Pakketbrief week 51, 17 december 2014

leeuweriksveld logo

Wintergroentes

Nu zijn we toch werkelijk echt door de zomergroentes heen. Het is tijd voor spruitjes, prei, boerenkool en al die andere kolen en knollen.
Als we nu alleen Nederlandse groentes zouden kunnen kopen zouden we moeten missen: alle kroppen sla, andijvie, paprika, tomaat, courgette, boontjes, bleekselderij, komkommer, paksoy, bloemkool en broccoli.
Maar als ik dan naar de palet aan Nederlandse groentes kijk, zie ik nog een grote rijkdom: In de bewaring hebben we rode bieten, knolselderij, wortels, koolrabi, rode en witte kool, chinese kool, rammenas, zuurkool, uien en pompoen. In de tunnelkassen staat veldsla, winterpostelein en snijbiet klaar. En buiten hebben we boerenkool, spruiten, hertshoornwegbree, groenlof, prei, aardpeer en palmkool.
Wat me opvalt, is dat de groentes van de bovenste lijst gemeenschappelijk hebben dat ze snel te bereiden zijn (en dus daarom zo populair). De groentes van de onderste lijst vragen vaak meer aandacht om er iets lekkers van te bereiden.
Wij van 't Leeuweriksveld eten en leveren het liefst zoveel mogelijk streek- en seizoensgroentes.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Goudreinetten- Jaap van der Vorm, Dalem ZH

In week 52 verwacht:

Veldsla, winterpostelein, spruitjes, palmkool, witlof, stoofperen, zuurkool, bietjes, thijm, peterselie, …

Levering week 52 (dubbelpakket)

  • In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.
  • Vanwege kerstmis, dat op donderdag en vrijdag valt, leveren we in week 52 een dag eerder dan normaal, namelijk op dinsdag 23 en woensdag 24 december.
  • Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
  • Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen; u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.
  • Boerderijwinkel: op woensdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 2 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 3 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Vakantiemeldingen voor week 52 en week 1: uiterlijk vrijdag 19 december doorgeven.

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer

op donderdag 18 december 2014 19 uur in onze (verwarmde) boerenschuur. Gespeeld door leerkrachten en ouders van de Vrije school Emmen.

nieuw: "De Peuterklas" bij kinderopvang De Tovertuin

Vanaf januari 2015 willen wij van start gaan olv. Irene Gosselink, maar we kunnen pas van start als er minimaal 4 peuters zijn aangemeld, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg kinderen zijn om samen als groep te kunnen functioneren en veel van en met elkaar te kunnen (spelend) leren.
Voor meer informatie en inschrijven kun je mailen naar charlotte.pater@gmail.com

Je eigen bamboefluit maken en leren bespelen

Dat kan bij muziekschool De Toverfluit o.l.v. Irene Gosselink. In een groepje van 3 tot 6 kinderen ga je je eigen bamboefluit maken. Iedere les begint met muziek maken, daarna werken we aan de fluit. De lessen starten in de week vanaf 8 januari 2015.

Adres: Bargerweg 35, 7826 BP Emmen (Barger-Oosterveld)
Meer informatie en aanmelden:
muziekschooldetoverfluit@gmail.com
0591-646581
en binnenkort op www.muziekschooldetoverfluit.nl.


Recepten

Pastaschotel met pastinaak

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr macaroni of een andere pasta, 400 gr pastinaak, evt. 100 gr wortel, 1 ui, 1 teen knoflook, olijfolie, een scheutje room, peper en zout, 1 theel. oregano, 1 theel. Italiaanse kruiden, 50 ml tomatenketchup, 100 gr gekruide tempeh of stukjes salami of blokjes ham

Was of schil de pastinaak en eventueel de wortel, en snijd ze in stukjes. Pel het teentje knoflook. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Fruit ondertussen de ui met het uitgeperste teentje knoflook in olie, voeg de pastinaak en wortel toe en laat dit even meebakken. Voeg een scheutje water toe en laat het op een klein pitje staan en smoor dit ongeveer 10 minuten tot de groente gaar is.

Bak in een andere pan de tempeh of salami of ham bruin. Roer de room, de ketchup en de kruiden door het groentemengsel. Voeg de pasta en de tempeh, salami of ham aan de groente toe en maak het geheel op smaak met peper en zout. Laat de smaak even intrekken. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken).

Selderijsalade met dadels

bijgerecht voor 2 personen

1 bleekselderijstengel, 1 appel, 2 à 3 dadels, ¼ citroen, 1 sinaasappel, 50 gr (Emmentaler) kaas

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd de kaas in blokjes. Was de selderij en snijd deze in stukjes. Houd blaadjes apart. Pers de citroen en de sinaasappel en vang het sap op. Giet het sap over de selderijstukjes. Meng de appel, dadels en kaas erdoor. Versier met de selderijblaadjes.

bron: www.de-eekhoorn.com

Winterposteleinsalade met hazelnotenpesto

bijgerecht voor 2 personen

100 gr winterpostelein, 100 gr mozzarella, 50 gr gepelde hazelnoten, 1 teen knoflook, een paar takjes verse peterselie, 1½ dl noten- of olijfolie, zeezout, 1 theel balsamico azijn

Winterpostelein wassen, uit laten lekken en uitspreiden op een platte schaal. Mozzarella in plakjes snijden en op de winterpostelein verdelen. Voor de pesto de overige ingrediënten zeer fijn hakken en mengen. Of de ingrediënten tot pesto malen in een vijzel of keukenmachine. Bij gebruik van een vijzel, noten eerst fijn hakken. Deze pesto is ook lekker bij gebakken groenten.

Tip: Zelfgemaakte pesto is enkele weken houdbaar. Je kunt dus ook een grotere hoeveelheid in één keer maken. Zorg dat er altijd een laagje olie op de pesto staat.

Hete bliksem met appel en bonen

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr fris zure appel, 450 gr aardappelen, 200 gr uien, 250 tot 300 gr gekookte witte bonen (of uit een potje), een handvol gedroogde appeltjes of gedroogde abrikozen, 50 ml appelsap of witte wijn, boter om in te bakken, 2 laurierblaadjes, peper en zout, mespuntje gemalen kruidnagel, eventueel bloedworst of speklapjes

Snijd de gedroogde appeltjes/abrikozen in stukjes en week ze ruim een uur in appelsap of witte wijn. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Fruit ondertussen de ui in boter, voeg de verse appel, de gedroogde appel/abrikozen met vocht, laurierblaadjes, kruidnagelpoeder, peper en zout toe en laat dit ongeveer een kwartiertje stoven. Voeg eventueel nog een scheutje water toe tegen aanbranden.

Voeg de witte bonen aan het ui-appelmengsel toe en roer dit door elkaar. Laat het hete bliksemmengsel door en door heet worden, maak op smaak met peper en zout en serveer het over de aardappels. Serveer er eventueel gebakken bloedworst of speklapjes bij.

naar boven
naar boven