HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 11, 15 mrt 2007

Dit is nu wel voorjaar naar wens! Overal op de akkers zijn de boeren met trekkers te zien en ook wij konden deze week eindelijk het land op. De loonwerker heeft mest gereden, deze is ingewerkt en daarna hebben we de eerste planten in de grond gezet. Dat was een grote familieaktie met z' n vieren op de plantmachine en trekker. Anna wou pas naar school toen we haar hadden beloofd om 's middags na schooltijd te beginnen. En zo gaat het dan: een van ons zit met Roos op de trekker, de andere met Anna op de plantmachine. Deze heeft vier bandjes waar de planten op gezet moeten worden, waarvan Anna een bedient. Achter de machine komen vier mooie rijen plantjes te voorschijn. Na een tijdje wou Roos ook meeplanten en zo zitten er dus ook een paar plantjes van haar in de grond. Inmiddels zijn alle planten al weer onder vliesdoek verstopt want de nachten zijn nog behoorlijk koud.
Dit zijn van die momenten waar ik erg van ons werk geniet. En dat in twee opzichten: Het buitenwerken is heel opbouwend en ik kan zo de zorg voor de kinderen en het werk mooi combineren.

Groeten, Kathinka

Inhoud groentepakket

Paksoy - Van Brakel, St. Annaland
Witlof - Klompe, Biddinghuizen
Rode Biet - Piet van Andel, Zeewolde
Uien - Wim Keuper, Flevoland
Groene kool - Perdok, Uithuizermeeden

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Rode bieten salade

600 g rode bieten, 1 kl ui fijngesneden, een kop yoghurt, 2 eetl mayonaise, azijn, suiker of appeldiksap, zout.

Kook de hele rode bieten, spoel ze af onder koud water en schil ze. Maak een slasaus van de andere ingrediŽnten. Snij de rode bieten in plakken en meng ze met de saus. Ook lekker met appel en verse haring!

Borschtsch

500g soepvlees, 11/2 l water, zout, peper, 1 ui, 250 g wortelen, 250 g rode biet, 250 g aardappels, 375 g witte of groene kool, 250 g tomaten, 30 g boter, zout, azijn, 1/4 l zure room

Soep trekken van vlees, water zout en peper. De ui, wortelen, rode bieten en aardappels in blokjes snijden, de kool wassen en fijnsnijden. Tomaten met heet water overgieten, koud afspoelen, pellen en in stukken snijden. Boter smelten en alle groenten en aardappels aanbakken. Bouillon zonder vleesstukjes toevoegen en ca 30 min koken. Vlees erbij en naar smaak zout en azijn. Bij het opdienen op elk bord een eetl zure room geven.

Franse uiensoep

500g uien, 50g olijfolie, 1l bouillon, zout, suiker, peper, paprika, witte wijn, 4-6 sneden witbrood, 100g geraspte kaas.

Uien schillen en in dunne ringen snijden. Olie verhitten, uien fruiten. Bouillon erbij en ca 20 min koken. Zout, peper, paprika naar smaak toevoegen. Witte wijn erbij. De soep in een ovenschaal of vuurvaste soepkommen vullen. Sneden brood dik met kaas bestrooien, op de soep leggen. 10 min in een voorverwarmde oven van 250°C bakken.

Paksoy

is een milde koolsoort, waarvan de witte stengels een lekker rauw tussendoortje zijn, of samen met de jonge bladeren als sla te bereiden zijn. Of:

Paksoyrolletjes met gehaktvulling

1 of 2 st. paksoy, 1 eetl olie, 200g gehakt,100g ui fijngesneden, 2 theel chilipoeder, 2 theel zout, 2 eetl bloem aangemaakt in 1 dl water.

Leg ca 8 grotere paksoybladeren apart en snij de rest in stukjes. Leg de bladeren in een vergiet, zet er een pan onder en begiet de bladeren met kokend water. Laten staan met deksel erop.Braad het gehakt en de ui in de olie. Voeg paksoy, chilipoeder en zout toe en laat nog 5 min stoven. Roer het meel door het mengsel.. Schep op elk paksoyblad een flinke lepel vulling en maak rolletjes(ev sluiten met een prikkertje). Leg de rolletjes in een passende pan en kook zachtjes ca 10 min. Giet een laagje water erin om aanbranden te voorkomen.