HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 10, 8 mrt 2007

Beste mensen,

Niet dat ik origineel denk te zijn, maar het thema van deze week was toch wel water.
Ten eerste de kas: daar was het kurkdroog! nadat er een half jaar niet beregend was. Na enig puzzelwerk met buizen, sproeiers, slangen en Geka-koppelingen hangt er nu een 'professionele' regeninstallatie en is de grond mooi vochtig zodat we de eerste plantuien konden zetten.
Anders ging het op mijn akker in Dalen: bij het prei oogsten kostte het moeite om mijn laarzen steeds weer uit de modder omhoog te trekken. Nadat we eindelijk opgelucht adem konden halen omdat we alle prei op de kar hadden geladen, bleef mijn trekker hopeloos vastzitten in het drijfzand... Loonwerker gebeld, en even later kwam een medewerker met een grote nieuwe Fendt van minstens 150 pk. Maar zelfs die kwam vast te zitten, zo nat was het! De hele onderkant van de trekker lag in de modder en zijn wielen maalden de gele ondergrond omhoog. De chef moest eraan te pas komen om de preiaanhanger en de trekkers één voor één achteruit vrij te trekken langs het enige begaanbare pad dat nog over was.
Tenslotte hoop ik dat het water u door de mond loopt van de groente van deze week, in plaats van nog langer uit de hemel te komen vallen...

Groet, Wouter

Deze en de komende weken vinden jullie twee soorten aardappelen op de neerzetpunten: Raja, vastkokend, € 2.40 en "Bokdam", een nieuw ras, geteeld door Jan Bokdam uit Biddinghuizen, dat nog geen officiële naam heeft. Deze zijn minder vast dan de Raja en kosten € 2.- per 3 kg. Staan op uw neerzetpunt geen aardappels (meer)? U kunt ze ook altijd direct bij ons bestellen en krijgt ze dan de volgende donderdag als 'speciaal pakket'.

Inhoud groentepakket

Boerenkool - De Morene, Drouwen
Winterpostelein - Jochem de Boer, Kimswerd
Bleekselderij - Spanje, via Zaaister
Winterpeen - Gerbrandastate, Pietersbierum
Gemengde Kiemen - De Peuleschil, Rottevalle

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Omelet met gestoofde boerenkool

Ongeveer de helft van de boerenkool uit het pakket, 1 ui in ringen, 1 eetl sojasaus of tamari, 1-2 eetl olijfolie,evt. water, 2 eieren

In een grote pan olie verhitten. Ui toevoegen en 5 min aanfruiten. Kleingesneden boerenkool en evt. water toevoegen. Op een laag vlam met deksel erop 5 min koken. Kool omscheppen. Sojasaus toevoegen en nog 40 min koken, af en toe omscheppen. Eieren loskloppen, toevoegen en gaar laten worden.

Voorjaarssalade

Winterpostelein, 50-100g zonnepitten, sojasaus. Slasaus van: 3 eetl yoghurt, 1 eetl olie, 1 eetl azijn, 1 eetl appeldiksap, zout, slakruiden.

(Voor de natuurliefhebbers: er zijn al verse kruiden zoals paardebloemrosetjes, speenkruidbladeren en de eerste brandnetelscheuten.)

Maak de slasaus. Winterpostelein wassen goed uit laten lekken en bij de saus geven. Zonnepitten in een pan licht roosteren met sojasaus afblussen en vlak voor het opdienen over de salade strooien.

Wortels met tijm en mosterd

ca 1 pond wortelen, 25 g boter, 150 ml bouillon, 75 ml droge witte wijn, 1 eetl tijm, 1 theel mosterdzaadjes, zout, zwarte peper

Wortels schoonmaken, in plakken snijden. Boter smelten, wortels toevoegen. Wanneer alle wortels met boter bedekt zijn, wijn en bouillon toevoegen. Aan de kook brengen, tijm, mosterd en zout toevoegen. Met deksel op de pan zachtjes 20 min koken. Waaneer er dan nog vocht over is, inkoken totdat de wortels licht glanzen en bedekt zijn met stukjes tijm en mosterd. Gemalen peper eroverheen strooien.

Chinese bleekselderij

300g bleekselderij, 50 g taugé, 1 blik bamboescheuten uitgelekt en in stukken, 1 rode paprika, 30 g boter, 25 g gepelde amandelen, 1 eetl olie, sojasaus, peper, zout, 1 eetl paneermeel

Was bleekselderij en snijd deze in stukjes van 1 cm. Snijd de paprika in reepjes. Smelt de boter in een pan en smoor de bleekselderij kort. Rooster de amandelen in de olie. Doe de bamboescheuten, paprika en taugé in een pan, verwarm het geheel en voeg sojasaus, peper en zout naar smaak toe. Vul een ingevette ovenschaal met de bleekselderij, bamboescheuten, paprika en taugé. Strooi de amandelen en paneermeel erover en bak ca 25 min in een oven van 180° C.

U bent van harte welkom in onze vernieuwde boerderijwinkel !
Elke zaterdag van 10-16u geopend