HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 12, 22 mrt 2007

Na diverse stukjes van Wouter en eentje van Kathinka, ziet u alweer een andere naam onder deze kolom. Mag ik mij even voorstellen; mijn naam is Martin Rhebergen en ik ben sinds afgelopen maandag vaste medewerker op 't Leeuweriksveld. Wat ben ik blij dat ik weer in het 'biologische wereldje' zit! Ik heb dertien jaar in het magazijn van Odin in Geldermalsen gewerkt, voor veel mensen geen onbekende naam. De afgelopen twee, drie jaar heb ik, door omstandigheden en persoonlijke keuzes, allerlei nare, rare čn leuke uitzendbaantjes gehad in en om Emmen, zowel in de industrie als in de glastuinbouw. Hoewel... eigenlijk is glastuinbouw ook industrie, tegenwoordig; daarom ben ik zo blij met een plekje op 't Leeuweriksveld.

Het ligt in de bedoeling dat ik voornamelijk het "logistieke" deel zal gaan doen: het inpakken van de abonnementen (Irene zal de speciale abonnementen blijven verzorgen, dus dat blijft in vertrouwde handen!) en het uitrijden van de bestellingen op donderdag. Zo kan Wouter zich meer richten op de tuinbouw zelf. En Kathinka, Anna en Roos helpen overal waar het kan.
Voor mij een nieuwe, spannende tijd. Ik heb er veel zin in. Wie weet zien wij elkaar als ik met onze auto uw huisje (niet) voorbij rijd...

Martin

Inhoud groentepakket

Prei - 't Leeuweriksveld
Knolselderij - De Boerderij, Emmeloord
Kromkommer - Eef Maassen, N.O.P.
Eikebladsla - via Zaai-Ster
Koolrabi - via Zaai-Ster

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Bigosch

1 koolrabi, 250 g knolselderij, 250 g wortelen, ca 600 g aardappels, 250 g ui, 250 g gerookt spek of gerookte tofu, zout, 3 dl water, peterselie.

Groente en aardappels schillen, wassen en in schijven van dezelfde grootte snijden. Uien en spek of tofu in dobbelsteentjes snijden. Spek op de bodem van de pan verdelen, groente, uien en aardappels daarop leggen. Zout eroverstrooien, water toevoegen, aan de kook brengen, 20-30 min. doorkoken. Proeven en kort voor het opdienen met fijngesneden peterselie bestrooien.

Preipannekoek (snel)

300 g tarwebloem, mespunt zout, 3-4 eieren, 6 dl melk, 1 dikke of 2 kleine preien, olie, 150 g geraspte kaas.

Maak een beslag van meel, melk, eieren en zout. Bak de prei kort in een scheutje olie. Verhit een eetlepel olie in een koekepan, giet beslag erin en strooi een deel van de groente erover. Bak de pannekoek een paar minuten, draai om en strooi er geraspte kaas over.

Komkommersalade

1 komkommer, 4 el. slagroom, heel klein scheutje azijn, dillegroen (gedroogd is die van het Blauwe Huis erg goed), zout.

Maak een slasaus van de slagroom, azijn, dillegroen en zout. Als je proeft, moet het té zout smaken want komkommer vraagt veel zout. Komkommer in dunne plakken schaven met rasp of kaasschaaf. Goed mengen met de slasaus en even door laten trekken.

Snelle preisoep met knolselderij

0.5 kg prei, gesneden, 200 g knolselderij, in kleine blokjes gesneden, 60 g boter, 60 g bloem, 1.5 l water, 2 bouillonblokjes, evt. gebraden gehaktballetjes of tofublokjes.

Breng het water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Smelt de boter tot ze lichtbruin wordt. Voeg in een keer de bloem toe en roer goed. Schenk er beetje bij beetje de bouillon bij. Voeg de prei en knolselderij toe en laat ze in de soep gaar koken. Naar wens pureren en eventueel 10 minuten voor het opdienen gebakken tofublokjes of gehaktballetjes toevoegen.