Pakketbrief week 52, 23 december 2014

leeuweriksveld logo

Es wächst viel Brot

Op de Duitse b.d.boerderij waar wij elkaar hebben leren kennen, en waar ik (Wouter) het vak geleerd heb, werd door boer Eckhart voor het eten altijd een spreuk gesproken. Diverse spreuken wisselden elkaar af. In de winter koos Eckhart vaak dit mooie gedicht:

Es wächst viel Brot in der Winternacht,
Weil unter dem Schnee frisch grünet die Saat;
Erst wenn im Lenze die Sonne lacht,
Spürst du, wie Gutes der Winter tat.
Und deucht die Welt dir öd und leer
und sind die Tage dir rauh und schwer,
Sei still und habe des Wandels acht:
es wächst viel Brot in der Winternacht

Friedrich Wilhelm Weber (1813-1894)

sneeuwkristal

Er groeit veel brood in de winternacht
Het zaad onder de sneeuw verzamelt nieuwe kracht
Pas als in de lente de zon weer lacht
Voel je het goede, dat de winter deed
Al lijkt de wereld nu kaal en leeg
En vallen de dagen je ruw en zwaar
Wees stil en geef de verandering acht:
Er groeit veel brood in de winternacht.

Kathinka, Wouter en alle medewerkers van 't Leeuweriksveld wensen u een heel goede kersttijd en een vreselijk vrij, vrolijk, vruchtbaar en vredig 2015!

sneeuwkristal

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Rode bietjes- 't Leeuweriksveld
Palmkool- 't Leeuweriksveld
Spruitjes- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Thijm en peterselie- 't Leeuweriksveld
Witlof- Krops, N.O.P.
Rode puntpaprika- via de Zaai-Ster
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude
Stoofperen- Jaap van der Vorm, Dalem ZH

In week 2 verwacht:

Veldsla, winterpeen, knolselderij, spliterwten, prei (snertpakket).


Recepten

Palmkoolsoep van Joop Zwiep

voor 4 personen

2 liter water
1 mergpijp
2 laurierblaadjes
500 gram varkenspoulet
75 gram gort
500 gram palmkool
1 prei
2 uien
1 rookworst
zout
vers gemalen peper

Was de gort en laat 12 uur weken. Doe dan 2 liter water met de mergpijp, laurierblaadjes en de varkenspoulet in een grote pan en laat dit twee uur op laag vuur trekken.
Haal de mergpijp en de laurierblaadjes uit de bouillon en voeg vervolgens de gort, de gewassen en fijn gesneden palmkool, de schoongemaakte en in ringen gesneden prei en de schoongemaakte en fijn gesnipperde ui toe. Laat de soep dan nog eens 30 minuten zachtjes doorkoken en leg de laatste 15 minuten de rookworst erin.
Haal de worst uit de pan en snij in kleine stukjes van 1 bij 1 centimeter en doe dit terug in de soep. Maak de soep tenslotte op smaak met zout, gemalen peper en plakjes merg.

Snelle eenpansmaaltijd met prei

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr rundergehakt of vegetarisch gehakt, 375 gr krielaardappeltjes (of gewone aardappels in blokjes gesneden), 250 gr prei, 2 teentjes knoflook, 1 paprika, 1 ui, 1 eetl tomatenketchup, cajunkruiden, zout, peper

Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Bak in een wok of hapjespan het (vegetarische) gehakt in ca 5 minuten rul. Kruid het met cajunkruiden. Schep het gehakt uit de pan en bak in het achtergebleven bakvet de aardappeltjes bruin. Breng de aardappeltjes op smaak met zout. Voeg de prei, ui, paprika en knoflook toe aan de aardappeltjes en roerbak alles 3 à 4 minuten al omscheppend. Voeg het gehakt toe en warm alles nog 1 minuut door.

Zuurkoolstamppot met rooktofu, banaan en rozijnen

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, 250 gr zuurkool, ½ blok rooktofu, 1 banaan, 1 eetl boter, ½ eetl kerriepoeder, 75 gr (sultana)rozijnen, 75 ml slagroom (of melk), zout

Schil de aardappels en zet ze samen met de zuurkool in ruim water met wat zout op. Kook in 25-30 minuten gaat. Snijd ondertussen de tofu in blokjes en de bananen in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin het kerriepoeder zachtjes gedurende 1 minuut. Voeg de tofublokjes toe en bak ze enkele minuten om en om. Bak de plakjes banaan 1 minuut mee, doe de rozijnen erbij en haal de pan van het vuur. Neem de aardappels en zuurkool van het vuur en giet ze af. Stamp de aardappels fijn en zorg dat de zuurkool goed verdeeld wordt, Giet de helft van de slagroom bij de stamppot en plaats de pan terug op een laag vuur. Schep het tofumengsel door de zuurkoolstamppot. Maak de stamppot eventueel smeuïger met de rest van de slagroom en breng op smaak met zout.

bron: www.smulweb.nl

Spruitjes met spek en champignons

bijgerecht voor 2 personen

600 gr spruitjes, 125 gr champignons, 1 sjalotje, 75 gr spekreepjes, 15 gr boter, peper, zout

Buitenste blaadjes van de spruitjes halen, spruitjes wassen en doormidden snijden. De champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Het sjalotje snipperen. Het spek in de boter lichtbruin bakken. De sjalotsnippers, de spruitjes en de champignons toevoegen en 3 min. roerbakken. Het vuur laag zetten, ½ kopje water toevoegen en de spruitjes gaar laten worden. Het gerecht met peper en zout op smaak brengen. Er eventueel 2 eetl. ketchup, salsa of 1 eetl. creme fraiche door heen roeren.

Tarte tatin van witlof, rode uien en kaas

bijgerecht voor 2 personen

2 grote of 4 kleine struikjes witlof, 1 rode ui, olijfolie, zout en peper, 100 gr pittige geraspte kaas, 3 plakjes bladerdeeg, 15 gram boter, 2 theel suiker of honing

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snij van de witlof het onderste stukje en was de struikjes. Kook de witlof in ca. 10 minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken. Halveer ze in de lengte.

Snipper de ui en fruit deze glazig in de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep er, eenmaal van het vuur af, 1/3 van de kaas door. Kneed van de plakjes bladerdeeg een bal samen met 1/3 van de kaas. Rol de bal uit tot ronde lap net zo groot als de bakvorm. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de suiker of honing met wat zout en peper. Leg de doorgesneden struikjes witlof met de snijkant naar beneden stervormig in de pan. Laat op hoog vuur tot de onderkant van de witlof begint te kleuren.

Rangschik de witlof in de ovenschaal met de gekaramelliseerde kant naar beneden en doe er de uien over. Leg de deeglap over de witlof en stop de randen die over zijn bij de ovenschaal in. Prik er wat gaatjes in. Strooi er de resterende kaas over. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot het deeg mooi gekleurd is. Serveer met de witlofkant naar boven gekeerd.

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven