HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 9, 1 mrt 2007

Berichtje van de Wenning

In Polen is het nog steeds winter, het vriest daar een paar graden. Dus echt op het land aan het werk lukt nog niet. De spruitenplanten zijn alweer besteld en de wintergraan staat mooi onder een laagje sneeuw. We zijn bezig met het verbouwen van onze schuur en onze eerste medewerker daar op de boerderij gaat per 1 maart beginnen. Spannend en leuk allemaal. Hier op de Wenning zijn we bezig met de laatste spruiten te plukken en zoals jullie kunnen zien eten jullie deze week nog lekkere pastinaak van de Wenning.
Hierbij ook nog even een reactie op het verhaaltje van Dorilea van vorige week. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat Dorilea, door ons vertrek naar Polen, weg zou moeten op de Wenning. Dit klopt niet. Dorilea heeft vorig zomer zelf de keuze gemaakt om een ander plek te zoeken. Voor het Leeuweriksveld is ook plek op de Wenning, dus op zich had Dorilea met de Wederik daar ook kunnen blijven.
Er zijn inderdaad een aantal veranderingen. Wij hebben als de Wenning besloten dat wij het grootschalig telen van biologische groenten in Polen gaan doen. En zoals jullie weten heeft Wouter het groentepakket en de boerderijwinkel overgenomen. Rik en ik zijn veel in Polen, wij hebben een gedeelte van onze grond in Orvelte verkocht, maar wonen ook nog steeds op de Wenning. Dus wie weet tot ziens!

Groeten, Rik en Riegiena.

Inhoud groentepakket

Pastinaak - De Wenning
Broccoli - via de Zaai-Ster
Knolvenkel - via de Zaai-Ster
Andijvie - via de Zaai-Ster
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude

Recepten

Soelat van pastinaak

Oud hollands recept uit de 16e eeuw.

1 pastinaak, 150 gram veldsla, zout, peper uit de molen, witte wijnazijn, 1/2 eetlepel korianderzaadjes, licht geroosterd en grof geplet, bloem, olijfolie.

Borstel de pastinaak, schrap hem (net als een wortel), was hem nog een keertje, en snijd hem in dunne plakjes. Blancheer deze plakjes drie minuten in gezouten water. Laat ze afkoelen en dep ze droog.
Was de veldsla. Bestrooi de plakjes pastinaak met zout en haal ze door de bloem. Verhit olie in een koekenpan, en bak de plakjes aan weerszijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en afkoelen. Maak de veldsla aan met de azijn, zout en peper, en de helft van de geplette korianderzaadjes. Leg sla in een grote, platte schotel en leg daarop de pastinaakplakjes, of verdeel de sla meteen over vier borden. Strooi de rest van de korianderzaadjes over de pastinaakplakjes.

Wit-Russische Solyanka

2 uien, boter, 1 pak zuurkool, 1 dl passata, peper, zout, 2-3 aardappels, 200 g augurken, ca 300 g visfilet (snoekbaars, witte koolvis), 1 eetl kappertjes, 5 eetl paneermeel, gesmolten boter

Kook de zuurkool 1/2 uur. Snipper de ui en bak ze in boter lichtbruin. Schep de helft van de ui en de passata door de zuurkool. Schil de aardappels en snij ze in plakken. Snij de augurken in stukjes. Kook de aardappels met de augurken en de 2e helft van de uien 10 min in een bodempje water. Leg hierop de met wat zout bestrooide vis en pocheer hem zachtjes gaar. Een lage ovenschotel beboteren. Laagje zuurkool erin, daarop de vis met de kappertjes, daarop weer zuurkool en tenslotte de aardappels met augurken. Paneermeel en gesmolten boter erover, dan 20 min in een oven van 200°C bakken.

Venkelsalade

1 knolvenkel, 1 appel, olie, 1 eetl citroensap, suiker of appeldiksap, dillegroen.

Maak een slasaus van de laatste vier ingrediŽnten. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine stukjes of rasp hem grof. Maak de venkel schoon en rasp hem in heel erg fijne schijven, evt met een kaasschaaf. Alles mengen en een tijd laten rusten.

Venkel in de oven

600 g venkel, 2-3 eieren, 300 ml yoghurt of zure room, 100 g geraspte kaas, zout

Kook de venkel bijtgaar. Leg hem in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren los en meng ze met de yoghurt, kaas en wat zout. Giet het mengsel over de venkel. Bij ca 180°C bakken tot de oppervlakte mooi bruin is.