HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 8, 22 feb 2007

Beste mensen,

Het is af en toe heerlijk zacht weer, de vogels beginnen zich al een beetje te laten horen en ook ik krijg de kriebels: dadelijk begint het teeltseizoen! Volgende week komen de eerste plantjes. De hoge droge zandgrond in Orvelte is al vroeg bewerkbaar en dat is een groot voordeel voor een tuinder. Vroege produkten zijn gewild en veel gewassen blijven in het voorjaar beter gezond dan later in het seizoen. Dat hoop ik natuurlijk uit te buiten.
Inmiddels heeft 't Leeuweriksveld een vaste telefoonaansluiting gekregen:
0591-381445

Wouter


Hier volgt nog een berichtje van Dorilea:

De vele veranderingen op de Wenning hebben voor kwekerij de Wederik ook gevolgen gehad. Ik heb een nieuwe plek gevonden in Gieterveen (adres: Broek 46). Hier worden weer bijzondere kruiden, groentes en eetbare bloemen gekweekt. Zowel planten die door de jagers en verzamelaars gegeten werden als heerlijke smaken uit de hele wereld. Voor uitgebreide informatie zie www.dewederik.nl. Ook zijn er weer exemplaren te verkrijgen van het KinderKweekKleurKookboek. Het boek bevat zowel zaden als recepten.
Zoals ook in Orvelte gebruikelijk was, zal ik vanaf half april tot eind september iedere donderdagmiddag open zijn om langs te komen, te proeven en om in mijn bibliotheek informatie te verzamelen. Wil je liever een andere dag dan kan dat ook, wel even een afspraak maken op 06-20213808. Op hemelvaartsdag houd ik weer mijn open dag, jullie zijn van harte uitgenodigd!
Tot ziens in Gieterveen
Dorilea

Inhoud groentepakket

Prei - Ďt Leeuweriksveld
Raapstelen - via Zaai-Ster
Witlof - Klompe, Biddinghuizen
...
...

Recepten

Hartig taartje met raapstelen

Deeg: 150g bloem, 90g boter of margarine, 1/2 theel zout, 1 eetl koud water.
Vulling: 1 bosje raapstelen, fijngesneden, 1 ui gesneden, evt. 2 tenen knoflook geperst,8 zontomaten in olijfolie, olijven naar wens, 2 eieren, 250 g ricottakaas of kwark, evt. 1/2 dl slagroom, peper en weinig zout, 2 eetl geraspte oude (parmezaanse) kaas.


Kneed een stevig deeg van de genoemde ingrediŽnten en houd hem koel. Was de raapstelen en laat ze goed uitlekken. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette ovenschaal met het deeg. Prik er wat gaatjes in en bak de taartbodem 10 minuten op 200°C. Meng de ingrediŽnten voor de vulling behalve de tomaten , ui, olijven en raapstelen goed door elkaar en klop dit tot een luchtige massa. Snijd de raapstelen en tomaten klein en schep dit met de ui door de massa. Schep de vulling op de taartbodem en verdeel de olijven erop.
Ca 45 min bij 200°C bakken tot de oppervlakte mooi bruin is.

Stoofperen

Heerlijk zoet recept zonder suiker.

600g stoofperen, schil van citroen of sinaasappel, 2 kruidnagelen, wat water, 1 dl diksap.

Schil de peren verwijder de klokhuizen en snij ze in parten. Kook de peren in water met de citroen of sinaasappelschil en de kruidnagelen ca. een uur lang. Voeg de diksap toe en laat nog 15 min koken.
Ook lekker met gedroogde abrikozen, pruimen en een scheutje port of rode wijn.