In week 52 zijn wij gesloten

In week 1 is alles weer normaal.

In week 1 verwacht:

Boerenkool, veldsla, bietjes, …


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Winterpostelein met warme chorizo

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, enkele saliebladeren, 3 eetl olijfolie, 180 gr chorizoworst in dunne schijfjes, 1 kleine ui in ringen,1 klein gehakt teentje knoflook, 1 à 2 eetl rode wijnazijn, peper en zout

Was de winterpostelein, verwijder de lelijke blaadjes. Droog de winterpostelein. Doe het in een slakom met de salieblaadjes erover. Verhit de olijfolie in een bakpan, voeg de schijfjes chorizoworst erbij en bak 1 minuut. Voeg ui en knoflook toe en bak nog 1 tot 2 minuten tot de chorizo bruin is. Maak op smaak met azijn, peper en zout. Verdeel het chorizomengsel over de winterpostelein en schep voorzichtig door elkaar. Dien onmiddelijk op.

Zuurkoolschotel met paprika en banaan

hoofdgerecht voor 4 personen

500 gr zuurkool, 1 rode paprika, 2 kleine appels, 2 kleine bananen, 100 gr. gehakte walnoten, 1 dl. droge witte wijn, 500 gr. aardappelen, 150 gr. geraspte oude kaas, melk, peper en zout

Kook de aardappels gaar. Verwarm de oven voor op 180°C. Was de paprika en de appel. Snijd het vruchtvlees van de paprika, de appel en banaan in stukjes. Maak aardappelpuree van de aardappels en de melk, maak op smaak met zout en peper. Meng de zuurkool met de paprika, de appel, de banaan en de walnoten. Doe het mengsel in een ovenschaal. Giet hier witte wijn overheen. Meng 100 gr. geraspte kaas door de aardappelpuree. Dek het zuurkoolmengsel af met de aardappelpuree. Bestrooi de schotel met de resterende geraspte kaas. Zet de schotel in de oven tot er een mooi bruin korstje te zien is.

Macaroni met groene kool

hoofdgerecht voor 4 personen

400 gr groene kool, zout, peper, 450 gr macaroni, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 50 gr boter, 200 gr hamblokjes, 4 eieren, 150 gr Hüttenkäse of andere zachte kaas

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien en knoflookteentjes en hak ze fijn. Snij de ham in blokjes. Maak de kool schoon, snijd ze in reepjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat de kool uitlekken. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat deze uitlekken. Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg dan de hamblokjes, wat zout, beetje peper, kool en macaroni toe. Laat dit goed warm worden. Klop 2 eieren los. Haal de pan met macaroni van de hittebron en roer er de losgeklopte eieren door. Vet een ovenschaal in en schep hierin de macaroni. Klop twee eieren los met de Hüttenkäse en verdeel dit over de macaroni. Zet de schaal 15 minuten in de oven.

Champignonrisotto

bijgerecht voor 2 personen

200 gr risottorijst, 1 ui, ½ bakje champignons, ½ l groentebouillon, 3 takjes verse peterselie of ½ theel. gedroogde peterselie, 2 scheutjes (olijf)olie

Ui pellen en in dunne ringen snijden. Rijst en ui even bakken in olie, op een zacht vuur, in een pan met dikke bodem, totdat de rijstkorrels glanzend en doorzichtig zijn en lichtbruin kleuren. Bouillon aan de rijst toevoegen, al roerende aan de kook brengen en in 20 min. zachtjes gaar koken. Gebruik evt. een vlamverdeler. Champignons schoon wrijven met een stukje keukenpapier, in dunne plakjes snijden en in een koekenpan bakken in een laagje olie. Peterselie fijn hakken. De dunne steeltjes zijn ook lekker. Wanneer de risotto gaar is, de peterselie er door roeren en de champignons er over scheppen.

naar boven
naar boven